пʼятниця, 31 травня 2024 22:28

Новий тариф на електроенергію - що кажуть експерти про причини підвищення ціни

Новий тариф на електроенергію - що кажуть експерти про причини підвищення ціни
фото: gettyimages.com

З 1 червня 2024 року побутові споживачі сплачуватимуть за 1 кіловат майже не дві гривні більше, ніж у травні. Чому не вдалося уникнути другого з початку війни зростання тарифу, - розбиралася Gazeta.ua.

Від 2,64 до 4,32

31 травня 2024 року на позачерговому засіданні уряд ухвалив рішення підвищити тариф на електроенергію для побутових споживачів. З першого червня побутові споживачі сплачуватимуть за одну кіловат-годину 4 гривні 32 копійки. "Нічний" тариф становитиме 2 гривні 16 копійок.

Нагадаємо, навесні 2022 року високопосадовці і навіть президент України обіцяли не підвищувати житлово-комунальні тарифи до завершення війни. Вперше ця обіцянка була порушена у липні 2023 року, коли Кабмін підняв вартість кіловат-години для населення з 1 гривні 44 копійок (до 100 кВт на місяць) та 1 гривні 64 копійок (більше 100 кВт) до 2 гривень 64 копійок.

У 2023 році зростання тарифу пояснювали обстрілами РФ енергосистеми. Мовляв, потрібні кошти на ремонти та відновлення потужностей. Нині, схоже, основна причина - боргова криза.

На користь цієї версії те, що новий тариф не є диференційованим. Іншими словами, побутові споживачі платитимуть 4 гривні 32 копійки незалежно від обсягів споживання. Утім, для приміщень, обладнаних електроопаленням, залишається стара ціна 2,64 грн за один кіловат (в опалювальний період), якщо споживання на місяць не перевищує 2 тисяч кВт. Нові тарифи діятимуть до травня 2025 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді назвали новий нічний тариф і сказали, чому подорожчало світло

Перші реакції

Зауважимо, що на момент написання статті офіційного повідомлення про це рішення ще не було, однак народні депутати та експерти у соцмережах поширювали фото аркушів відповідної постанови. Хоча про зростання тарифу йшлося як мінімум два тижні поспіль, новина шокувала, бо очікували диференціації, щоб пом'якшити удар по гаманцях найнезаможніших, котрі звикли заощаджувати.

Більше того, якщо в Україні дефіцит електроенергії, логічно було б стимулювати її заощадження, у тому числі, через інструмент диференційованого тарифу. Але цього не сталося.

Були запитання чому уряд відклав ухвалу рішення на один день, з 30 на 31 травня. За випадковим збігом, саме у п'ятницю прем'єр Денис Шмигаль під час зустрічі з послами країн-членів ЄС обговорював енергетику. За його словами, він закликав розглянути можливість збільшити імпорт з 1,72 до 2,2 гігават.

Але всеодно вимикатимуть

Найголовніше ж, що зростання тарифу не скасовує відімкнень світла. Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук пояснює це пошкодженнями, які зазнала енергосистема внаслідок ворожих обстрілів, та пророкує "надзвичайно тяжку" зиму.

"Уже зараз очевидно по ступеню руйнації, що фізично неможливо відновити ті генеруючі потужності", - пояснює він.

"Боляче, але критично необхідно", - так каже про підвищення тарифу представниця Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко: "Це не сильно допоможе уникнути відключень. Буде розвиватися альтернативка та розподілена генерація, що дає велику надію на якісний прорив. Тяжко, але рухаємося до енергонезалежності та Європи".

Однак не всі поділяють такі думки.

"Я пропоную не використовувати тезу про те, що за тарифні гроші ми відновимо енергетику. Це категорично не правильно. Тариф абсолютно по іншому формується та обслуговує інші процеси", - пояснив народний депутат (фракція "Батьківщина") Олексій Кучеренко. За його словами, економічного обґрунтування ніхто не надав.

Підлатати "Енергоатом"?

Це брехня, причому зовсім неприкрита, не добирає слів колишня радниця міністра енергетики Лана Зеркаль: "Зараз різниця між ринковою вартістю та тарифом покривається за рахунок "Енергоатому" та "Укргідроенерго", які справді виробляють дуже дешеву електроенергію. Продаючи на оптовому ринку електроенергію, наприклад, по 7 грн 50 копійок, можуть покривати різницю в тарифах населенню за цей рахунок. Але вони і зараз її не покривають. "Енергоатом" у страшних боргах. Тобто, фактично єдина ціль підняття тарифу - покращити економічне становище "Енергоатому", який при цьому декларує, що будує 4 нових енергоблоки".

Експерт-економіст Юрій Корольчук, коментуючи ще тільки ідею підвищення тарифу, зазначав, що здорожчання не дасть коштів на відновлення енергосистеми. За його словами, мінімум 3 гривні 20 копійок має бути ціна кіловата, щоб вийти на собівартість.

Усе-таки треба заощаджувати

А щодо відновлення, у нього вкладаються наші зовнішні партнери. Європейці, розповіла Зеркаль, вже два роки фінансують українську енергетику, Світовий банк виділяє кошти на ремонтні роботи. Натомість інші експерти стверджують, що здорожчання кіловатів - єдина можливість заощаджувати електроенергію. Заклики не працюють, розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Коли не відключать, ніхто економити не буде….У той же час, у нас реально тариф найменший у Європі. Навіть якщо буде піднятий до 4 грн 80 копійок, нижчий, ніж у Молдові. Він не перекриває нічого, а виробник отримує нуль", - зазначив експерт.

Нова ціна складе 4,32 грн за кВт-год. (0,096 євро). Проте цього недостатньо. Фактично, це - рівень Чорногорії, а наша ціль - встановити тариф на електроенергію, як в Польщі, і це на рівні 10 грн, - розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Ціни не зростуть?

За словами Фурси, власник компанії ДТЕК Рінат Ахметов заробляє на тарифі для промисловості, тарифи для населення його не хвилюють. Окрім економії, новий тариф дозволяє акумулювати певні суми, які прискорюють ремонти.

"Але це точно оздоровить систему", - наголосив Сергій Фурса.

Експерт також вважає, що новий тариф не вплине на ціни на споживчому ринку, зокрема, на продукти харчування, хоча комерційний тариф на електроенергію також зріс.

Справжні причини й наслідки

Справді, вимальовується така картина: боргова криза й пошкоджена інфраструктура.

Аналітики компанії ExPro consulting нагадують, що собівартість одного кіловата складає близько 6,7 гривень. Таким чином, тариф у 2,64 грн/кВт*год покриває витрати на виробництво, транспортування електроенергії та сплату податків все ще на невисокому рівні - до 40%.

Зі звіту "Гарантованого покупця" відомо, що загальний борг виробників – 26 мільярдів гривень, а борг "Гарантованого покупця" перед постачальниками – 24 мільярди гривень. Борги на ринку електричної енергії створюють "зачароване коло" зобов'язань усіх перед усіма.

"Як тільки тариф зросте для населення, ми почнемо виходити із цієї кризи неплатежів, - розповів Gazeta.ua професор кафедри енергетичного менеджменту Максим Карпаш. - А далі за ланцюжком – "Енергоатом" та "Укргідроенерго" зможуть залучати додаткові кошти для відновлення потужностей, "Укренерго" (там і його частинка в тарифі) – для своїх цілей та закупівлі електроенергії за кордоном. Це супер критично у дні/години коли нам бракує власної генерації і ми беремо її як аварійну допомогу по імпорту з 5 сусідніх держав".

Як зазначив експерт, на споживчому ринку новий тариф справді не позначиться, бо підприємства і так сплачують ринкову ціну давно (понад 6 гривень за один кіловат). Натомість помірно зросте частка домогосподарств, які претендуватимуть на субсидію.

Зараз ви читаєте новину «Новий тариф на електроенергію - що кажуть експерти про причини підвищення ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі