пʼятниця, 02 лютого 2024 11:44

До 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на понад 75% - ВООЗ

До 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на понад 75% - ВООЗ
У ВООЗ повідомили, що до 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на понад 75%. Фото: pinterest

До 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на понад 75%.

Такі останні дані відділу боротьби з онкологічними захворюваннями ВООЗ, Міжнародного агентства з дослідження раку. Вони свідчать про зростаючий тягар раку, пише The Guardian.

Якщо у 2012 році у світі зафіксували 14,1 мільйона нових випадків захворювання на рак та 8,2 мільйона летальних випадків від нього, то у 2022-му ці показники сягнули 20 мільйонів нових випадків та 9,7 мільйона смертей.

IARC прогнозує, що до 2050 року буде понад 35 мільйонів нових випадків раку, що на 77% більше, ніж у 2022 році, а кількість смертей майже подвоїться з 2012 року до понад 18 мільйонів.

Що стає причиною появи онкозахворювання

Ключовими чинниками зростання випадків раку, за оцінками ВООЗ, є вживання тютюну та алкоголю, а також ожиріння.

Згідно з прогнозами, у 2050 році в країнах з найвищим рівнем прибутків зафіксують 4,8 мільйона нових випадків захворювань на рак, але в країнах з низьким рівнем прибутку це число буде значною вищим. А смертність від раку у бідних країнах збільшиться майже вдвічі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що станеться, якщо з'їдати перед сном свіжу цибулину

"Ті, у кого найменше ресурсів для боротьби з раком, візьмуть на себе основний тягар", — зазначив представник IARC доктор Фредді Брей.

Зараз у світі найбільш поширеним є рак легенів, на другому місці — рак молочної залози у жінок. Також поширеними є онкологічні захворювання печінки та шлунка.

Експерти звернули увагу на рецепт супу, який щодня їла сім'я, що живе найдовше у світі. Йдеться про смачний, ситний та максимально корисний суп, який і голод вгамує, і зігріє. Цим рецептом поділився професор Тім Тіутан. Експерт зазначив, що овочі багаті на клітковину. Завдяки їй можна взяти під контроль рівень цукру, знизити "поганий" холестерин, покращити здоров'я шлунково-кишкового тракту та знизить ризик розвитку раку.

Увагу на цей суп звернули журналісти, коли вивчали особливість людей, котрі живуть у "блакитних зонах" Землі. Це регіони, де середня тривалість життя людини у рази вища, ніж у багатьох благополучних країнах.

Зараз ви читаєте новину «До 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на понад 75% - ВООЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі