четвер, 25 квітня 2024 05:10

Що станеться, коли Сонце "помре" - прогноз вчених

Що станеться, коли Сонце "помре" - прогноз вчених
Вигляд сонця. Фото: science.nasa.gov

Австралійській сайт про наукові дослідження ScienceAlert опублікував статтю: що станеться, коли Сонце "помре".

Спочатку Сонце розшириться до розмірів червоного гіганта, радіус якого може досягати Марса, а потім викине зовнішній матеріал, а ядро колапсує, перетворившись на залишок, що світиться жаром, що залишиться після "смерті" зірки, повідомили.

Група вчених під керівництвом фізика Аморрата Аунгверойвіта з Університету Наресуан у Таїланді проаналізувала довгострокові зміни яскравості трьох білих карликів і екстраполювала, що це означає для планетних систем навколо них.

На той час, як Сонце "помре", людство зникне або "буде жити деінде у космосі", з повідомлення сайту ScienceAlert.

Меркурій та Венера зникнуть, як і всі інші об'єкти у внутрішній Сонячній системі. "Помираюча" зірка розірве і поглине їх, як "спагетті".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японський космічний апарат SLIM прислав перше фото з поверхні Місяця

Земля може вижити або загинути, все залежить від того, як зміниться її орбіта у зв'язку зі зменшенням маси Сонця і зміною взаємодії між планетами. І якщо їй вдасться уникнути загибелі, вона відрізнятиметься від того світу, який ми знаємо зараз.

Як вчені змогли дійти таких висновків, вивчаючи білі карлики? Вивчаючи зміни їх яскравості.

Коливання зоряного світла можуть свідчити про кілька процесів. Але якщо вони регулярні, можуть вказувати на те, що навколо зірки обертається якийсь об'єкт, періодично блокуючи частину світла від неї.

У ході дослідження вчені проаналізували три зірки, зміни яскравості яких спричинені обертанням навколо них уламків сміття. Дані було зібрано за 17 років.

Усі три зірки мали свідчення транзиту, які вказували на те, що навколо них обертаються гігантські хмари уламків. Ці уламки розпадалися на все дрібніший пил, а потім зникали, оскільки пил падав на зірку.

Одна зірка пережила катастрофічну подію 2010 року, а інша - 2015 року. Третя зірка переживала події затемнення кожні кілька місяців і хаотичні коливання у масштабі хвилин.

"Зараз усі три зірки поводяться абсолютно нормально, транзит більше не відбувається", - пише ScienceAlert.

Це вказує на те, що розчленування та поїдання планет відбувається доволі швидко. Але якщо Земля все ж таки закінчить життя таким чином, "поїдання" буде не таким жорстоким. Швидше за все, її просто "проковтнуть" оболонки Сонця, що розширюються.

Астрономи виявили джерело вуглецю на одному з супутників планети Юпітер. Це зробили за допомогою телескопа Джеймса Вебба.

Торік зонд NASA зробив унікальний знімок зеленого спалаху від удару блискавки всередині закрученого вихору поблизу північного полюса Юпітера.

Зараз ви читаєте новину «Що станеться, коли Сонце "помре" - прогноз вчених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі