середа, 17 січня 2024 13:41

Населення Китаю рекордно скорочується другий рік поспіль

Населення Китаю рекордно скорочується другий рік поспіль
Населення Китаю рекордно скорочується. Фото: pixabay.com

Населення Китаю скорочується другий рік поспіль. Причинами стали рекордно низький рівень народжуваності та численні летальні випадки коронавірусу.

Рівень смертності у КНР торік досяг найвищого рівня з часів Культурної революції, пише Reuters. За даними Національного бюро статистики, загальна кількість жителів країни скоротилася на 2,08 млн - до 1,409 млрд осіб.

"Це значно перевищує скорочення населення на 850 тис. у 2022 році, яке стало першим від 1961 року під час Великого голоду епохи Мао Цзедуна. На початку минулого року Китай пережив загальнонаціональний сплеск коронавірусу", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай втратив позиції: назвали нового лідера за кількістю населення

Загальна кількість смертей минулого року зросла на 6,6% до 11,1 млн. Водночас рівень смертності досяг найвищого рівня від 1974 року під час Культурної революції.

Кількість нових народжень впала на 5,7% до 9,02 млн, а коефіцієнт народжуваності склав рекордно низькі 6,39 народжень на 1 тис. осіб, порівняно з 6,77 народжень 2022 року.

Демографічний спад став результатом політики Китаю щодо однієї дитини, яку запровадили у період з 1980-го до 2015 рік, а також суттєвих витрат на освіту, через які багато китайців відмовлялися мати більше однієї дитини в родині. Як і під час попередніх економічних бумів у Японії та Південній Кореї, значна частина населення КНР унаслідок швидкої урбанізації в цей період переїхала із сільських господарств Китаю до міст, де народження дітей коштує дорожче.

Лідер КНР Сі Цзіньпін назвав демографічні проблеми країни пріоритетними, пообіцявши "національну систему політики, спрямовану на підвищення народжуваності".

Торік населення Китаю скоротилося вперше з 1961 року. За прогнозами ця тенденція продовжиться, що спричинить серйозні наслідки для економіки країни. Кількість померлих у Китаї вперше за останні 60 років перевищила кількість народжених за рік, писало видання The New York Time із посиланням на Національне бюро статистики КНР.

Кількість людей на Землі сьогодні офіційно сягнула 8 млрд, а за декілька років може зрости до 8,5 млрд. Світове населення може зрости приблизно на пів мільярда 2030 року, повідомляє ООН. 2050-го воно становитиме 9,7 млрд та 10,4 млрд ‒ 2100 року.

Зараз ви читаєте новину «Населення Китаю рекордно скорочується другий рік поспіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі