понеділок, 25 вересня 2023 13:15

На Землю доправили шматок потенційно небезпечного астероїда

На Землю доправили шматок потенційно небезпечного астероїда
Бенну – потенційно небезпечний астероїд. Фото: NASA

Американське космічне агентство NASA 24 вересня успішно посадило капсулу зі зразком астероїда Бенну. Парашут із капсулою, де знаходяться зразки ґрунту астероїда, успішно приземлився у пустелі Юта.

Метою в рамках місії OSIRIS-REx було дістатись до астероїда і кілька років його досліджувати, вимірювати температуру, проводити 3D-сканування поверхні, а також визначити, які шматки астероїда (каміння та пил) можна буде повернути на Землю, пише AIN.UA.

"Космічний апарат OSIRIS-Rex (назва розшифровується як Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) запустили у політ до астероїда Бенну ще у 2016 році. Бенну – один із невеликої групи Аполлонів, астероїдів, чия орбіта перетинає земну в області афелію. Його назвали на честь давньоєгипетського міфологічного божественного птаха, а космічний апарат, який до нього направили – на честь Осіріса", – пише видання.

Щоб дістатися до Землі 250-грамовий взірець ґрунту мав подолати відстань у 102 тис. км, що становить приблизно одну третю відстані від Землі до Місяця. Зараз зразок ґрунту астероїда доправляють до лабораторії космічного центру NASA Johnson Space Center, де його вивчатимуть. Перші попередні результати в агентстві планують оголосити уже 11 жовтня. Доступ до зразку обіцяють надавати ученим з усього світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вченим вдалося розкрити головну таємницю Марса

Зразок Бенну – не перший шматок астероїда, доправлений на Землю людьми, але кожна така місія важлива.

По-перше, зразки ґрунту з астероїду допоможуть вченим краще зрозуміти, як формуються планети, а також як на них може формуватись органічна матерія та вода.

"Це допоможе вивчати потенційні ризики для Землі: дозволить нам поглибити знання про те, як виникла та сформувалась Сонячна система. Не кажучи вже про те, що Бенну – потенційно небезпечний астероїд, і те, що ми вивчимо у його зразках, дасть нам змогу краще розуміти ті типи астероїдів, що можуть прямувати у нашому напрямку", – відзначає голова агентства Білл Нельсон.

Вивчення зразків астероїдів може допомогти у майбутньому видобувати з них цінні речовини, корисні людству. Астероїди можуть слугувати джерелом багатьох ресурсів. У Сонячній системі їх багато: астероїдний пояс між Марсом та Юпітером, пояс Койпера, астероїди поруч із Землею.

NASA та Канадське космічне агентство назвали імена чотирьох астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць на кораблі Artemis II.

Політ експедиції триватиме близько 10 днів. Місія має на меті перевірку систем життєзабезпечення космічного корабля Orion, а також можливості для життя й роботи в далекому космосі. У місячній місії вперше візьмуть участь жінка, афроамериканець і канадець.

У 2024 році учасники місії вирушать до Місяця на кораблі Orion, облетять його та повернуться додому. А вже місія Artemis ІІІ, яка запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на поверхню супутника.

Зараз ви читаєте новину «На Землю доправили шматок потенційно небезпечного астероїда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі