неділя, 02 червня 2024 07:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Передача Україні винищувачів F-16: аналітики назвали проблему для ЗСУ

Передача Україні винищувачів F-16: аналітики назвали проблему для ЗСУ
Україна очікує від західних партнерів на передачу винищувачів F-16. Фото: wikipedia.org

Постійна зміна політики деяких європейських країн щодо дозволу чи заборони використання своїх винищувачів F-16 для ударів ЗСУ по території Росії ускладнить здатність українських військ планувати та реалізовувати військові операції.

Окремі західні уряди демонструють різну політику щодо використання Україною поставлених винищувачів F-16. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, нещодавно прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо зазначив, що ЗСУ зможуть використовувати бельгійські F-16 лише на території України - як підконтрольній, так і у тимчасово окупованих районах. Однак, з його слів не зрозуміло, чи дозволить Брюссель використовувати бельгійські літаки для нанесення ударів по території Росії з українського повітряного простору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данія не проти, щоб Україна завдавала ударів по Росії з F-16

Водночас міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен 31 травня заявила, що її країна не висувала жодних обмежень на використання Україною винищувачів F-16. За її словами, Повітряні сили ЗСУ можуть використовувати ці літаки "над або на території Росії", якщо Україна дотримується статті 51 Статуту ООН та міжнародного гуманітарного права.

Ця стаття передбачає, що "ніщо в цьому Статуті не порушує невід'ємного права на індивідуальну або колективну самооборону в разі збройного нападу проти" держави-члена ООН. Це нагадування про те, що українські удари по російській території в контексті російського вторгнення є частиною невід'ємного права України на самооборону.

"Постійні зміни в політиці західних урядів щодо F-16 вимагатимуть від Києва відслідковувати, які винищувачі українські війська можуть, а які не можуть використовувати для нанесення тих чи інших ударів. Це ускладнює здатність України планувати та реалізовувати військово-повітряні операції з використанням літаків цієї моделі", - зазначають в ISW.

Західні союзники мають дуже скоро надати винищувачі F-16. Україні потрібно стільки винищувачів, скільки вона зможе отримати, заявив міністр оборони Рустем Умєров.

Він наголосив, що Україна вдячна країнам Заходу за всю надану допомогу. Але лише її половину доставляють у встановлені терміни.

Зараз ви читаєте новину «Передача Україні винищувачів F-16: аналітики назвали проблему для ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі