пʼятниця, 21 грудня 2018 07:50

До Української православної церкви перейшли двоє митрополитів
3

Діти стоять у храмі Преображення Господнього на столичному житловому масиві Теремки 19 грудня. Під час служби у День святого Миколая настоятель Олександр Драбинко повідомив про перехід із Московського патріархату до Православної церкви України. Віряни зустріли заяву оплесками
Фото: www.facebook.com / Олександр Драбинко
Митрополит Симеон ­Шостацький під час ­Об’єднавчого собору 15 ­грудня був одним із трьох кандидатів на предстоятеля Православної церкви України
Олександр Драбинко 16 років був помічником митрополита Київського Володимира Сабодана — до його ­смерті у липні 2014-го. Прихильність до автокефалії Української церкви сформував його вплив, говорить

Двоє ієрархів Московського патріархату перейшли до новоствореної Православної церкви України. Митрополити Вінницький і Барський 56-річний Симеон, у миру Володимир Шостацький, і Переяслав-Хмельницький 41-річний Олександр Драбинко брали участь в об'єднавчому соборі 15 грудня. Обоє отримали благословення від Вселенського патріарха Варфоломія.

Після собору почав отримувати погрози від інших владик, каже Симеон:

— Стільки зла, жовчі та ненависті ще ніколи не бачив з боку архієреїв, священиків і вірян Московського патріархату. Любов'ю там не пахне. Де немає любові — там немає Бога. Від владик чув: "Іудо, тебе чекає гілляка". Ще до собору в нашу церкву телефонували з Москви. Казали, провести чистку "націоналістів".

Вінницький кафедральний собор перейшов до Православної церкви України. Деякі священики, які служили в ньому, залишили храм.

— Прикро. Навіть ті, хто мене підтримував, засумнівалися. Питали: "Від нашої церкви мали ж прийти на об'єднавчий собор 10 владик, а були тільки ви?" Нас було двоє. Але лише я є правлячим архієреєм, який керує єпархією.

Казав Онуфрію, що нас — 87 архієреїв Московського патріархату, більшість. Ідемо на собор, оберемо вас головою єдиної православної церкви. Він відповів: "Ні, не підемо. Ми свою церкву кидаємо під танк". Під цим рішенням (про непідтримку автокефалії Української церкви. — ГПУ) я єдиний не підписався. Ті, хто ще ввечері перед собором обіцяли бути, 15 грудня раптово опинилися за кордоном або захворіли. Злякалися за свій трон. За ці роки, за Онуфрія (очолює Московський патріархат із 2014-го. — ГПУ), жодного разу не було зібрань архієреїв, на яких можна було б висловити свою думку. І Крим уже почався, і війна. Я просив зібратися, відповідали: "А для чого?"

18 грудня до Вінниці приїхав новий намісник Московського патріархату 46-річний Варсонофій — у миру Василь Столяр. Служитиме у Хресто-Воздвиженському храмі.

Під час проповіді 16 грудня митрополит Симеон звернувся до прихожан.

— Просив прощення, що 20 років казав на прихожан УПЦ КП "розкольники". Людям важко сприйняти, що тепер усе по-іншому. Тим паче Московський патріархат продовжує страшити їх. Мовляв, тільки ви врятуєтеся, а інші йдуть у пекло, "русское православие самое спасительное". Це сектантський підхід, — каже Симеон.

Громади в кожному районі та селі самі визначатимуться, куди їм переходити — в Українську православну церкву чи Російську.

— З храмами у власності держави буде простіше. Із новозбудованими все залежитиме від громади. Наприклад, якщо одна частина села проголосує за перехід до УПЦ, а друга захоче лишитися в Російській церкві, то може бути почергове служіння. Якщо за перехід до УПЦ буде меншість, доведеться шукати нове приміщення. Мають проголосувати не лише прихожани храму, а й усі жителі міста й села. Священик підтримає їхній вибір або покине церкву, — розповідає Симеон. — Процес створення Української православної церкви незворотний. Але може розтягнутися на 10 років.

Проповіді у храмах Православної церкви України обов'язково будуть українською мовою. Поступово — і всі служби. Для цього потрібна нова освіта для священиків. Богословські школи виховуватимуть нових, навчатимуть українською.

— Хто був у колишніх церквах Київського патріархату й Автокефальній, уже звикли молитися українською. Для наших священиків і парафіян процес буде довший і складніший. Звикли робити, як навчені.

Таїнства, які пройшли в Українській православній церкві Московського патріархату, визнаються УПЦ. Жодних перехрещень, додаткових обрядів проводити не треба.

— Років 20 ходив у церкву Московського патріархату. Коли взнав, що гроші прихожан пересилали до Москви — перестав. Йдеться про сотні тисяч доларів, — говорить 44-річний Володимир Коляда з міста Калинівка на Вінниччині. — Віряни переходили до Київського патріархату й після скандальних заяв священиків Московського. Люди збурювалися, коли вони не хотіли відспівувати бійця АТО чи дитя, хрещене у храмі Київського патріархату. Лише в моєму містечку більш як 60 відсотків людей перейшли в Українську церкву за останні п'ять років. Наш священик поїхав в АТО капеланом.

Настоятель храму Преображення Господнього в Києві Олександр Драбинко під час служби 19 грудня повідомив про перехід до Православної церкви України. Віряни зустріли заяву оплесками. Напередодні більшість на приходській раді постановила, що він залишиться настоятелем храму. Служити в ньому йому заборонив Московський патріархат після собору.

— Я вперше під час літургії згадував Вселенського патріарха і митрополита Київського Епіфанія. На жаль, частина прихожан і священнослужителів не прийняли мого рішення і покинули храм. Але я сподіваюся, вони повернуться. Наші двері відкриті, — говорить Олександр Драбинко.

Зараз ви читаєте новину «До Української православної церкви перейшли двоє митрополитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі