понеділок, 04 грудня 2023 14:53

Північне сяйво зможуть побачити там, де його ніколи не бачили: прогноз науковців

Північне сяйво зможуть побачити там, де його ніколи не бачили: прогноз науковців
Вперше за 20 років: 2024 рік може принести найкращі полярні сяйва там, де їх раніше не спостерігали Фото: pinterest

2024 рік може стати найвдалішим, щоб побачити північне сяйво. Це вперше за 20 років.

За прогнозами експертів в 2024 році можна буде побачити ще більше полярних сяйв в регіонах, де вони зазвичай не спостерігаються, повідомляє National Geographic.

Це пов'язано з тим, що Сонце досягне піку, так званого "сонячного максимуму" свого приблизно 11-річного циклу, під час якого сонячна активність буде найбільшою.

"Сонячний максимум означає більше штормів, а під час штормів північне сяйво трапляється частіше. Воно більш інтенсивне, триває довше і може поширюватися на більш низькі широти, ніж зазвичай", – пояснив космічний фізик і директор Центру геокосмічних штормів Лабораторії прикладної фізики Університету Джонса Хопкінса Слава Меркін.

Чому полярне сяйво бачать не тільки на півночі

Доцент-дослідник геофізичного інституту Університету Аляски в Фербенксі Дон Хемптон пояснює, що північне сяйво з'являється в області навколо магнітного полюса Землі, яку називають "авроральним овалом" або "авроральною зоною". Але ця область постійно зміщується і коливається в залежності від сили сонячного вітру – потоку заряджених частинок з сонячної атмосфери, який може посилюватися штормами.

Експерти очікують, що під час сонячного максимуму епізоди, коли авроральна зона зростає і стає більш активною, будуть відбуватися частіше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені назвали причину виникнення полярного "кривавого" сяйва, яке спостерігали в Україні

"Коли енергії більше, зона полярних сяйв стає товщою та розширюється далі на південь. Я не думаю, що буде занадто дико прогнозувати, що люди на Середньому Заході та і, можливо, навіть в нижній частині Середнього Заходу (40-я паралель) матимуть хороший шанс побачити полярне сяйво один або два рази протягом цього сонячного циклу, але немає ніяких гарантій", – зазначив Дон Хемптон.

Україна знаходиться на 48-й паралелі північної широти, тобто навіть ближче до півночі.

Як підвищити свої шанси побачити полярне сяйво

При виборі місця для спостереження за північним сяйвом потрібно враховувати ще низку інших факторів, наприклад, хмарність і світлове забруднення. Над великими освітленими містами його побачити складніше, ніж в лісовій глушині.

Програми прогнозування полярних сяйв, такі як Центр прогнозування космічної погоди NOAA, Aurora Alerts і My Aurora Forecast & Alerts, можуть допомогти "мисливцям" передбачити, коли можна буде побачити північне сяйво, а також наскільки далеко на південь простягається овал полярних сяйв після сонячної активності. Зазвичай полярні сяйва найчастіше спостерігаються в дні березневого і жовтневого рівнодення, зазначає вчений з космічної погоди зі шведського інституту космічної фізики Магнус Вік.

Щоб уникнути штучного світлового забруднення, можна використовувати сайт DarkSky.org, де показують місця темного неба по всьому світу.

Також важливо правильно вибрати напрямок, куди дивитися в очікуванні полярного сяйва.

У Сполучених Штатах Америки вдалося зафіксувати полярне сяйво над Долиною Смерті у Каліфорнії. Його причиною став потужний сонячний шторм наприкінці лютого.

В Нідерландах у ніч проти 27 лютого також зафіксували рідкісне природне явище – північне сяйво.

Зараз ви читаєте новину «Північне сяйво зможуть побачити там, де його ніколи не бачили: прогноз науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі