понеділок, 15 квітня 2024 16:04

Науковці розкрили таємницю найчистішого повітря на Землі

Науковці розкрили таємницю найчистішого повітря на Землі
Науковці пояснили, як дощі та хмари пов'язані з найчистішим повітрям на Землі Фото: pinterest

Зона найчистішого повітря на Землі розташована над Південним океаном.

Науковці намагалися зрозуміти цей феномен, але тепер, ймовірно, їм це вдалося, повідомляє Science Alert.

Секрет криється не лише в тому, що тут майже повністю відсутня людська активність. У цьому регіоні і справді майже немає людей, які використовують промислові хімікати і спалюють викопне паливо. Але існують і природні джерела дрібних частинок: сіль із морських бризок або пил, піднятий вітром.

Незалежно від походження, дрібні частинки, які зависають у повітрі, відомі як аерозолі. У чистому повітрі міститься менше аерозолів, природного чи промислового походження.

Нове дослідження вчених показало, що у очищенні атмосфери важливу роль відіграють хмари та дощі.

Роль хмар та дощів

На чистоту повітря над Південним океаном впливає низка чинників. Серед них кількість солоних бризок і сезонні коливання в зростанні фітопланктону, який є природним джерелом частинок сульфатів, що переносяться повітрям. Найбільш чисте повітря над Південним океаном узимку, коли виробляється менше сульфатів.

Південний океан - це найбільш хмарне місце на Землі. Тут частіше, ніж в інших регіонах планети, трапляються короткочасні зливи. Тому вчені вирішили перевірити роль, яку відіграють ці процеси у чистоті повітря.

Вони вивчили дані про хмари, отримані за допомогою супутникових спостережень. Зокрема, вони шукали особливі схожі на стільники структури у хмарах. Ці хмари представляють великий інтерес, оскільки відіграють важливу роль у регулюванні клімату.

Коли стільникова комірка заповнена хмарою або "закрита", вона стає білішою і яскравішою, відбиваючи більше сонячного світла назад у космос.

Таким чином, ці хмари допомагають зберігати на Землі прохолоду. "Відкриті" ж комірки пропускають більше сонячного світла. Відкритість або закритість стільникових комірок також залежить від кількості опадів, які вони можуть продукувати.

Такі "стільники" достатньо великі, щоб їх можна було побачити з космосу, їх діаметр становить 40-60 кілометрів.

Очищення атмосфери від аерозолів

Спостереження вчених показали, що дні з чистим повітрям були днями з найбільшою кількістю відкритих хмар. Ймовірно, це пов'язано з тим, що такі хмари вражають спорадичні, але інтенсивні зливи, які вимивають частинки аерозолю з повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на понад 75% - ВООЗ

Виявилося, що відкриті комірки виробляють більше вологи та дощу, ніж закриті, наповнені хмарами. Відкриті стільникові хмари виробляють у шість разів більше дощу, ніж закриті.

За словами вчених, порожні "стільники" зустрічаються набагато частіше взимку, коли повітря особливо чисте.

Секрет найчистішого повітря у світі

Науковці вважають, що їхнє дослідження дозволило знайти відповідь на питання, чому повітря над Південним океаном таке чисте. Вся справа в дощах, особливо дощах із чистих, відкритих хмар. Вони є відповідальними за очищення повітря над Південним океаном.

На вершині Гренландії вперше в історії замість снігу випав дощ. На крижаний щит випало 7 млрд т води.

Зараз ви читаєте новину «Науковці розкрили таємницю найчистішого повітря на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі