четвер, 24 березня 2022 06:54

Спецтема: Війна Росії проти України

США попередили Китай щодо спроб допомогти Росії обійти санкції

США попередили Китай щодо спроб допомогти Росії обійти санкції
Фото: pixabay.com

Країни G7 скоро оголосять єдину позицію щодо спроб Росії обійти санкції за допомогою Китаю та інших країн.

Про це радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив на шляху до Брюсселя, де президент США Джо Байден братиме участь у екстреному саміті НАТО, пише Reuters.

"Це стосуватиметься кожної значної економіки та рішень, які будь-яка з цих країн ухвалить, аби навмисно й активно спробувати підірвати чи послабити санкції, котрі ми запровадили", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай обрав, на якому він боці щодо війни в Україні

Уряд США передав таке повідомлення Китаю, тож Вашингтон очікує "на аналогічне повідомлення" з боку Європейського Союзу й окремих країн Європи.

Експортні обмеження США покликані, зокрема, заблокувати доступ Росії до електроніки, комп'ютерного обладнання, напівпровідників і деталей для літаків. Водночас Китай може допомогти РФ отримати ці товари, порушивши торговельні обмеження.

"США та їхні союзники з G7 мають інструменти, аби цього не сталося. Ми реагуватимемо на систематичні зусилля промислового масштабу щодо врегулювання фінансових платежів із Росією", - додав Салліван.

13 березня стало відомо, що Росія попросила Китай про військову й фінансову допомогу у війні проти України. Після вторгнення окупаційних військ в Україну Китай відмовився засуджувати Росію.

18 березня президент США Байден і голова КНР Сі Цзіньпін провели переговори про двосторонні відносини, ситуацію в Україні та інші питання, що становлять взаємний інтерес. Спілкувалися дві години по відеозв'язку. У Білому домі підтвердили, що розмова між лідерами стосувалася війни в Україні. Байден описав наслідки для Китаю, якщо ця країна надасть допомогу Росії.

Зараз ви читаєте новину «США попередили Китай щодо спроб допомогти Росії обійти санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі