пʼятниця, 15 липня 2016 05:00

З Канадою торгуватимемо без митних зборів

Автор: REUTERS
  Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо (на фото в центрі) відвідує навчання українських військових із канадськими інструкторами в Міжнародному центрі миротворчості й безпеки в Яворові Львівської області, 12 липня 2016 року
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо (на фото в центрі) відвідує навчання українських військових із канадськими інструкторами в Міжнародному центрі миротворчості й безпеки в Яворові Львівської області, 12 липня 2016 року

— Канада твердо стоїть пліч-о-пліч з Україною. Ми будемо партнерами і союзниками, але найголовніше — друзями, — каже 11 липня під час візиту в Київ 45-річний Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Канади.

Того дня в Адміністрації президента міністри економіки України та Канади — Степан Кубів і Христя Фріленд — підписали угоду про вільну торгівлю між країнами.

Її почали розробляти 2009 року. 2012‑го, за ініціативою Канади, процес призупинився. Остаточно умови документа узгодив уряд Арсенія Яценюка торік у липні. А в лютому цього року він сказав, угоду незабаром підпишуть.

Відтепер Канада скасовує ввізні мита на 98% промислової та сільськогосподарської продукції з України. Київ, у свою чергу, на 72% канадських товарів. Решту митних тарифів Україна скасує за перехідний період від трьох до семи років. На деякі види продукції, зокрема, на цукор, ми встановлюємо квоти, щоб не зашкодити власним виробникам.

"Ця угода є першопрохідником для нашої держави на Американському континенті. Високий рівень споживання в Канаді відкриває перспективи для нарощування експорту. Обсяг імпорту Канади перевищує $547 млрд. На сьогодні частка України у його обсязі незначна. Є великі можливості для зростання, — пише у Фейсбуку торговий представник України Наталія Микольська. — Традиційно експортуємо до Канади неблагородні метали, машини й устаткування, іграшки й деревину".

"Угода про зону вільної торгівлі з урядом Канади — це важливий сигнал для інвесторів з усього світу. Фактично її підписала країна зі складу "Великої сімки" (міжнародний клуб урядів семи найрозвиненіших країн — США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії, Канади. — ГПУ). Це значить, що з Україною можна мати справу і варто вкладати гроші в її економіку", — пише у Фейсбуку політолог ­Віктор ­Таран, 39 років.

Зараз ви читаєте новину «З Канадою торгуватимемо без митних зборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі