понеділок, 19 червня 2023 10:22

Інопланетний спалах: показали унікальне фото Юпітера

Зонд NASA зробив унікальний знімок зеленого спалаху від удару блискавки всередині закрученого вихору поблизу північного полюса Юпітера.

Апарат "Юнона" з липня 2016 року обертається навколо Юпітера і проводить детальні спостереження за планетою, повідомляє Space.

"Юнона" не вперше стикається із блискавкою на Юпітері. Космічний корабель спостерігав багато ударів у атмосфері планети. Завдяки цьому вчені з'ясували, що блискавки на газовому гіганті дуже схожі до тих, які ми бачимо на Землі. Останнього разу зонд перебував на висоті 32 тис. кілометрів над вершинами хмар планети", – ідеться у повідомленні.

Автор: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
  Блискавка в хмарах поблизу північного полюса Юпітера
Блискавка в хмарах поблизу північного полюса Юпітера

"Юнона" вже здійснила 51 проліт біля Юпітера. Наступний відбудеться 23 червня. Перші 35 провели під час основної місії, яка завершилася в липні 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA полетить на астероїд, вартість якого перевищує сумарну економіку Землі

На Землі блискавки найчастіше трапляються поблизу екватора. На Юпітері вони виникають у хмарах, які містять водно-аміачний розчин. Їх найчастіше можна побачити біля полюса.

Зараз "Юнона" виконує розширену місію, яка триватиме щонайменше до вересня 2025-го. Під час розширеної місії зонд вивчатиме всю систему Юпітера, його кільця та численні супутники.

Створений для детального спостереження за Землею штучний супутник Pleiades Neo зробив рідкісні фото Юпітера та його супутників.

Унікальну світлину опублікував європейський аерокосмічний гігант Airbus у Twitter. На фото зображені всі чотири супутники газового гіганта.

Pleiades Neo – це найсучасніші європейські супутники спостереження за Землею, здатні надавати зображення із роздільною здатністю 4 дюйми (30 см).

Зараз ви читаєте новину «Інопланетний спалах: показали унікальне фото Юпітера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі