понеділок, 08 квітня 2024 10:05

На Сонці виявили найбільшу пляму

На Сонці виявили найбільшу пляму
На Сонці виявили найбільшу пляму фото: newtonew.com

8 квітня 1947 року на Сонці зафіксували найбільшу пляму. Вона сягала до 18 млрд кв. км.

Сонячні плями є областями виходу до фотосфери сильних магнітних полів. Потемніння фотосфери в плямах зумовлено придушенням магнітним полем конвективних рухів речовини. Як наслідок - відбувається зниження потоку перенесення теплової енергії в цих областях.

Кількість плям на Сонці є одним з головних показників магнітної активності.У центрі плями магнітні лінії спрямовані майже перпендикулярно до поверхні, а з наближенням до краю вони нахиляються до його поверхні. У центрі магнітні лінії є досить заплутаними й саме це перешкоджає розвитку грануляції в центральних областях плями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп Hubble зробив унікальне фото туманності

Ближче до краю лінії магнітного поля впорядкованіші й нахиленіші до поверхні Сонця. Відповідно, стає можливим рух зарядженої плазми, що виносить конвекція з надр Сонця.

Кількість сонячних плям на поверхні світила не є сталою. Вона змінюється з 11-річним сонячним циклом. У рік максимуму активності спостерігають понад 100 плям, у мінімумі - декілька. Час існування плями може коливатися від кількох годин до кількох місяців.

Сонячні плями - темні області на Сонце, температура яких знижена приблизно на 1500 К, порівняно з оточуючими ділянками фотосфери.

Зараз ви читаєте новину «На Сонці виявили найбільшу пляму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі