пʼятниця, 18 листопада 2011 06:51

Влада рекордно швидко втратила більшість прихильників

Автор: фото: з сайта www.izvestia.com.ua
  Костянтин Матвієнко: ”Наша правоохоронна система зараз більше небезпечна для простих людей, аніж для злочинців”
Костянтин Матвієнко: ”Наша правоохоронна система зараз більше небезпечна для простих людей, аніж для злочинців”

Президентський законопроект про декриміналізацію економічних злочинів парламент ухвалив без урахування поправок до 365-ї статті Кримінального кодексу. За нею екс-прем'єра Юлію Тимошенко засудили до семи років ув'язнення.

— Влада й опозиція грають договірний матч. Перша вдає, що не хоче декриміналізувати "статтю Тимошенко", а друга — що дуже цим обурена, — коментує експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" 44-річний Костянтин Матвієнко. — Водночас вони для себе декриміналізували все, що можна. Перетворили Україну на офшорний рай.

Що робити Юлії Тимошенко, якщо Апеляційний суд підтвердить рішення судді Родіона Кірєєва у її справі?

— Тактика така: спочатку апеляційна скарга, потім — касаційна, а після цього — у Кримінальну палату Верховного суду. Чи пройде цей сценарій — не відомо. Проти екс-прем'єра можуть порушити багато нових справ. Приводів знайдеться предостатньо. Уникнути цього можна лише, якщо ухвалити у парламенті закон про цілковиту непідсудність Тимошенко.

По-людськи, за всіх претензій, за ґратами Тимошенко бути не повинна. Найкращий варіант — помилувати або амністувати. Це не передбачає зняття судимості, тому не дозволить займатися політикою. Але Тимошенко зможе формально не обіймаючи посади бути консультантом якоїсь політичної сили чи її символом. Принаймні деякий час. Потім може звернутися до суду з клопотанням зняти судимість. Тоді всі будуть задоволені.

Президент Янукович міг гарно вийти із ситуації, якби парламент проголосував за декриміналізацію 365-ї статті?

— Якби Тимошенко зараз випустили, це істотно нічого не змінило б. Принаймні, ми не отримали б одностайної згоди європейських парламентів на ратифікацію Угоди про асоціацію. У нас сотні інших нерозв'язаних питань. Приміром, Україна є чи не найбільшим поширювачем сказу в Європі, тварини не щеплені. Інша проблема — контроль за міграцією. Наша правоохоронна система зараз більш небезпечна для простих людей, аніж для злочинців. Але Євросоюз не цікавиться її справедливістю, ефективністю і взагалі "європейськістю". Вчепився у символи демократії, якими є Тимошенко і, меншою мірою, Луценко. Європейським політикам хочеться, щоб здавалося, що вони впливають на ситуацію в Україні.

Віктор Янукович на зустрічі з президентами Польщі та Німеччини визнав, що справа Тимошенко перешкоджає підписанню Угоди про асоціацію з ЄС.

— І що? Нас має цікавити чітка мова документів, а не польоти до Вроцлава. У нас є Угода про асоціацію чи немає? Якщо немає, то пропишіть причини. Тільки через Тимошенко? Сумніваюся. Може, Європі й байдуже до простих українців, але є чимало так званих важливих персон. Деяким з них, як-от екс-міністру Богданові Данилишину, навіть притулок у Європі надають.

Попереднє підписання документа не означає "угода діє". Текст треба ратифікувати у кожному з парламентів країн ЄС. Так, Польща проголосує, Словаччина. А Румунія, наприклад, висуне якісь додаткові умови, не пов'язані з переслідуванням опозиційних політиків. І таких додаткових умов може бути дуже багато.

Скільки часу може тривати ратифікація?

— Якщо в ЄС захочуть, то й за тиждень ратифікують. Значною мірою це залежатиме від політики Брюсселя й Вашингтона щодо Москви. Зараз почалися процеси проти російських торгівців зброєю у США. Америка ігнорує позицію Росії щодо систем протиповітряної оборони, розставляє установки навколо її кордонів. Штати вкрай зацікавлені у подальшому послабленні Росії, віддиратимуть від неї Казахстан, Білорусь та Україну. Тобто, ЄС отримає певні безвідмовні пропозиції з Вашингтона й почне інтегрувати Україну. Не вистачить у Заходу ресурсів для такої політики — ми ще довго залишатимемося у зоні невизначеності.

Що робити нашій владі у цій ситуації?

— Жоден напрямок реформ не рухається. Почали адмінреформу й оптимізацію урядового апарату — і на тому стало. За півтора місяця закінчується мораторій на продаж землі. Що влада робитиме після 1 січня, ніхто не каже. Те саме стосується пільг. Бракує грошей на виплати людям, то обмежте себе у розкоші — вертольотах, майданчиках для них, палацах. Але ж для цього потрібна сила волі. Влада немов алкоголік — хоче кинути пити, але не може.

Чинна влада рекордсмен за швидкістю втрати абсолютної більшості прихильників. Не можна в усьому звинувачувати Тимошенко. Два роки кивати на попередників — це верх непристойності.

Обмеження видатків на себе підняло б рейтинг влади?

— Не цікавить імідж чиновників — цікавить їхня здатність проводити реформи. Коли президент каже про зростання економіки, люди розуміють, що він читає намальовані цифри. Бо щодня ходять у магазин, отримують платіжки за комунальні послуги. Ось мені вчора принесли — на 40 гривень більше і без "оголошення війни". Як вирок.

Зараз ви читаєте новину «Влада рекордно швидко втратила більшість прихильників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі