четвер, 04 серпня 2022 00:50

Путіна змусили розблокувати українські порти

Автор: GettyImages
  Український фермер перевіряє зібране зерно на складі перед відправленням за кордон. 31 липня 2022 року, Одеса
Український фермер перевіряє зібране зерно на складі перед відправленням за кордон. 31 липня 2022 року, Одеса

Перше судно із зерном вийшло з Одеси

1 серпня з Одеського порту вийшло судно під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис. т української кукурудзи. Це вперше від початку повномасштабної війни Росії проти України.

"У портах Одеси ще 16 суден чекають на свою чергу. Це ті, що були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення Росії. Паралельно отримуємо заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією. У найближчі тижні за підтримки наших партнерів плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції", — пише у фейсбуку міністр інфраструктури 39-річний Олександр Кубраков.

22 липня представники України та Росії підписали з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною окремі дзеркальні угоди. Вони спрямовані на розблокування експорту зерна з України. Повномасштабне вторг­нення РФ на українську територію спричинило світову продовольчу кризу. Проте наступного дня, 23 липня, Росія атакувала Одеський морський торговий порт крилатими ракетами "Калібр".

— Розблокування українських портів збільшить експорт зерна й частково вирішить проблему нового врожаю. Він у будь-якому разі буде менший, ніж торік — внаслідок війни. Але все ж буде великий, — каже економіст Олександр Охріменко, 56 років.

— І його також треба експортувати. Для цього потрібен зерновий коридор. Інакше ми не зможемо вивезти зерно, яке виростимо. А це негативно вплине на всю економіку України. І не тільки на сільське господарство. Так що вихід судна з вантажем — це позитивна новина. Сподіватимемося, вивезення зерна триватиме попри постійні обстріли Росії.

Розблокування портів добре вплине на економіку — український бюджет отримає від цього мільярд доларів. Навіть більше за рахунок податків. У мирний час ми експортували майже 40 мільйонів тонн. У зв'язку з війною експорт цьогоріч досяг лише 20 мільйонів. Не варто сподіватися, що ми поновимо попередній рівень.

Є надія, що коли зерновий коридор працюватиме, наше постачання за кордон досягне 30 мільйонів. Наступного року — так само. Це до певної міри вирішує проблеми посівної компанії 2023-го. Найбільший ризик — щоб це не зірвалося. Бо з боку Росії однозначно будуть провокації. 31 липня знову обстріляли Одесу. Росія заважатиме. Її примусили піти на цю угоду. Вона прагнула інших умов. Але змушена йти на поступки. Тому обстрілює морські міста — Одесу, Миколаїв — навмисно. Є ризик, що експорт зерна зірветься. Треба перемагати — іншого шляху немає.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Путіна змусили розблокувати українські порти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі