пʼятниця, 02 лютого 2024 08:47

Астрофотограф "зловив" унікальне природне явище
3

Північне сяйво з надзвичайно рідкісними та красивими хвилями зумів зазнімкувати астрофотограф Джефф Дай.

16 січня над кратером Керід в Ісландії він зробив вражаючі фото та відео рідкісного природного явища. Це сталося під час спостереження за північним сяйвом, пише Space.com.

"Хвилясті зелені завитки полярного сяйва танцюють. Це є результатом великих хвиль, які проходять через магнітне поле Землі. Вони змушують нашу магнітосферу дзвеніти", - сказано в повідомленні.

Довжина хвиль цих вібрацій - кілька кілометрів
Фото: Jeff Dai
Ілюстрація магнітосферних хвиль у блакитному кольорі

Північне сяйво з такими надзвичайно рідкісними та красивими хвилями зазвичай можна побачити лише за допомогою високочутливих магнітних інструментів, де вони записуються у формі хвилястих ліній на самописці. У цьому ж рідкісному випадку енергійні частинки стікали вниз по пульсуючому геомагнітному полю Землі та викликали яскраве полярне сяйво з хвилями на зоряному небі. Пульсували вони до того ж аж кілька хвилин.

"Магнітне поле Землі схоже на гітарну струну, а на зображенні Дая ми бачимо вібрації цієї струни. Довжина хвиль цих вібрацій становить кілька кілометрів", - написав експерт Пекінського університету Дай Сін-Ю Лі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північне сяйво зможуть побачити там, де його ніколи не бачили: прогноз науковців

Полярні сяйва виникають, коли енергійні частинки сонячного вітру відхиляються до полюсів Землі її магнітним полем. Заряджені частинки взаємодіють із атомами й молекулами в нашій атмосфері, депонуючи енергію. Це призводить до флуоресценції атмосфери. Різні кольори полярного сяйва продиктовані хімічним складом атмосфери Землі.

Завдяки підвищеній сонячній активності, можна очікувати ще більше північних сяйв у 2024 році.

У Сполучених Штатах Америки вдалося зафіксувати полярне сяйво над Долиною Смерті у Каліфорнії. Його причиною став потужний сонячний шторм наприкінці лютого.

В Нідерландах у ніч проти 27 лютого також зафіксували рідкісне природне явище - північне сяйво.

Зараз ви читаєте новину «Астрофотограф "зловив" унікальне природне явище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі