вівторок, 08 березня 2022 15:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Матері російських солдатів починають прозрівати, що синів послали як "гарматне м'ясо" - що пише про нас світова преса
6

У ЗМІ потрапили діалоги матерів російських солдатів із російським губернатором про те, що їх синів "посилають на смерть як гарматне м'ясо в Україну". Польща боїться давати винищувачі Україні через страх ядерної загрози Путіна. Мужність Зеленського та українського народу на фоні боягузтва Заходу перед загрозами Москви. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Російські матері кажуть, що їх синів відправили в Україну як "гарматне м'ясо", Newsweek, США

Розлючені матері російських солдатів звинуватили Кремль у використанні їх синів як "гарматного м'яса" під час вторгнення Володимира Путіна в Україну. На відео потрапила гаряча суперечка з губернатором Кемеровської області Сергієм Цивілєвим. Жінки звинувачували владу в обмані їхніх синів.

Москва називає "неонацистами". Ця риторика – брехливий привід для виправдання вторгнення

"Нас усіх обдурили. Їх відправили туди як "гарматне м'ясо". Вони молоді, непідготовлені", – сказала одна жінка.

Цивільов повторив заяву Кремля, що вторгнення, почате Путіним 24 лютого – "спеціальна військова операція" з роззброєння України та затримання її лідерів, яких Москва називає "неонацистами". Ця риторика – брехливий привід для виправдання вторгнення.

"Це спецоперація, і зараз ніхто не може давати коментарі щодо неї. Цих хлопців використали", - сказав губернатор

"Використали! Значить, наших дітей використали?", – кричить жінка.

Розмова відбулася під час зустрічі Цивільєва з жителями Новокузнецька. Це місце було тренувальною базою ОМОНу, офіцери звідти загинули або взяті в полон в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголошується сафарі - зрадницю Поклонську бачили на Херсонщині

Одна жінка спитала губернатора, де його син.

"Мій син вчиться в університеті", - відповів Цивільєв.

У соцмережах поширюються кадри, на яких російські солдати кажуть, що їх ошукало начальство. На відео російські солдати, захоплені українськими військами у Харкові, говорять, що хочуть повернутися додому, не хочуть воювати в Україні та деморалізовані. Відео стало вірусним. Коли їх запитали, навіщо приїхали в Україну, солдати припустили, що їх обдурили і заманили.

"Ми приїхали на навчання. Нас обдурили, тож я тут, у Харкові. На навчання мене послали командири", - сказав один із полонених солдатів.

Нам сказали, що відправляють на навчання, але послали на передову. Люди деморалізовані, не хочуть, але їм кажуть, що стануть ворогами народу – полонений російський солдат

Інший солдат додав: "Нам спочатку сказали, що відправлять на навчання, але послали на передову. Люди деморалізовані й не хочуть йти, але їм кажуть, що інакше стануть ворогами народу. Ми просто хочемо повернутися додому та миру".

Україна заявила, що не менше 12 тис. російських солдатів загинули з того часу, як Росія почала вторгнення 24 лютого. Тим часом, міністерство оборони Росії наводить скромнішу цифру, заявляючи, що станом на 2 березня в Україні загинули 498 солдатів.

"Велика Британія підтримає Польщу, якщо та дасть Україні винищувачі", The Guardian, Велика Британія

Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що його країна підтримає Польщу, якщо та вирішить дати Україні винищувачі. Але попередив, що це може поставити країну "на пряму лінію вогню".

"Я підтримаю поляків і будь-який їх вибір. Велика Британія не може запропонувати літаки, які українці зможуть використати через те, що українські пілоти не мають досвіду на них літати. Ми захистимо Польщу, допоможемо у всьому, що потрібне. Варшава розуміє, що зроблений вибір не тільки допоможе Україні, що добре, але може призвести до того, що вони опиняться на прямій лінії вогню зі сторони Росії чи Білорусі", - сказав він.

Путін - втрачена сила у світі, із ним покінчено, з його армією покінчено, він має це визнати - Бен Уоллес

"Хоч би що трапилося, Путін - втрачена сила у світі. Із ним покінчено, з його армією покінчено. Він має це визнати. Міжнародне співтовариство об'єдналося проти нього. Він у положенні, коли хіба завдасть своєму народу величезних економічних труднощів", – сказав він.

"Відправлення винищувачів в Україну зіткнулося з логістичною проблемою", NBC, США

Зусилля союзників допомогти Києву отримати винищувачі від сусідів зі Східної Європи призвели до пропозиції, що Польща відправить Україні старі літаки МІГ радянського виробництва, а США на заміну відправлять у Варшаву новіші винищувачі F-16. Проте зараз США попереджають, що найближчим часом цього не буде.

"Набагато простіше передати ручну зброю, ніж літак", - сказало джерело в США.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна не надсилатиме літаки в Україну, бо це може бути сприйняте як втручання у війну

За словами офіційних осіб, США також не мають надлишків F-16. Американці стурбовані, що Росія може розцінити постачання військових літаків як пряму участь у конфлікті. Президент Польщі Анджей Дуда заявив минулого тижня, що його країна не посилатиме літаки в Україну, бо це може бути сприйняте як втручання у війну, а Путін дав зрозуміти, що постачання винищувачів представлятиме пряме втручання.

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що США працюють із Польщею з цього питання, але відмовився називати терміни. Обидві партії у Конгресі США активно підтримують допомогу Україні в отриманні винищувачів.

Автор: Getty Images
  Школа у Василькові під Києвом, знищена російською армією
Школа у Василькові під Києвом, знищена російською армією

Зеленський прагнув зміцнити оборону України новою авіацією з того часу, як США і НАТО відкинули створення безпольотної зони над його країною. Прес-секретар Білого дому Джен Псакі у понеділок послалася на "різні логістичні проблеми", пов'язані з цією пропозицією.

"Це суверенне рішення Польщі. Ми ніяк не заперечували проти того, щоб вона передала літаки Україні. Є низка складних практичних питань – як перекинуть літаки з Польщі в Україну? Вони полетять? Звідки? Де приземляться? Тут усі питання важливі", - заявила вона.

Автор: Getty Images
  МіГ-29 ВПС Польщі на Берлінському авіасалоні у червні 2016 року
МіГ-29 ВПС Польщі на Берлінському авіасалоні у червні 2016 року

Псакі додала, що відправка F-16 до Польщі та заміна їх у США на нові спричинить певні проблеми.

"Закупівля нових літаків і передача серйозних систем озброєння зі США часто займає роки", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищимо усіх. Розвідка опублікувала ще один пакет прізвищ російських пілотів

Пропозиція дати Україні літаки з'явилася понад тиждень тому, коли глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що деякі члени Євросоюзу готові надати Україні винищувачі радянської доби. Військові аналітики кажуть, що інша військова техніка радянського виробництва зі Східної Європи, зокрема ракети класу "земля-повітря" і радари, може бути такою ж корисною для України.

"Героїзм Зеленського впирається в червоні лінії Заходу", CNN, США

Зеленський схожий на моральну совість Заходу, з повсякденними зверненнями, що підкреслюють героїзм його країни в опорі російському вторгненню.

Але в той час як Зеленський унеможливлює для світу відводити очі від агонії його нації. Він все більше впирається в сувору реальність війни. Байден і лідери ЄС стикаються з геополітичними червоними лініями, які накреслив безжальний тиран із ядерною зброєю - Путін.

Автор: Скріншот The New Yorker
  Титульна сторінка американського журналу The New Yorker
Титульна сторінка американського журналу The New Yorker

Зліт цін на нафту також грає роль у рівнянні війни. Чи задушить західний тиск російську економіку, чи змусить Путіна діяти, чи Україна та її народ будуть знищені та доведені до масового біженства?

Якщо одна людина змінювала світ, мало хто робив це так швидко, як Зеленський

Гострі заклики Зеленського змусили лідерів США і Європи плакати під час відеодзвінків і пробудили Захід від сплячки. Він є антиподом до жорстокості Путіна. Якщо одна людина колись змінювала світ, то мало хто робив це так швидко, як Зеленський.

В останньому відеозверненні, спрямованому, щоб надихнути і присоромити Захід, Зеленський вийшов із бункера і зухвало з'явився у своєму кабінеті, вихваляючи українців, які протестують проти окупації російських військ.

Автор: Getty Images
  Зеленський ризикнув записати відео зі свого кабінету, поки Захід боїться навіть дати винищувачі Україні, яка захищається від російської агресії
Зеленський ризикнув записати відео зі свого кабінету, поки Захід боїться навіть дати винищувачі Україні, яка захищається від російської агресії

Зеленський фактично втягнув Захід у опосередковану війну проти Москви. Оскільки США і союзники спрямовують протитанкові та зенітні ракети в Україну. Міжнародні санкції перетворили російську економіку на пилюку. Призвели до того, що рубль впав до рекордно низького рівня. Це може розпалити невдоволення до Путіна в Росії і поставити під загрозу його здатність постачати і зміцнювати війська в Україні. Олігархи, що оточують Путіна, бачать свої заарештовані на Заході літаки і яхти. Так Захід намагається посилити тиск усередині режиму.

Автор: Getty Images
  Люди втікають під обстріл російських військових з Ірпеня до Києва
Люди втікають під обстріл російських військових з Ірпеня до Києва

З'являється все більше ознак, що, незважаючи на весь героїзм, Зеленський може зіткнутися з розумним бажанням Заходу уникнути запуску найгіршого сценарію, що може призвести до Третьої світової війни.

Неодноразові заклики Зеленського створити безпольотну зону західні країни відкинули, намагаючись уникнути прямого зіткнення з Росією.

Лють Путіна через винищувачі радянської епохи, які стріляють по російських військах, може втягнути у війну держави НАТО

Запасний заклик Зеленського – щоб колишні держави Варшавського блоку поставили Україні військові літаки, на яких його пілоти навчені літати. На вихідні він благав американських законодавців відправити літаки. Але цей план не проходить через побоювання люті Путіна щодо винищувачів, які стріляють у російські війська, що може втягнути у війну країни НАТО Східної Європи. Канцелярія польського прем'єра заявила в неділю, що "Польща не відправить винищувачі в Україну", і не дозволить використати свої аеродроми.

Хоча Захід вживає крайніх заходів до Росії у спробі врятувати Україну, його лідери, як і раніше, обережно ставляться до розв'язання війни. Яка може перерости в катастрофічне ядерне протистояння.

Автор: Getty Images
  Люди втікають під обстріл російських військових з Ірпеня до Києва
Люди втікають під обстріл російських військових з Ірпеня до Києва

В останні дні обговорювався ще один варіант – заборона експорту російської нафти і газу. Як це не парадоксально, санкції сприяли різкому зростанню цін на нафту, і приносять більше грошей Москві, що допомагає їй вести війну та частково пом'якшити вплив західних обмежень. Так, ідея заборони на покупку російської нафти дуже приваблива для Вашингтону, тим паче, що російська нафта становить менше 2% імпорту нафти США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білорусь готується до війни на боці РФ - Генштаб ЗСУ

Зеленський теж каже, аби бойкотували російські нафту та газ. Закликав до "відмови від нафти та нафтопродуктів із Росії".

"Це можна назвати ембарго. Або просто мораллю, коли відмовляєшся давати гроші терористу", - сказав він.

На Москву припадає 40% потреб ЄС у газі та 27% у нафті

Але його заклик здається надто великим кроком для Європи, яку жорстко критикує Вашингтон за десятиліття політики, що зробила її залежною від російського газу і нафти. Та вразливою для здирств у період загострення напруженості. На Москву припадає 40% потреб ЄС у газі та 27% у нафті.

У Конгресі активно підтримують закон, який забороняє імпорт нафти США з Росії. Але будь-які односторонні дії - символічні, якщо до них не приєднається Європа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США знайшли, чим замінити російську нафту

Чим довша буде війна в Україні, тим більше шансів, що політичний і стратегічний тиск посилиться у країнах НАТО. Доля України може звестись до гіркого запитання. Що протримається довше - мужній народ та його президент, російська економіка чи прийняття західною суспільною думкою загострення напруженості в Європі через ядерні загрози Путіна?

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що британська The Economist пояснює, чому НАТО боїться закрити небо над Україною, і як російська армія йде на все більш жахливі злочини, програючи війну. А американський The Wall Street Journal про останні дні війни, і про те, що Москва далі вбиває мирних жителів, вимагаючи від Києва капітуляції.

Зараз ви читаєте новину «Матері російських солдатів починають прозрівати, що синів послали як "гарматне м'ясо" - що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі