четвер, 15 жовтня 2009 19:39

Україна оптимально підходить для розміщення елементів системи протиповітряної оборони

Минулого четверга Александр Вершбоу, заступник міністра оборони США, заявив про можливість розміщення елементів американської системи протиповітряної оборони в Україні.

Глави зовнішньополітичних відомств України та Росії відреагували на заяву наступного ж дня:

— Це неконституційно. Закон не передбачає наявності на території України будь-яких військових баз, представників збройних сил будь-яких інших держав, — каже новий міністр закордонних справ Петро Порошенко.

— Слова Вершбоу екстравагантні й доволі несподівані. Із його уст постійно лунають заяви, які викликають більше запитань, аніж відповідей, — додає Сергій Лавров, керівник МЗС Російської Федерації.

Після такої реакції Пентагон уточнив: країни Східної Європи, зокрема й Україна, можуть мати радари раннього попередження про ракетні пуски, об"єднані колективною системою оборони.

— Заява Александра Вершбоу була пробною кулею, — пояснює генерал-майор 75-річний Вадим Гречанінов, президент Атлантичної ради України. — Те, що Вашингтон не розміщуватиме радар у Чехії та ракети-перехоплювачі в Польщі, ще не означає відмову Сполучених Штатів од наміру розгорнути елементи системи протиракетної оборони у Східній Європі. Україна оптимально підходить для цього. Американські радари можуть бути встановлені на місцях, де були станції попередження ракетного удару за часів Радянського Союзу — під Мукачевом на Закарпатті та під Севастополем.

Станція під Мукачевом направлена на Іспанію, а під Севастополем — на Єгипет

Американці використовуватимуть наші діючі радіолокаційні станції?

— Сумніваюся, бо навіть росіяни відмовилися від них — обладнання застаріле. До того ж принцип дії станцій — секторний, кожна вкриває територію в секторі 70–90 градусів. Станція під Мукачевом направлена на Іспанію, а під Севастополем — на Єгипет. Більш ефективно використовувати на нашій території станції попередження ракетного удару нового покоління, які мають радіус покриття 4–6 тисяч кілометрів. Таку планували встановити в Чехії, щоби моніторила територію від Лісабона до Уралу.

У чому ж інтерес Вашингтона?

— Сполучені Штати зацікавлені в інформації з російського радара раннього попередження, який базується в Армавірі, та з орендованої Росією азербайджанської радіолокаційної станції в Габалі. Нова система безпеки, яку прагне вибудувати адміністрація Барака Обами, не спрямована проти Росії. Її мета — захиститися від імовірного нападу Ірану та Північної Кореї. Вашингтону важливо в цьому переконати російську сторону й залучити її у співпрацю з НАТО. Інакше  виникне напруження ще більше, ніж під час дискусій щодо розміщення систем ПРО в Чехії та Польщі. Але розміщення будь-яких елементів ПРО на території України можливе тільки після відповідних законодавчих змін. Щоправда, всупереч Конституції, маємо російський флот у Криму. Дай Боже, цивілізовано попрощатися з ним до 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Україна оптимально підходить для розміщення елементів системи протиповітряної оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі