субота, 26 березня 2022 10:25

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін повернув Росію в СРСР - дефіцит, черги та злидні
5

Проти Росії запровадили найоб'ємніші і найгостріші санкції, які застосовували проти великої країни у сучасній історії – більші, ніж проти Північної Кореї, Ірану чи Венесуели. Російські громадяни вже починають відчувати наслідки – дефіцит товарів першої необхідності та черги, зубожіння та масову втечу усіх західних компаній з російського ринку. Найболючішими вони будуть для найбідніших верств населення. Путін за місяць обнулив 30 років економічного розвитку РФ, повернувши її в епоху злиднів та дефіциту пізнього совка.

Автор: Gazeta.ru
  Порожні полиці супермаркету у Росії
Порожні полиці супермаркету у Росії

Найжорсткіші санкції в сучасній історії

Західні санкції проти Росії - найжорсткіші заходи, які будь-коли застосовувалися проти держави таких розмірів та могутності, як РФ

Російсько-українська війна є не тільки великою геополітичною подією, а й геоекономічним поворотним моментом, пише американська Foreign Affairs. Західні санкції проти Росії - найжорсткіші кроки, які будь-коли застосовувалися проти держави таких розмірів та могутності, як РФ.

США і ЄС відрізали великі російські банки від світової фінансової системи, заблокували експорт високотехнологічних компонентів в унісон з азіатськими союзниками. Заморозили закордонні активи сотень російських олігархів, торгові договори з Москвою, заборонили російським авіакомпаніям літати у повітряному просторі Європи та Північної Америки. Також - заборонили продаж нафти в США та Велику Британію, заблокували всі іноземні інвестиції в російську економіку з-під структур їхньої юрисдикції, і заморозили $403 млрд із $630 млрд іноземних активів Центрального банку Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Санкції, страждання Путіна та підтримка України - Байден виступив за підсумками самітів НАТО та G7

Це безпрецедентна кампанія з ізоляції економіки країни "Великої двадцятки" з великим вуглеводневим сектором і розвиненим військово-промисловим комплексом.

30 років економічного розвитку викинули у сміття

Економісти очікують, що цього року ВВП Росії скоротиться як мінімум на 15%, але збитки можуть виявитися набагато серйознішими. Йде відтік кваліфікованих кадрів, різко скоротилися можливості імпорту товарів широкого вжитку та цінних технологій у РФ. Як сказав політолог Ілля Матвєєв, "30 років економічного розвитку викинули у відро для сміття".

Пакети санкцій справили каталізуючий ефект на міжнародний бізнес, що працює в Росії, і призвели до масової втечі міжнародних корпорацій. Сотні великих західних фірм тікають із країни. Цікаво, що ці втечі не передбачені санкціями. Бізнесом рухає моральне засудження і турбота про свою репутацію.

Чи відмовиться Європа від російських нафти та газу?

Криза в російській економіці може стати наймасштабнішою з 1992 року, передає RTVI. Після початку війни Росія стала країною, проти якої запровадили максимальну кількість санкцій. Загальна кількість заходів, введених проти РФ - понад 7000, що перевищує показники по Ірану – понад 3600, і Венесуелі – 651, випливає з бази даних Castellum.ai. Західні країни відключили від системи SWIFT ряд великих російських банків, а також заморозили кошти російських олігархів вартістю сотні мільйонів доларів. Більше 400 зарубіжних компаній пішли або призупинили роботу в Росії, що призвело до перебоїв з постачанням готової продукції та компонентів для кінцевих товарів.

Економісти пропоную ввести спеціальний податок на імпорт російського газу в ЄС, надходження з якого направити на допомогу Україні

Річне зростання цін має перевищити 20%. Інфляційні очікування населення наступного року перевищують 18%, що є 11-річним максимумом.

Місяць тому курс становив 74 рублі за долар. Зараз він упав до рекордного понад 120-160 за долар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща, Словенія та Чехія склали план зупинення війни в Україні

Наступним етапом може стати відмова Євросоюзу від купівлі російських енергоресурсів, що вже зробили США. Спочатку в ЄС планують запровадити ембарго на покупку російської нафти, оскільки її легше замістити за рахунок інших виробників. На підтримку такого кроку вже виступило понад десяток європейських економістів. Вони також запропонували владі почекати з забороною на імпорт російського газу, обмежившись запровадженням спеціального податку на його імпорт, надходження з якого направити на допомогу Україні. Такий податок має створити мотивацію для імпортерів газу шукати альтернативних постачальників. Для РФ втрата європейського ринку призведе до короткострокового скорочення експортної виручки у валюті, що може посилити падіння рубля та інфляцію.

Автор: Getty Images
  Рубль упав до рекордних 120-160 за долар
Рубль упав до рекордних 120-160 за долар

Без глобальної торгівлі російські фабрики простоюватимуть, підприємства закриються, а полиці спорожніють. Навіть блокування деяких товарів із країн, які запровадили санкції, може вбити цілі галузі у Росії. Деякі російські компанії, які покладаються на імпортні комплектуючі вже не працюють. Виробничі лінії Lada на початку місяця простоювали, пише Washington Post.

Російські авіакомпанії зазвичай залежать від літаків Boeing і Airbus. Без імпорту аерокосмічної техніки Росія ризикує залишитися без деталей, необхідних для їх обслуговування. Ці деталі не завжди можна отримати від сторонніх постачальників. Російська цивільна авіація ризикує зникнути.

Більше половини товарів і послуг, що надходять до Росії, йдуть із понад 46 країн, які ввели санкції

За даними Castellum.ai, більше половини товарів і послуг, які надходять до Росії, йдуть із понад 46 країн, які ввели санкції. Лідирують США і ЄС. Економічні бар'єри залишаються дірявими, але Захід неухильно затикає дірки - лише у четвер до списку санкцій додали понад 400 політиків, представників російської еліти та оборонних компаній.

Автор: Wikipedia
  Країни, які ввели санкції проти Росії
Країни, які ввели санкції проти Росії

Російські споживачі вже зазнають економічних труднощів. За даними The Financial Times, помітні повсюдні панічні покупки їжі в російських супермаркетах, оскільки "російські соцмережі переповнені фото порожніх полиць у супермаркетах, і відео людей, які поспішають купити цукор і крупи".

Російська надія на Китай

Росія 11-та економіка світу. Якби це був штат США, загальний обсяг виробництва в РФ у 2020 році зайняв би четверте місце після Каліфорнії, Техасу та Нью-Йорка, і трохи випередив Флориду, пише Washington Post. За даними Castellum.ai, багато імпортних товарів знаходяться під загрозою, оскільки Росія в стислі терміни зіткнулася з більшою кількістю санкцій, ніж будь-яка інша країна.

Внесок Росії у світову економіку зміщений у сторону сировини, що, за кількома помітними винятками, як-от нафта, нікель і паладій, можливо замінити товарами з інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США попередили Китай щодо спроб допомогти Росії обійти санкції

Надії Росії на виживання після санкцій пов'язані насамперед із Китаєм, який тепер має значні важелі впливу на свого північного сусіда. КНР постачає близько чверті російського імпорту. Більшість із них не підпадають під санкції. Росія звертається до Китаю, щоб пережити санкції, але це буде непросто, оскільки китайський бізнес, у якого головні партнери США і ЄС, сам боїться потрапити під санкції.

Виробничий сектор Китаю може замінити частину товарів із США і ЄС, вважає Мері Лавлі, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона. Країна вже постачає більшу частину російського машинобудування і електроніки. Але заміна не завжди можлива, особливо для високотехнологічних товарів, і немає гарантій, що Китай захоче їх продавати. І навіть якщо Китай зможе і захоче, створення, виробництво і постачання конкретних замін займе у КНР час, якого у Росії може й не бути.

Росія – назад у СРСР

Санкції лише почали діяти, а їх наслідки вже помітні. Черги за цукром у містах РФ важко не порівняти з радянською епохою, пише британська The Guardian. Перший дефіцит основних продуктів харчування відродив у росіян побоювання, що вторгнення в Україну призведе до сповзання країни назад до масової відсутності товарів першої необхідності та нескінченних черг радянської епохи.

Мішки з цукром і гречкою почали зникати з місцевих ринків РФ на початку березня, лише через тиждень після того, як Росія почала війну.

Місяць тому все було добре, а тепер знову говоримо про 1990-і, купуємо їжу про запас, бо боїмося, що зникне

"Люди діляться порадами, де дістати цукор. Це божевілля. Це сумно і смішно. Таке відчуття, що місяць тому все було добре, а тепер знову говоримо про 1990-і, купуємо продукти про запас, бо боїмося, що вони зникнуть. Після 1,5-годинного черги на головній площі міста, я купив пакет цукру на 5 кг", - каже житель Саратова Віктор Назаров, який сказав, що його бабуся рекомендувала йому запастись.

Інші ролики у соцмережах показують бійки за цукор на ринках у містах Росії. Російські чиновники вважають, що дефіцит – частина штучної кризи.

"Я думаю, ми неухильно повертаємось в СРСР. Російський уряд продовжить відгороджуватися від світової економіки. Не бачу тимчасовості шоку. Ми не повернемося до ліберальної демократії та реінтеграції у світ, доки не буде зміни влади РФ", - сказала заступник головного економіста Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова.

Автор: Getty Images
  Санкції в Росії змусили людей знімати готівку з вкладів у банках
Санкції в Росії змусили людей знімати готівку з вкладів у банках

У міру звірств російських військ в Україні магазини в деяких великих містах РФ повідомляли про брак товарів першої необхідності, таких як тампони. Ціни на імпортні товари, такі як пральний порошок Tide, одяг або зубна паста також різко зросли в міру падіння курсу рубля.

Уряд РФ звинуватив у зростанні цін панічні настрої та спекулянтів, заявивши, що у нього більш ніж достатньо пропозиції, щоб задовольнити попит.

З аптечних полиць зникають такі ліки, як інсулін. Деякі опитування показали, що російські лікарі стикаються з нестачею в аптеках понад 80 популярних ліків. Знову російські чиновники звинуватили паніку, заявивши, що більшість західних фармацевтичних компаній заявили, що не обмежуватимуть постачання основних ліків до Росії.

Оскільки російська економіка скорочується, цього року інфляція підскочить до 20%. Для простих росіян це означає бідність та злидні

Оскільки російська економіка скорочується, очікується, що цього року інфляція підскочить до 20%. Для простих росіян це означатиме бідність та злидні.

"Найгірше буде найбіднішим верствам. Люди й так виживали – діставали основні ліки та продукти харчування на мінімальні пенсії. Люди підходять до кризи дуже худими. Вони не мають заощаджень. Раніше ледве виживали, а тепер днями стоятимуть у чергах без доступу до елементарної медичної допомоги і ліків", - каже Рибакова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські олігархи розпродують свої приватні літаки

Експерт з економіки регіонів Росії Наталія Зубаревич каже, що основною причиною дефіциту стали не лише збитки від санкцій, але теж збої в ланцюжках поставок і нерішучість робити великі покупки за такої нестабільності курсу рубля.

Також десятки тисяч росіян опинилися без роботи, коли великі іноземні компанії, включаючи Ikea та McDonald's, пішли з ринку. Тим часом, місцеві фабрики та інші роботодавці також почали зупиняти виробництво через відсутність іноземних комплектуючих. Раніше цього місяця один із найбільших автовиробників РФ АвтоВАЗ зупинив виробництво деяких лінійок автомобілів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський автопром на межі: "АвтоВАЗ" скорочує робочий тиждень

А найбільший аеропорт країни "Шереметьєво" заявив у понеділок, що йому доведеться звільнити п'яту частину персоналу і припинити набір співробітників, оскільки пасажиропотік уповільнюється через санкції. Майже всі авіаперевезення за межі РФ зупинилися.

У довгостроковій перспективі під загрозою можуть виявитися цілі галузі економіки РФ, оскільки відсутність доступу до західних комплектуючих може торкнутися всіх - від авіаперевезень до виробництва товарів народного споживання.

Автор: Gazeta.ru
  Порожні полиці супермаркету у Росії
Порожні полиці супермаркету у Росії

"Економічне зростання принесли в жертву економіці воєнного часу. Додаткові ризики та волатильність роботи в Росії тепер означають, що багато іноземних компаній вирішать не повертатися на російський ринок", - говорить Марія Шагіна з Фінського інституту міжнародних відносин.

А недавній результат наймолодших і найрозумніших фахівців із РФ робить незрозумілим, хто підготує альтернативу.

"Можливо, за кілька років з'являться російські альтернативи тампонам, але для виробництва потрібен час. І питання, хто це робитиме", - сказала Рибакова.

Зараз ви читаєте новину «Путін повернув Росію в СРСР - дефіцит, черги та злидні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі