понеділок, 17 липня 2023 21:16

Спецтема: Війна Росії проти України

Кримський міст - розминка. Україна ще навіть не починала знищувати тили росіян: що пише світова преса
10

Руйнування на Кримському мосту
Фото: Telegram Baza
Руйнування на Кримському мосту
Руйнування на Кримському мосту
Руйнування на Кримському мосту
Руйнування на Кримському мосту

На Кримському мосту, в районі 145-ої опори, в ніч на 17 липня, о 3:04 та 3:20 сталися вибухи. В результаті, загинули щонайменше дві людини. Автомобільне та залізничне сполучення через міст призупинили. Через шторми на морі поромне також. На фото та відео з місцевих соцмереж видно, як прольоти мосту розійшлися, утворивши прірву. Експерт Олександр Мусієнко у коментарі Gazeta.ua каже, що знищення шляхів постачання окупаційної армії тільки починається і таких ударів, як сьогодні по Керченському мосту, буде ще багато.

"Шлях до Криму став на 1000 км довшим"

Міністерство транспорту Росії заявило, що вибухи не пошкодили опори моста, постраждало лише дорожнє покриття.

Російський пропагандистський канал Baza повідомив, що загинула чиновниця з Бєлгородської області та її чоловік, а 14-річну доньку поранило. Пропагандисти підтвердили, що очевидці чули вибухи в районі однієї з опор мосту та бачили густий дим, пише "Оглядач".

Єдиний доступний маршрут для росіян тепер – через окуповані райони Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Автор: «Крим24тв»
  Ділянка пошкодженої проїжджої частини Кримського мосту, що з'єднує РФ з окупованим півостровом
Ділянка пошкодженої проїжджої частини Кримського мосту, що з'єднує РФ з окупованим півостровом

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко каже, що утворилося щонайменше два великі провали дорожнього полотна.

"Російським туристам тепер незаконно потрапити до Криму. Можна лише через Маріуполь. Це плюс майже 1000 км. Логістичному воєнному плечу просто кінець. Десь там засумував міст у Чонгарі", - іронічно додав він.

Автор: ISW
  Сполучення Росії з Кримом стало тепер набагато складніше - через узбережжя Азовського моря
Сполучення Росії з Кримом стало тепер набагато складніше - через узбережжя Азовського моря

Аналітик Інституту вивчення війни Джордж Баррос написав у Twitter, що "Росія тепер матиме лише одну наземну лінію постачання – прибережну магістраль біля Азовського моря для підтримки чи евакуації своїх десятків тисяч військ в окупованому Херсоні та Криму".

Нічна атака була спецоперацією ВМС ЗСУ та СБУ, повідомило "РБК" з посиланням на джерело в СБУ.

Міст атакували за допомогою надводних дронів. Дійти до мосту було складно, але врешті-решт вдалося - СБУ

"Міст атакували за допомогою надводних дронів. Дійти до мосту було складно, але, зрештою, це вдалося зробити", - повідомило джерело.

Раніше глава СБУ Василь Малюк заявляв, що міст є цілком законною ціллю для України і обіцяв розповісти деталі унікальних спецоперацій після перемоги.

"Соловей, рідний брате, знову міст пішов "поспати". Та раз… Два! P.S. Музика – народна. Слова – СБУ", - йдеться у ранковому повідомленні СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

"Поки що з інтересом спостерігаємо, як один із символів путінського режиму в черговий раз не витримав військового навантаження", - заявив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Він нагадав, що Малюк раніше заявляв, що норми міжнародного права, аналіз оперативної обстановки і традиції ведення війни дозволяють перерізати логістичні шляхи противника. Кримський міст – один із транспортних коридорів військових поставок для російських військ.

"Україна ще навіть не починала знищувати російські тили"

Військовий експерт Олександр Мусієнко у коментарі Gazeta.ua розповів, що удар по мосту був очікуваним і прогнозованим, і виконав головну мету - ускладнив постачання та логістику окупаційних військ на тлі українського контрнаступу.

Автор: Facebook Олександра Мусієнка
  Військовий експерт Олександр Мусієнко
Військовий експерт Олександр Мусієнко

Руйнування блокують російську логістику, створюють клопіт та перевантаження на інших напрямках, про які добре відомо українському військовому командуванню, і за ними теж будуть відпрацьовувати

"Очевидно, йдеться про українську атаку на міст. Вона прогнозована. Багато хто до цього закликав. Мета – підтримати український контрнаступ, а також перешкоджати і створювати для росіян проблеми з логістикою. Це було основне завдання, і його частково досягнуто. Бо є пошкодження мосту, і це створює додаткові труднощі для окупантів, щоб переміщати свої сили та зброю. Руйнування блокують російську логістику, створюють клопіт і перевантаження на інших напрямках, про які добре відомо українському військовому командуванню, і за ними теж будуть відпрацьовувати", - каже експерт.

Мусієнко також вважає, що подібних атак буде більше, тому що Україна лише починає спалювати російські тилові бази та шляхи постачання окупаційних сил.

"Чекаю на подальші спроби атак на міст у найближчому майбутньому, щоб перебити логістику ворога. Ми ще не дійшли до тієї інтенсивності ударів, яку планує ЗСУ. Тільки підходимо. Все, що відбувається, має на меті - щодобово завдавати ударів по таких російських інфраструктурних об'єктах, місцях скупчення живої сили ворога, складах боєприпасів, командних пунктах, шляхах пересування по окупованій території", - каже експерт.

"Будь-які проблеми із постачаннями для російської армії створюють переваги для ЗСУ"

Кримський міст - єдина сполучна ланка між РФ та анексованим Кримом, пише CNN.

Сергій Аксьонов, призначений Росією голова окупаційної влади півострова, заявив, що внаслідок "надзвичайної події" зупинено рух по мосту. Міст, довжиною 19 км, забезпечує автомобільне та залізничне сполучення між Росією та Кримом.

Він має величезне стратегічне та символічне значення для Росії, яка побудувала його у 2018 році за $3,7 млрд. Будівництво було фізичним виразом цілі Володимира Путіна захопити Україну та прив'язати її назавжди до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Міст – найважливіша артерія для постачання Криму повсякденними речима, припасами для військових, пальним та товарами для цивільного населення.

Україна намагається перерізати "сухопутний міст" на півдні України. Ажіотаж навколо мосту підтверджує його символічне та практичне значення для української та російської сторін

"Наскільки міст люблять у Москві, настільки ненавидять у Києві. Коли 8 жовтня 2022 року частину мосту зруйнував вибух, пошта України випустила марки, щоб відзначити подію. Його показали на постерах і в мемах, настільки велика була радість від знищення. Але міст – набагато більше, ніж символізм. Залізничне сполучення має вирішальне значення для постачання Криму продовольством, паливом та зброєю. Наразі Україна намагається перерізати "сухопутний міст" на півдні України. Там іде наступ. Збереження мосту в робочому стані матиме ключове значення. Ажіотаж навколо нього вкотре підтверджує його символічне та практичне значення для обох сторін", - пише в коментарі для ВВС аналітик Джо Інвуд.

"Міст – основний шлях постачання російських військ в Україні"

"Інцидент стався трохи більше ніж через дев'ять місяців після атаки на міст 8 жовтня 2022 року, коли вибухнула вантажівка з вибухівкою, через що перекрили одну смугу руху та пошкодили залізничні колії. У тій атаці загинули троє людей. Міст повністю відкрили для автомобільного руху у лютому. Залізничний рух відновився у звичайному режимі лише у травні", - пише для New York Times оглядач Ніл Макфаркуар.

Міст - основний шлях постачання російських військ в Україні, а також Чорноморського флоту РФ

"Міст – основний шлях постачання російських військ в Україні, а також Чорноморського флоту РФ. - додає аналітик. - Порушення руху по ньому змушує РФ постачати війська в Криму та на півдні України, по берегу Азовського моря. Цей маршрут можуть обстрілювати українці.

"Закриття мосту також відбувається в розпал літнього туристичного сезону, коли півострів, популярний серед російських туристів, що шукають недорогий пляжний напрямок. Кримські чиновники попросили туристів залишатися у готелях. Андрій Юсов, представник української розвідки, заявив, що Київ не коментуватиме інцидент, зберігаючи стратегічну невизначеність щодо ударів по російських об'єктах у глибокому тилу ворога. Він додав, що пошкодження викликає проблеми з логістикою для воєнних дій Кремля. А будь-які логістичні проблеми для РФ – це додаткові складнощі для окупантів і створюють потенційні переваги для сил оборони України", - пише Макфаркуар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Залізнична гілка через міст - життєво важлива артерія для російських військ та військового постачання уникнула пошкоджень і швидко відновила роботу, пише The Washington Post.

Російські чиновники з люттю відреагували на завданий удар, поклавши провину на Україну та припустивши, що британська та американська розвідка, а також військові допомагали у проведенні атаки.

У той час, як Росії не вдалося досягти цілей анексії, військово-морська перевага Москви дозволила їй порушувати постачання зерна з українських портів на Чорному морі. Угода про відновлення експорту, укладена за посередництва Туреччини, допомогла зберегти постачання їжі до країн, що розвиваються, але угода вже кілька місяців перебуває на межі зриву, бо Росія наполягає, що її умови не виконуються.

Минулого тижня Путін заявив, що жодної з умов угоди, "за участю російських інтересів", не виконано. Як одну з ключових умов поновлення угоди він назвав повторне підключення "Россільгоспбанку" до міжнародної платіжної системи SWIFT після того, як банк відключили через санкції.

У Кремлі заявили, що відмовляються продовжувати дію зернової угоди, термін якої спливає сьогодні, 17 липня. Водночас, Росія нібито готова повернутися до нього, якщо його "договірність буде виконано", сказав речник Кремля Дмитро Пєсков. Він також сказав, що рішення про припинення дії угоди ухвалили до вибухів на Кримському мосту, тому цей випадок на нього не вплинув. Пізніше речниця МЗС РФ Марія Захарова повідомила, що Росія сьогодні нібито "повідомила Туреччину та Україну про заперечення проти продовження "зернової угоди". Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що зернова угода "пішла в історію". Він сказав, що Анкара до останнього докладала зусиль для її продовження. У той же час, Ердоган планує обговорити дію угоди з Путіним під час візиту до Туреччини.

Зараз ви читаєте новину «Кримський міст - розминка. Україна ще навіть не починала знищувати тили росіян: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі