четвер, 18 січня 2024 14:37

100% смертності: у Китаї експериментують із мутованим Covid-штамом

100% смертності: у Китаї експериментують із мутованим Covid-штамом
Китайські вчені експериментують із мутованим штамом Covid-19. Фото: pixabay.com

У Китаї вчені експериментують із мутованим штамом коронавіруса.

Той на 100% смертельний для "олюднених" мишей, пише nypost.com із посиланням на дослідження, опубліковане минулого тижня в Пекіні.

"Смертельний вірус, відомий як GX_P2V, атакував мозок мишей зі схожий на людський генетичним складом. Це підкреслює ризик поширення GX_P2V на людину та забезпечує унікальну модель для розуміння патогенетичних механізмів вірусів, пов'язаних із SARS-CoV-2. Вірус є мутованою версією GX/2017, який виявили у малазійських панголінів 2017 року. Тобто за три роки до пандемії. Панголіни або лускаті мурахоїди - ссавці, що мешкають у теплих районах планети", - пишуть дослідники.

Усі миші, інфіковані вірусом, померли за 8 днів. GX_P2V вразив легені, кістки, очі, трахеї та мозок тварин, а за декілька днів до смерті гризуни швидко втрачали вагу, сутулилися і рухалися вкрай мляво. За день до смерті їхні очі стали зовсім білими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Населення Китаю рекордно скорочується другий рік поспіль

"Подібне дослідження є першим, у якому повідомляється про 100% смертності мишей, інфікованих вірусом, пов'язаним із коронавірусом. Це в рази перевершує результати іншого дослідження, яке робили раніше", - сказано в повідомленні.

Водночас результати дослідження не вказують на те, як хвороба вплине на людей.

"Не бачу нічого цікавого в насильницькому зараженні дивної породи гуманізованих мишей випадковим вірусом. А скільки всього може піти не так. У препринті не вказано рівень біобезпеки та запобіжні заходи, використані в дослідженні. Відсутність цієї інформації породжує тривожну можливість, що частина або всі ці дослідження, як і дослідження в Ухані в 2016-2019 роках, що спричинили пандемію, були необачно проведені без мінімальних заходів зі стримування біобезпеки та практик, необхідних для досліджень із потенційними пандемічними патогенами", - написав експерт з епідеміології із Інституту генетики Університетського коледжу Лондона Франсуа Баллу.

Дослідження 2024 року, схоже, не має жодного стосунку до китайського Уханьського інституту вірусології, який був центром теорій лабораторних витоків, пов'язаних із пандемією Covid-19. Влітку спецслужби США не знайшли прямих доказів того, що з лабораторії стався витік коронавірусу, хоч і не виключили можливості того, що вірус стався з іншої лабораторії. Походження Covid-19 наразі достеменно невідоме.

У Києві за перший тиждень 2024 року зареєстрували понад 10 тис. нових випадків захворювання на грип і Covid-19. Влада Києва закликає людей дотримуватися рекомендацій МОЗ та ВООЗ.

Зараз ви читаєте новину «100% смертності: у Китаї експериментують із мутованим Covid-штамом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі