пʼятниця, 04 серпня 2023 09:54

У NASA створили новітній ШІ з науковими даними про планету

У NASA створили новітній ШІ з науковими даними про планету
IBM, Hugging Face та NASA створили ШІ з науковими даними про Землю. Фото: eastnews.ua

NASA, IBM та Hugging Face створюють вдосконалений аналог ChatGPT із науковими даними про Землю.

Геопросторова базова модель з відкритим вихідним кодом стане основою для нового класу штучного інтелекту, який міститиме наукові дані про клімат і Землю, повідомив Engadget.

"IBM використала нещодавно випущений Watsonx.ai як базову модель. На неї наклали річний обсяг гармонізованих даних із супутників NASA Sentinel-2 ЕКА. Вони дають змогу отримувати оптичні знімки суходолу і прибережних районів із високою роздільною здатністю в 13 спектральних діапазонах. Hugging Face розмістила модель на своїй платформі для штучного інтелекту з відкритим кодом", – ідеться у повідомленні.

За даними IBM, модель було навчено для картографування повеней і наслідків пожеж на основі маркованих даних. ШІ має спростити роботу з величезними масивами наукових даних для кліматологів і дослідників. На основі моделі з відкритим кодом буде створено ШІ-інструменти, здатні відстежувати вирубку лісів, прогнозувати врожайність і визначати викиди парникових газів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ШІ у законі – Україна почала роботу над правовим регулюванням

"Надважлива роль технологій із відкритим вихідним кодом для прискорення таких важливих досліджень, як зміна клімату, ніколи не була такою очевидною. Об'єднавши зусилля IBM зі створення гнучких, багаторазово використовуваних систем ШІ зі сховищем супутникових даних NASA і зробивши їх доступними на провідній платформі Hugging Face, ми зможемо використати силу співпраці для швидшого й ефективнішого впровадження рішень, які поліпшать стан нашої планети", – заявив віцепрезидент IBM Research AI Шрірам Рагхаван.

Гендиректор SpaceX, Tesla та новий власник Twitter Ілон Маск, а також фахівці зі штучного інтелекту та лідери галузі закликали до шестимісячної паузи у розробці систем, потужніших, ніж нещодавно запущений OpenAI GPT-4. Про це йдеться у відкритому листі, де згадуються потенційні ризики для суспільства та людства.

Зараз ви читаєте новину «У NASA створили новітній ШІ з науковими даними про планету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі