понеділок, 21 березня 2022 18:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Росіяни гинуть або зазнають поранень зі швидкістю тисячу солдатів за день – що пише про нас світова преса

Російське вторгнення заходить у глухий кут, але найближчими тижнями обстріли міст призводитимуть до дедалі більшої кількості жертв серед цивільних. А Україна на очах стає частиною Заходу у війні проти Росії, вважає історик Ярослав Грицак. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Війна Росії за Україну заходить у глухий кут", The Washington Post, США

Спроба Росії завоювати Україну може зайти в глухий кут, оскільки важкі втрати людей і техніки позначаються на непідготовлених російських військах, які досі не змогли досягти жодної з початкових цілей.

Росіяни гинуть або одержують поранення зі швидкістю до 1000 людей в день, за оцінками західної розвідки, а за даними української, і того більше

Лінія фронту майже не зрушила за тиждень. Росіяни гинуть або зазнають поранень зі швидкістю до 1000 людей в день, за оцінками західної розвідки, а за даними української, і того більше.

Відео згорілих танків і покинутих конвоїв постійно транслюються в акаунтах українських соцмереж, поряд з кадрами мертвих, голодних російських солдатів, що крадуться курчат у фермерів. Вони калічать і вбивають українських мирних жителів ракетами та артобстрілами.

Лють росіян посилилася з уповільненням наступу. Росія замінила прогрес на полі бою жорсткими бомбардуваннями цивільного населення. Звичайні українці у містах, оточених повністю чи частково російськими військами, розплачуються за війну.

Але без істотного прогресу і з урахуванням масштабів втрат, військова кампанія Росії може незабаром стати нестійкою, коли війська не зможуть просуватися вперед через брак живої сили, їжі та боєприпасів.

Автор: WP
  Окуповані станом на 19 березня частини України
Окуповані станом на 19 березня частини України

Наступні два тижні можуть зіграти вирішальну роль у визначенні результату війни. Якщо Росія не зможе швидко налагодити лінії постачання, надати підкріплення та підтримати бойовий дух військ, який слабшає, її цілі можуть виявитися недосяжними.

"Не думаю, що українські сили зможуть витіснити російські війська з України, але також не думаю, що російські сили зможуть захопити значно більше території України", - сказав старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики Роберт Лі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни починають нову кампанію проти України - МВС

"Українські сили розгромили першу російську кампанію цієї війни. Конфлікт зайшов у глухий кут", - йдеться у дослідженні Інституту вивчення війни.

Події на полі бою можуть піти в іншому напрямку. Наприклад, якщо росіянам вдасться захопити обложений Маріуполь, вивільнивши свої сили для підтримки наступу на Донбасі. Але російські сили близькі до того, що військові стратеги називають "кульмінаційною точкою" наступу, тобто досягли меж своїх можливостей.

Росія не має сил і боєприпасів, щоб підтримувати наступ

"Виступаємо за невпинні зусилля США та союзників з постачання ще більшої кількості військового спорядження Україні, щоб українські сили скористалися цим вікном можливостей, і домоглися поступок за столом переговорів. Росія не має часу, сил і боєприпасів, щоб підтримувати те, що робить зараз", - написали генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес і голова аналітичного центру Alphen Group у Нідерландах Джуліан Ліндлі-Френч.

Захід продовжує нарощувати військову підтримку України, тим самим дозволяючи українським силам підтримувати темпи спротиву.

Автор: WP
  Одеський оперний театр
Одеський оперний театр

"Російська армія надалі має перевагу в техніці та чисельності, порівняно з меншими за чисельністю і легше озброєними українцями. РФ ще може переламати ситуацію, якщо поповнить сили і запаси. Було б помилкою думати, що Росія зможе виграти війну. Наразі не може, але може виправити, скоригувавши тактику та залучивши підкріплення. Якщо росіяни не покращать тактику і не почнуть перекидати нові війська на передову, їх сили зустрінуться з проблемами", - попередив Ліндлі-Френч.

Офіційні особи США відмовляються робити прогнози щодо перебігу війни, але кажуть, що є ознаки, що росіяни щосили намагаються підтримувати існуючі сили, знайти підкріплення, і вирішити проблеми з логістикою.

Автор: NYT
  Жахіття Путіна, що Україна воює не сама, а в союзі з Заходом і як частина Заходу. Слід перетворити його жахи на дійсність, вважає історик Ярослав Грицак
Жахіття Путіна, що Україна воює не сама, а в союзі з Заходом і як частина Заходу. Слід перетворити його жахи на дійсність, вважає історик Ярослав Грицак

Звернення до Китаю за військовою допомогою, поки що безрезультатно, спроба вербування сирійців та розмови про введення підкріплень з інших частин Росії та сепаратистської території Південна Осетія в Грузії поки не довели, що свіжі війська вже в дорозі.

"Те, що говорять про поповнення запасів, каже, що починають перейматися майбутнім своїх сил в Україні. Досить незвично, що через три тижні у них ті ж проблеми з логістикою та забезпеченням, що на початку", - сказав урядовець міноборони США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб оновив дані про втрати російських окупантів

За словами Лі, хоча Росія все ще має величезні резерви живої сили, вона вже задіяла більшу частину боєздатних сил, і вони майже напевно несуть основний тягар втрат.

Зі 168 батальйонних тактичних груп російської армії 120 уже воюють, що становить близько 100 тис. солдатів із загальної кількості 190 тис., спрямованих в Україну. Це означає, що РФ задіяла 75% боєздатних сил.

За оцінками західної розвідки, мінімум 7000 росіян вбили і 20 тис. поранили. До третини бойових сил РФ виведено з ладу

За оцінками західної розвідки щонайменше 7000 росіян убили і до 20 тис. поранили. До третини бойових сил РФ виведено з ладу.

"Це величезна втрата і неможливо легко заповнити її. Росія може мобілізувати призовників або закликати більше резервістів, але це послабить можливості всіх сил", - сказав Лі.

"Українські сили зберігають високу мотивацію, тоді як бойовий дух росіян продовжує падати. Російські сили продовжують здаватися, кидати машини. Вони не мають ініціативи в районах, які контролюють. Ці сили погано мотивовані", - сказав Джек Вотлінг із лондонського Королівського інституту об'єднаних служб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Командування армії - уроди кончені. Обіср*лись і розбили дивізію" - перехопили розмову окупанта

Оскільки наступальні можливості Росії знижуються, високий ризик зростання кількості жертв серед цивільних. Тупикова ситуація, ймовірно, стане дуже жорстокою і кривавою, бо російські війська, швидше за все, покладатимуться на бомбардування міст задля тиску.

За словами офіційних осіб США, є ознаки, що в Росії закінчуються високоточні ракети, а це означає, що російські сили також все частіше вдаються до використання "тупих бомб", які невибірково скидаються на цивільні райони, щоб змусити їх підкоритися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Артилерія РФ перетворила частину Одещини на руїни: фото і відео

На думку аналітиків, Україна навряд чи зможе витіснити Росію з території, яку та захопила. Але труднощі росіян відкривають можливість, що українці могли б боротися до упору, тим самим чинячи тиск на Росію, щоб вирішила піти шляхом переговорів.

"Наступні два тижні будуть вирішальними. Війна не скінчиться. Всі сигнали вказують, що росіяни швидше подвоять завзятість, ніж відступлять, що робить війну більш смертоносною для українців", - сказав Вотлінг.

"Путін припустився глибокого прорахунку щодо України", The New York Times, США

Колонка професора історії Українського католицького університету Ярослава Грицака

Перша світова війна вирішила долю України. Друга світова була насамперед українською війною. Тепер загроза Третьої світової залежить від того, що станеться в Україні

Україна знову в центрі потенційно глобального конфлікту. Перша світова війна, як висловився історик Домінік Лівен, вирішила долю України. Друга світова, за словами журналіста Едгара Сноу, була "насамперед, українською війною". Тепер загроза Третьої світової залежить від того, що станеться в Україні.

Це разюче повторення. Чому Україна, країна середнього розміру з населенням 40 млн осіб на сході Європи, опинилася в епіцентрі бойових дій не один раз, не двічі, а тричі?

Частина відповіді - географія. Україна, розташована між Росією та Німеччиною, тривалий час розглядалася як місце боротьби за панування на континенті. Але глибші причини мають історичний характер. Україна, яка має спільну точку походження з Росією, протягом століть розвивалася по-різному, кардинально розходячись зі своїм східним сусідом.

Автор: WP
  Місце вибуху біля житлового будинку у Києві, 18 березня
Місце вибуху біля житлового будинку у Києві, 18 березня

Путін любить посилатися на історію як частину причин свого кривавого вторгнення. Україна та Росія, стверджує він, насправді є однією країною – і України, по суті, не існує. Це, звісно, брехня. Але він має рацію, що в історії є ключ до розуміння сьогодення. Він просто не розуміє, що це не тільки сприяє його успіху, а й заважає йому.

У 1904 році англійський географ Хелфорд Джон Маккіндер зробив сміливе передбачення. У статті "Географічна вісь історії" припустив, що той, хто контролює Східну Європу, контролюватиме світ. По обидва боки цього великого регіону стояли Росія та Німеччина, готові вступити у бій. А між ними Україна з її багатими ресурсами зерна, вугілля та нафти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не спонсоруйте війну: Зеленський звернувся до громадян Німеччини

Немає потреби вдаватися до тонких деталей теорії Маккіндера. Вона виявилася надзвичайно впливовою після Першої світової війни і стала чимось на зразок самоздійснюваного пророцтва. Завдяки нацистському геополітику Карлу Хаусхоферу, ця концепція перекочувала до гітлерівського "Майн кампфу". Ленін та Сталін не читали Маккіндера, але поводилися так, ніби читали. Для них Україна була мостом, який пронесе російську революцію на захід, у Німеччину, перетворивши її на світову. Шлях знову був через Україну.

З крахом комунізму багато хто вважав, що теза Маккіндера застаріла і майбутнє належить незалежним і суверенним державам, вільним від амбіцій більших сусідів. Вони були неправі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маріуполь рятує усіх" - Резніков відверто звернувся до українців

Аргумент Маккіндера, що Східна Європа та Україна є ключем до суперництва між Росією та Німеччиною, ніколи не зникав. Насправді він займав почесне місце у свідомості Путіна. Однак із однією змінною. Він замінив Німеччину Заходом. Україна для Путіна стала полем битви за цивілізацію між Росією та Заходом.

У перші роки перебування на посаді Путін очікував, що незалежність України не триватиме довго. Згодом Україна благатиме, щоб її повернули у лоно "русского міра". Цього не сталося. Хоча деякі українці залишилися під впливом російської культури політично вони схилялися до Заходу, як показала Помаранчева революція 2004 року, коли мільйони українців протестували проти фальсифікацій на виборах.

Після війни в Грузії 2008 року Путін розробив нову політику щодо України - кроки Києва у бік Заходу каратимуться військовою агресією

Тоді Путін змінив курс. Незабаром після війни у Грузії 2008 року, під час якої Кремль захопив контроль над двома грузинськими регіонами, він розробив нову стратегічну політику щодо України. Відповідно до неї, будь-які кроки Києва у сторону Заходу каратимуться військовою агресією. Мета була в тому, щоб відколоти від України російськомовний схід і перетворити решту країни на васальну державу, яку очолює кремлівська маріонетка.

Тоді це здавалося фантастикою. Ніхто не вірив, що це може статися. Але до останніх тижнів української революції 2014 року стало ясно, що Росія має намір вчинити агресію. Путін захопив Крим і частину Донбасу. Але його амбіції зірвав героїчний опір добровольців на сході країни.

Путін прорахувався з двох причин. По-перше, сподівався, що, як і у випадку з війною проти Грузії, Захід мовчазно проковтне агресію. Єдиної відповіді не очікував. По-друге, оскільки, на його думку, росіяни та українці "один народ", то російським військам достатньо увійти в Україну, щоб їх зустріли квітами. Цього не сталося.

Переможна демократична революція в Росії практично неможлива, а в Україні неможлива дієздатна авторитарна влада

Те, що сталося в Україні у 2014 році, підтвердило те, про що давно говорять українські історики – головна відмінність між українцями та росіянами не в мові, релігії чи культурі, а в політичних традиціях. Переможна демократична революція в Росії практично неможлива, а в Україні майже неможлива дієздатна авторитарна влада.

Причина розбіжностей історична. Аж до кінця Першої світової, а у випадку з Західною Україною до кінця Другої світової, українські землі були під сильним політичним і культурним впливом Польщі. Цей вплив був польським, але також західним. Як сказав гарвардський візантиніст Ігор Севченко, в Україні Захід одягався в польський кунтуш, тобто плащ. Центральне місце у цьому впливі займали ідеї обмеження централізованої влади, організоване громадянське суспільство та свобода зборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сучасні Іуди – окупантами керують генерали, які народилися в Україні

Путін нічого не навчився з невдач 2014 року. Він розпочав повномасштабне вторгнення, яке мало на меті усунути українську владу та втихомирити країну. Але російська агресія зустріла героїчний опір України та об'єднала Захід. Хоча він може піти на подальшу ескалацію, він далекий від військової перемоги, якої прагнув. Майстерний тактик, але невмілий стратег, він припустився найглибших прорахунків.

Єдиний спосіб перемогти Путіна – перетворити його віру, що Україна воює не одна, а за допомогою Заходу і як частина Заходу, на жахіття наяву

Він переконаний, що воює не з Україною, а з Заходом на українських землях. Єдиний спосіб перемогти його – перетворити його віру, що Україна воює не одна, а за допомогою Заходу і як частина Заходу, на жахіття наяву.

Як це зробити – через гуманітарну та військову допомогу, через включення України в ЄС чи навіть забезпечення її власним планом Маршалла. Це відкрите запитання. Важливою є політична воля. Адже боротьба за Україну, це боротьба за вигляд майбутнього світу.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, яку зброю поставили чи поставлять в Україну союзники по НАТО. І що Путін, схоже, не розуміє, що програє війну. А керівництво США вважає Путіна військовим злочинцем і хотіло б притягнути його до кримінальної відповідальності.



Зараз ви читаєте новину «Росіяни гинуть або зазнають поранень зі швидкістю тисячу солдатів за день – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі