пʼятниця, 31 травня 2024 22:00

Після публікації про Офіс президента і "темники" журналіст отримав повістку

Кореспондент Укрінформу Юрій Стригун, який розповів про "темники" у державному інформаційному агентстві, отримав повістку.

29 травня на сайті "Українська правда" вийшла публікація "Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ". Про повістку журналісту повідомили "Суспільне".

Автор: radiosvoboda.org
  "Радіо Свобода" створила колаж, на якому зобразили керівника Офісу президента Андрія Єрмака
"Радіо Свобода" створила колаж, на якому зобразили керівника Офісу президента Андрія Єрмака

У публікації УП йдеться про те, що Олексій Мацука на посаді гендиректора Укрінформу поширював серед журналістів видання "темники" - списки бажаних спікерів та тих, кого записувати заборонено.

А призначити на посаду керівника Мацуку запропонував керівник Офісу президента Андрій Єрмак, з інформації у публікації.

31 травня Комісія з журналістської етики виключила Мацуку через поширення "темників" в агентстві. А минулої п'ятниці він заявив, що завершує роботу в Укрінформі.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив, що за фактами щодо ситуації в Укрінформ звернеться до Офісу генерального прокурора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За колишнього заступника Єрмака оперативно внесли 10 млн грн застави

Стригун у коментарі "Суспільному" повідомив, що 31 травня йому зателефонували з роботи і повідомили про повістку.

Новий гендиректор Укрінформу Сергій Череватий сказав, що повістки для Стригуна та ще п'ятьох працівників агенції прийшли для звірки даних.

"Вчора були мої ефіри у Суспільному, там на кількох чернігівських каналах, про темники на Чернігів. А сьогодні мені з роботи подзвонили і сказали: "На вас отримана повістка. І ми її вам скинемо, розпишіться, що ми вас сповістили".У понеділок, 3 червня потрібно бути у військкоматі для уточнення медичних даних", - розповів Стригун.

Сказав, що повістка прийшла у центральну редакцію Укрінформу у Києві, а не на його адресу.

"Повістка якимось дивом прийшла в Київ у редакцію, яка за кількасот кілометрів. А ТЦК від мене ледве півтора, може два кілометри. І в 2021 році, коли я влаштовувався на роботу в "Укрінформі", я там був. Вони мають буквально всі дані, телефон, адреса, електронна пошта. Тобто, якби вони мали бажання, то мене б знайшли за кілометр від себе. Але вони планують мене шукати наступного дня (після розповіді про "темники". - Gazeta.ua) через Укрінформ у Києві", - сказав 57-річний журналіст.

Напередодні кореспондент Укрінформу у Чернігівській і Черкаській областях Юрій Стригун розповів про існування списку, керуючись яким, мали готувати матеріали для агентства. Згідно зі списком, були "бажані" спікери - люди, до яких варто звертатися за коментарями, і "небажані". Лист з такими вказівками надійшов у грудні 2023 року.

У квітні видання "Слідство.Інфо" повідомило, що дружина начальника Департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка у грудні минулого року придбала квартиру в житловому комплексі преміумкласу на Печерську у Києві. Ринкова вартість квартири - понад 20 млн грн, розповіли.

Після цього стало відомо, що в Оболонському районі Києва до журналіста "Слідство.Інфо" Євгенія Шульгата підійшли співробітники ТЦК та намагалися вручити повістку. Із співробітниками ТЦК був співробітник СБУ, розповіло ЗМІ.

Офіс генпрокурора повідомив про відкриття провадження за двома кримінальними статтями: зловживання владою або службовим становищем і перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

У СБУ заявили, що голова відомства Василь Малюк відсторонив Вітюка від виконання посадових обов'язків.

Зараз ви читаєте новину «Після публікації про Офіс президента і "темники" журналіст отримав повістку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі