вівторок, 04 квітня 2023 09:12

Показали астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць

NASA та Канадське космічне агентство назвали імена чотирьох астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць на кораблі Artemis II.

У складі екіпажу: командир Рейд Вайсмен (США), пілот Віктор Ґловер (США), перша спеціалістка місії Крістіна Гаммак Кох (США), а також другий спеціаліст місії Джеремі Гансен (Канада). Їхні імена оголосили у понеділок, під час заходу на Еллінгтон-Філд біля Космічного центру Джонсона в Г'юстоні, передає NASA.

"Це наблизить людство до мети повернутися на супутник Землі у науково-дослідних цілях. Команда Artemis II являє собою тисячі людей, які невтомно працюють, щоби перенести нас до зірок. Перед нами екіпаж людства", – заявив адміністратор американського космічного агентства Білл Нельсон.

Автор: nasa.gov
  NASA оголосило імена чотирьох астронавтів, які увійдуть до складу місії Artemis ІІ
NASA оголосило імена чотирьох астронавтів, які увійдуть до складу місії Artemis ІІ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркурій та фази Місяця вдалося показати на одній світлині

Політ експедиції триватиме близько 10 днів. Місія має на меті перевірку систем життєзабезпечення космічного корабля Orion, а також можливості для життя й роботи в далекому космосі. У місячній місії вперше візьмуть участь жінка, афроамериканець і канадець.

У 2024 році учасники місії вирушать до Місяця на кораблі Orion, облетять його та повернуться додому. А вже місія Artemis ІІІ, яка запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на поверхню супутника.

Арабські вчені створили детальну карту Марса. Вона показує геологічні особливості планети, які видно з орбіти. На мапі видно полярні крижані шапки, гори та неактивні вулкани, а також залишки стародавніх річок, озер і долин, які понад 3,5 млрд років тому були наповнені водою. Команда вчених використала понад 300 спостережень, зроблених протягом одного марсіанського року (тобто двох земних).

Марс показаний "очима" найсучаснішої бортової системи зображення Hope, Emirates Exploration Imager (EXI). Вчені планують зробити мапу доступною для всіх охочих у межах вдосконаленого атласу Марса.

Зараз ви читаєте новину «Показали астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі