четвер, 04 серпня 2022 00:45

Україна заарештувала майно росіян на 40 мільярдів гривень

За п'ять місяців повномасштабного вторгнення суди в Україні арештували на 39,5 млрд грн активів російських і білоруських компаній.

"Відтепер вони працюватимуть виключно на економіку й відбудову нашої держави.

Від початку війни направили обвинувальні акти відносно 270 осіб за 67 кримінальними провадженнями стосовно проросійського бізнесу. Всього оголосили 407 підозр у 216 кримінальних провадженнях і провели понад тисячу обшуків. Вилучили транспортних засобів на суму 1,3 мільярда гривень, які зараз служать Збройним силам України. Бурові установки, авіакомпанія, цінні папери банку, авіадвигуни, вагони й тисячі тонн пального — це не повний перелік арештованих активів на території України, кінцевими власниками яких є громадяни країни-агресора", — повідомив Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції.

— Майно російських і білоруських компаній має різні форми — виробнича й житлова нерухомість, склади, запаси товарів на складах. Усе це тепер використовуватимуть на потреби України, — говорить економіст Андрій Новак, 49 років.

— Товари продаватимуть. Кошти підуть на визначені урядом потреби. Приміщення використовуватимуть за призначенням або продаватимуть. Гроші йтимуть на урядові потреби. Фінансові активи, рахунки в банках, цінні папери, акції, облігації вилучатимуть на користь інтересів України.

Найкрупніші активи Росії — це власність або співвласність у наших енергетичних компаніях, облгазах, обленерго. Російські банківські активи належать багатьом українським компаніям. Білоруських активів у нас значно менше. Білорусь стала співучасником агресії, надаючи свою територію та інфраструктуру для прямих обстрілів України.

Вилучення російських активів відіграватиме визначну роль у ліквідації прямого впливу Москви на український енергетичний ринок. Він є базовим із точки зору національної безпеки. Призведе до значного зменшення присутності Росії у фінансових активах, банках, страхових компаніях. Її використовували для оплати роботи агентури на території України. Значні російські гроші є в наших великих промислових і аграрних компаніях.

У разі ліквідації буде знищений прямий вплив Росії на економічне життя України. Це важливо з точки зору національної безпеки і для розвитку української економіки. Не секрет, що підприємства, активами яких заволоділи росіяни, не розвивалися, а були доведені до повної фінансової та технічної неспроможності. Арешти російських активів матимуть суттєвий вплив на те, щоб після нашої перемоги економіка могла розвиватися відповідно до націо­нальних інтересів.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Україна заарештувала майно росіян на 40 мільярдів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі