понеділок, 07 серпня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Формула миру" без Рocії: про що домовилися на саміті в Джидді
8

Саміт у Саудівській Аравії 5-6 серпня
Фото: t.me/ermaka2022
Саміт у Саудівській Аравії 5-6 серпня
Саміт у Саудівській Аравії 5-6 серпня
Саміт у Саудівській Аравії 5-6 серпня
Саміт у Саудівській Аравії 5-6 серпня

У саудівському місті Джидда 5-6 серпня відбулася зустріч, присвячена питанням миру в Україні. На саміті були представники понад 40 країн, зокрема Китаю, Індії, Бразилії, Індонезії, Єгипту і Мексики. Росію не запросили. Головною метою була "формула миру" та підготовка до майбутньої схожої зустрічі, яка має відбутися восени. Експерт-міжнародник у коментарі Gazeta.ua розповів, що головне завдання зустрічі було переконати країни Глобального півдня в українському погляді на війну. На зустрічі домоглися того, що всі погодилися, що базою для будь-якої угоди про завершення війни має бути територіальна цілісність України.

Ніхто не хоче бачити Росію

Наступна схожа зустріч може відбутися в рамках саміту "Великої двадцятки" в Індії, пише Bloomberg.

Жодна з країн Глобального півдня, яка брала участь у зустрічі в Саудівській Аравії, не хоче, щоб на наступних переговорах була Росія

Французький дипломат, який був на зустрічі, сказав, що жодна з країн Глобального півдня, яка брала участь у зустрічі в Саудівській Аравії, не хоче, щоб на наступних переговорах була Росія.

На саміті учасники досягли порозуміння щодо поваги до територіальної цілісності України, пише італійська Corriere della Sera.

"З'явилося розуміння, що повага до територіальної цілісності та суверенітету України має бути в основі будь-якої мирної угоди, а також повинно бути верховенство Статуту ООН", - пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

За джерелами видання, вирішили сформувати робочі групи щодо ключових тем 10 пунктів "формули миру", які запропонував президент Володимир Зеленський.

Представники української делегації обговорили з учасниками оборону, гарантії безпеки, інвестиції, важливість проведення наступного саміту, "зернову угоду" та співпрацю. Про це заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Також у Джидді провели багато двосторонніх зустрічей щодо реалізації ініційованої Зеленським "формули миру" на рівні радників із національної безпеки та зовнішньої політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є три сценарії завершення війни в Україні" - Юрій Пойта

За словами Єрмака, деякі сторони значно змінили позицію щодо того, що відбувається в Україні, та щодо повномасштабної військової агресії РФ.

"Сьогодні один із партнерів сказав мені - ви навіть не уявляєте, яку велику роботу робите, бо представники однієї країни лише два місяці тому говорили про війну російськими наративами. Зараз почали розуміти, що відбувається насправді, й після великої кількості виконаної вами роботи їхня позиція зазнала великих змін", - сказав глава ОП.

Зокрема, 5 серпня відбулися двосторонні зустрічі з главами делегацій США, Саудівської Аравії, Фінляндії, Японії, Катару, Франції, ФРН, Іспанії, Норвегії, Туреччини, Польщі та Словаччини. А 6 серпня переговори з радниками з питань національної безпеки та зовнішньої політики лідерів Швеції, ПАР, Бахрейну, Канади, Італії, Данії, Кореї, та з керівником кабінету президента Єврокомісії.

Китайський переворот

Китай на зустрічі у Джидді "виглядав конструктивним і прагнув показати, що він не з Росією", пише The Financial Times

Китай дав зрозуміти, що готовий брати участь у подальших міжнародних переговорах щодо врегулювання війни в Україні. Присутність Пекіна, який раніше тижнями відмовлявся брати участь у такій же зустрічі у Копенгагені, була сприйнята європейськими чиновниками як переворот і стала головною подією серед учасників заходу.

Пекін після повномасштабного вторгнення Росії в Україну так і не виступав із засудженням військової агресії Кремля.

Присутність Китаю показує, що Росія стає дедалі більш ізольованою

"Сама присутність Китаю показує, що Росія стає дедалі більш ізольованою", - заявив один із європейських дипломатів. Делегація КНР у Джидді дала зрозуміти, що візьме участь у наступній зустрічі.

Учасники саміту за підсумками переговорів досягли згоди щодо справедливих умов для припинення війни, пише The Wall Street Journal.

Видання зазначає, що після завершення саміту дипломати заявили, що центральні принципи міжнародного права, такі як повага до суверенітету та територіальної цілісності України, мають бути головними у майбутніх мирних переговорах між Україною та Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

За даними видання, учасники досягнули домовленості про проведення детальної роботи над глобальними наслідками війни, а більшість країн, включно з Китаєм, були готові зустрітися знову в найближчі тижні. Наступна зустріч теж має відбутися теж без Росії.

Переговори у Саудівській Аравії стали наступним кроком після саміту політичних радників у Копенгагені у червні. Найбільша різниця між зустрічами в Копенгагені та Джидді полягала у кількості учасників. Більш, ніж удвічі більше країн були у Джидді, ніж у Копенгагені, пише WSJ.

Західні дипломати заявили, що Пекін відіграв конструктивну роль у переговорах. Дипломати вважають, що КНР має вирішальне значення для сприяння переговорам між сторонами, бо є найважливішим зовнішнім союзником Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Видання зауважило, що під час переговорів Китай знову представив свій мирний план із 12 пунктів. А європейські дипломати попередили, що безумовне припинення вогню може створити заморожений конфлікт і дозволити Росії консолідувати контроль над українською територією. Радник з національної безпеки США Джейк Салліван і заступник держсекретаря з політичних питань Вікторія Нуланд зустрілися з головою китайської делегації Лі Хуеєм.

Дипломати заявили, що деякі розбіжності, які виникли в Копенгагені зменшилися. Анонімний високий європейський чиновник сказав, що у Джидді Україна більше не наполягала на прийнятті свого мирного плану, а інші країни не наполягали, щоб Київ відмовився від нього. Також не було дискусій через вимогу України повністю вивести російські війська зі своєї території.

Видання зауважило, що Саудівська Аравія хоче запропонувати набір робочих груп для конкретних питань, порушених в українському мирному плані, деякі з них стосуються глобального впливу війни.

Війна в Україні впливає на продовольчу, енергетичну та економічну стабільність у світі, і для досягнення її врегулювання знадобляться всі учасники

"Консенсус в тому, що це не європейська війна, але вона впливає на продовольчу, енергетичну та економічну стабільність у світі, і для досягнення остаточного результату врегулювання знадобляться всі учасники", - сказав анонімний дипломат однієї з незахідних країн.

Подвійний виклик для української дипломатії

Зустріч у Джидді була закрита для ЗМІ, що кореспондент із Саудівської Аравії пояснив "делікатністю" переговорів. Це підкреслило ту натягнутість каната, якою саудівці та багато інших країн намагаються пройти, щоб уникнути відчуження Москви, а також виклики, з якими зіткнеться Україна, намагаючись переманити їх на свій бік, пише New York Times.

Зустріч – відправна точка того, що, як очікується, найближчими місяцями стане великим дипломатичним зусиллям України, спрямованим на те, щоб підірвати позиції РФ. Це почалося в середу, коли президент Зеленський відкликав своїх послів на екстрену стратегічну нараду про те, як донести інформацію про Україну до всього світу.

Єдиний шлях до міцного миру – це повна поразка Росії

Він сказав їм, що вони повинні використовувати всі офіційні та неофіційні інструменти, медіа, культурну дипломатію та силу звичайної людської щирості, щоб переконати як стійких союзників, так і нації, які залишалися нейтральними, що єдиний шлях до міцного миру – це повна поразка Росії.

Щорічна сесія Генасамблеї ООН у вересні дасть Україні ще одну можливість заявити про себе. Країна також планує провести саміт пізніше восени, щоб зміцнити підтримку своєї формули миру з 10 пунктів, сподіваючись, що вона стане основою будь-якого майбутнього врегулювання.

Для України зустріч відбувається у ключовий момент. У той час як на передовій вирують запеклі бої, Зеленський заявив своїм дипломатам у середу, що ситуація стане ще складнішою, оскільки найближчими місяцями посилиться тиск на Київ з метою знайти шлях до миру шляхом переговорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Вибір саудитів як сторони, що приймає, не випадковий, заявили в Києві. Це найбільший у світі експортер нафти. Як і багато країн Близького Сходу, Саудівська Аравія дотримується обережної лінії, надає фінансову допомогу Україні, підтримуючи тісні зв'язки з Росією.

Минулого року королівство викликало роздратування Білого дому рішенням скоротити видобуток нафти за погодженням з ОПЕК Плюс - групою експортерів енергоресурсів, в якій Росія є ключовим членом. Скорочення допомогло запобігти падінню цін на нафту в той час, коли США намагалися підірвати російські нафтові доходи.

Китай також заявив про свій нейтралітет, незважаючи на надання Росії життєво важливої підтримки, яка допомогла пом'якшити наслідки санкцій та дипломатичної ізоляції. Китай взяв участь у саудівській зустрічі, що може свідчити про поглиблення його зв'язків із країною, що приймає.

Науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Алісія Бачульська сказала, що участь Китаю не означає, що він змінює свою позицію щодо війни. Але це допоможе відшліфувати ретельно продумані зусилля, щоб виглядати відповідальним і нейтральним актором.

Індія, яка направила на переговори свого впливового радника з національної безпеки Аджита Довала, часто посилається на свою довгу історію неприєднання, щоб пояснити нейтральну позицію у війні.

Але, як і багато інших країн, Індія також виграла з цією позицією. Підтримуючи торговельні зв'язки з Росією, деякі з найбільших компаній отримали значний прибуток від купівлі, переробки та перепродажу російської нафти, знизивши тиск на рупію.

Наратив України переміг Росію у ліберальному вільному світі. За його межами резонує російський наратив

"Ми прийняли рефрен, що наратив України переміг Росію, але це вірно для ліберального вільного світу. За його межами резонує російський наратив", - сказала науковець Вашингтонського інституту близькосхідної політики Ганна Борщівська.

Для Саудівської Аравії, яка тривалий час виступала посередником у регіональних конфліктах, зустріч у Джидді примітна тим, що королівство посідає чільне місце у кризі найвищого глобального пріоритету.

Де-факто правитель Саудівської Аравії, спадковий принц Мохаммед бін Салман, запросив Зеленського виступити у травні в Джидді на зустрічі арабських країн, де український лідер закликав правителів Близького Сходу виступити разом із його країною проти Росії.

38-річному принцу Мохаммеду переговори дали ще один шанс спробувати позиціонувати себе як світового лідера з впливом далеко за межами свого регіону та як посередника, який може привести за стіл переговорів могутні країни.

"Проведення мирних переговорів щодо України дає нам можливість відчути Саудівську Аравію, що відродилася", - сказав Бадер Аль-Саїф, доцент історії Кувейтського університету.

Україна стикається з подвійним викликом, коли розпочинає цей дипломатичний ривок. Їй необхідно зберегти тверду підтримку західних союзників і розширити цю підтримку, залучаючи інші країни. Це буде нелегко.

Зеленський сказав своїм дипломатам, що пріоритет номер один - дати світові зрозуміти, що будь-яке припинення війни, внаслідок якого Росія залишить контроль над великими територіями України, послужить лише прелюдією до ще більшого насильства.

"Сила наших воїнів на фронті багато в чому є наслідком сили наших домовленостей з нашими друзями та партнерами", - сказав Зеленський.

"Без конкретних результатів, зате ми запустили сам процес"

Експерт-міжнародник Олексій Їжак вважає, що ця зустріч не передбачала ніяких конкретних домовленостей, а була для переконання країн Глобального півдня в рації української версії завершення війни. Також обговорювали питання постачання українського зерна, від якого залежить багато країн, які брали участь у зустрічі.

"Про наслідки саміту ніхто ще не знає та не взнає, доки не відбудеться наступна зустріч. Можна тільки говорити про процес. Так само ми практично нічого не знали про попереднє подібне зібрання в Копенгагені. Про це тоді теж майже не було публікацій та результатів. Зараз ми взнали, що в Копенгагені виникла проблема з країнами Глобального півдня. Й тривала клопітка робота, щоб організувати зустріч у Джидді. Щоб вплинути на думку цих країн на шляху до їх розуміння плану миру Зеленського. Так само мало будемо знати про наслідки цього саміту до наступної зустрічі, коли будуть певні витоки інформації", - каже експерт.

Їжак вважає, що вже те, що саміт відбувся є позитивним, бо це змога донести український погляд на війну до країн Глобального півдня.

Результати зустрічі в Джидді позитивні, тому що ми зібрали стільки країн, щоб вислухали український погляд на війну

"Головне, що там відбувалося – намагання переконати країни Глобального півдня, та вплинути на позиції таких країн як Індія та Китай, щоб розділяли український, а не російський погляд на війну, і менше торгували з Росією. А також переконати країни, які споживають українську агропродукцію. Наскільки вдалося, точно зараз ніхто не скаже. Результати позитивні в будь-якому разі, бо ми зібрали стільки країн, щоб вислухали український погляд на війну. Вони чули багато разів російську позицію", - каже експерт.

"Тригером цієї конференції став вихід росіян із "зернової угоди" та початок знищення нашої зернової інфраструктури. – продовжує Олексій Їжак. - Це вплинуло. Країни зібралися. Вони зрозуміли, що якби довго росіяни не поширювали свій наратив, відбувається щось не те, тому треба вислухати українців. Кожна така комунікація впливає на країни, які зберігають нейтральне ставлення до російської агресії".

Не думку Олексія Їжака кулуарних домовленостей у Джидді не було.

"Це не той формат, де можуть бути кулуарні домовленості, окрім локальних питань. Наприклад, допомога в обміні полоненими між Україною та Росією. Можуть бути такого роду домовленості. Там могли дійти певного розуміння щодо страхування морських перевезень у Чорному морі, цін на український експорт агропродукції. Конкретних угод не передбачалось. Бо це захід для впливу на позиції, на їх прояснення, та для впливу на зовнішню політику країн-учасників", - каже експерт.

Також Олексій Їжак позитивно оцінив присутність представника Китаю.

Якщо китайці вирішили приїхати на зустріч у Джидді, то Пекін оцінює, наскільки може перехопити і очолити процес пошуку миру в Україні, шукає способу як стати центральним рушієм замість західних країн

"Відбуваються певні зміни в китайському ставленні до війни. Ми вже бачили чистки у китайській владі. Вони стосуються зовнішньої та безпекової політики. Можливо, китайський мирний план вже не такий актуальний для самих китайців. Якщо в КНР вирішили приїхати на зустріч, то Пекін пробує оцінити, наскільки може перехопити і очолити процес пошуку миру, стати центральним рушієм замість західних країн. Китай дивиться, які настрої в інших учасників, і як краще скоригувати свій мирний план. Пекін прицінується, наскільки цей процес може бути для нього корисний. Шукає для себе глобальне посередництво для країн Глобального півдня", - каже експерт.

"Зміна вітрів на Глобальному півдні"

Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" Тарас Кузьо у коментарі Gazeta.ua сказав, що сама по собі зустріч у Джидді – перемога України.

"Країни Глобального півня завжди були радше нейтральними, ніж проросійськими. В ООН голосували "Утриматися", а не "За" Росію, в усіх резолюціях щодо України. Російські звірства та припинення зернової угоди, що б'є по цих державах, змінюють вітер зовнішньої політики у бік того, щоб вони стали більше на стороні України. Тому це перемога України", - каже Тарас Кузьо.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав участь спеціального представника уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуейя на саміті в Джидді історичною перемогою.

Зараз ви читаєте новину «"Формула миру" без Рocії: про що домовилися на саміті в Джидді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі