середа, 10 серпня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Для російських солдатів більше немає жодного квадратного метра України, де могли б почуватися в безпеці" – світова преса
12

В анексованому Криму вибухнули боєприпаси на одній з найбільших російських авіабаз. Це може бути удар далекобійних ракет від США ATACAMS, українських "Нептун" або робота партизанів. Офіційний Київ не бере відповідальності за удар, але неофіційно підтверджує, що це здобутки українських сил. У росіян більше немає безпечних місць в Україні, де можуть відпочити, лікуватися, складати боєприпаси. Президент України каже, що війна закінчиться там, де почалася – у звільненому від російських окупантів Криму. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Вибухи струсили російську авіабазу в Криму", The Wall Street Journal, США

Вибухи на базі ВПС Росії в Криму спричинили евакуацію місцевих жителів. Українська влада пообіцяла звільнити півострів, хоча Київ не взяв на себе відповідальності за вибухи.

У міноборони РФ заявили, що вибухи спричинені розривом авіабоєприпасів і жодного обстрілу бази не було. За даними росіян, літаки, що перебувають там, не пошкоджені, й постраждалих немає.

Вибухи наближають майже шестимісячну війну до будинків росіян. Вони досі дивилися на війну як на вторгнення на українську територію. Більшість росіян підтримала захоплення півострова 2014 року, й він став популярним туристичним місцем.

Українці вітали вибухи, незалежно від їхньої причини, як знак того, що Крим, який Київ хоче повернути, залишається в грі. Українці вісім років мало що могли зробити з втратою півострова.

Війна Росії проти України та всієї вільної Європи почалася з Криму й має завершитися його звільненням

"Ця війна Росії проти України та проти всієї вільної Європи почалася з Криму і має завершитися його звільненням", – заявив президент Володимир Зеленський.

Вибухи сталися після 15:00 на авіабазі Новофедорівка на узбережжі Чорного моря, яке межує з популярним туристичним курортом. За словами очевидців, упродовж години чули вибухи. На кадрах у соцмережах видно вибухи, за якими густі стовпи диму з місця, де були склади боєприпасів та пального. Це один із найбільших російських військових об'єктів у регіоні.

Росія незаконно анексувала Крим 2014-го. Тоді ж спровокувала рух проросійських сепаратистів на сході України. Розташування півострова дозволяє Москві контролювати більшу частину Чорного моря й доступ до українського узбережжя.

Автор: ONews
  Вибухи біля авіабази міста Саки
Вибухи біля авіабази міста Саки

Десятки екстрених служб відправили до потерпілого району, де провели евакуацію, повідомили російські офіційні особи. Один мирний житель загинув біля села Новофедорівка, повідомив проросійський голова Криму Сергій Аксьонов. Органи охорони здоров'я заявили про дев'ятьох постраждалих внаслідок вибухів. У асоціації російських туроператорів повідомили, що постраждалих серед туристів немає.

Немає чітких вказівок, що за вибухами стоїть Україна. Український депутат Рустем Умеров, спеціальний представник Зеленського, невдовзі після вибуху написав у Twitter, що "Крим – це Україна. Ми незабаром деокупуємо його".

Інший радник президента Михайло Подоляк заявив у Twitter, що "майбутнє Криму – бути перлиною Чорного моря, національним парком з унікальною природою та світовим курортом, а не військовою базою для терористів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовна" в Криму: росіяни заявили про збільшення кількості потерпілих

Україна в минулому відмовлялася брати на себе відповідальність за пожежі на складах пального та боєприпасів у російських регіонах уздовж її кордонів та затоплення крейсера "Москва" в Чорному морі. Навіть попри те, що українські офіційні особи активно натякали на свою причетність.

Вибухи пролунали, коли розпочався контрнаступ України на півдні, й Зеленський наголосив на важливості для Києва повної перемоги. Останніми днями Москва перекинула сили на південь України, щоб зміцнити свої позиції та протистояти наступу, який, за заявами українських офіційних осіб, уже розпочався, і обидві сторони обмінюються ударами.

"Загадкові атаки на окупованих Росією українських територіях та тіньові прихильники України в російському тилу", The New York Times, США

Для досягнення цілей у глибокому тилу ворога українські військові звертаються до лояльних Україні жителів окупованих Росією територій.

Партизанам приписують серію недавніх загадкових нападів - отруєння призначеного Кремлем мера Херсона, якого у вихідні довелося евакуювати до Москви, смертельний постріл у заступника голови іншого великого міста в регіоні менш ніж за 24 години, серія вибухів на російській авіабазі в окупованому Кремлем Криму.

У той час як російська та окупаційна влада намагалася встановити причину атак у вівторок, високий український військовий посадовець заявив, що за вибухом на авіабазі Саки в Криму стоять українські сили.

Це була авіабаза в Криму, з якої регулярно вилітали літаки для ударів по українських військах на південному театрі бойових дій

"Це була авіабаза, з якою регулярно вилітали літаки для ударів по наших військах на південному театрі воєнних дій", – сказав урядовець на умовах анонімності.

Він не став розкривати тип зброї, використаної під час нападу, заявивши, що "використали пристрій виключно українського виробництва".

Автор: ONews
  Вибухи біля авіабази міста Саки
Вибухи біля авіабази міста Саки

Український напад на російські війська в Криму означає значне розширення наступу, яке досі значною мірою обмежувалося витісненням російських військ з територій, окупованих після 24 лютого. Це також збентеження для Путіна, який часто говорить про півострів, який він незаконно анексував 2014-го, як про священну землю.

Автор: ONews
  Вибухи біля авіабази міста Саки
Вибухи біля авіабази міста Саки

В Україні мало озброєнь, здатних досягти півострова, за винятком літаків, які ризикують бути негайно збиті потужними засобами ППО РФ. Авіабаза біля Новофедорівки розташована за 218 км від найближчої української військової позиції.

Високий український чиновник сказав, що в нападі в Криму брали участь партизани, лояльні до Києва

Високий український чиновник сказав, що в нападі брали участь партизани, лояльні до Києва, але не повідомив, чи здійснили ці сили напад самі, чи їм допомогли регулярні українські військові частини обстріляти базу, як це іноді відбувалося в інших окупованих РФ районах.

За словами офіційних осіб, для досягнення цілей у глибокому тилу ворога Україна все частіше звертається до партизан. За їхніми словами, партизани допомагали українським силам атакувати російські бази та склади боєприпасів у Херсонській області.

Українські офіційні особи не підтвердили причетність українських військових. Міністерство оборони України заявило, що не може "визначити причину вибуху", і запропонувало персоналу бази дотримуватися заборони куріння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали нове відео з масштабними наслідками вибухів у Новофедорівці

Зеленський не став говорити, чи Україна стоїть за атакою в Криму, але сказав: "Крим – український, і ми ніколи його не віддамо", додавши, що світ має "підтримати ЗСУ, нашу розвідку і всіх, хто бореться за звільнення нашої землі та відбиття російського колоніального вторгнення".

У заяві міноборони РФ йдеться, що вибух спричинила детонація боєприпасів для бойових літаків на базі. Хоча міністерство не висловило припущень щодо можливої причетності українських сил, рішення призначеного Кремлем кримського лідера Аксьонова підвищити рівень терористичної загрози до жовтого свідчить, що офіційні особи стурбовані безпекою на півострові.

"Російська авіабаза в Криму постраждала від вибухів", The Guardian, Велика Британія

Російська авіабаза глибоко за лінією фронту в Криму постраждала від кількох потужних вибухів. Не зрозуміло, чи вона стала ціллю українського ракетного удару великої дальності.

Авіабаза, де президент США Франклін Рузвельт і британський прем'єр Вінстон Черчілль приземлилися по дорозі на Ялтинську конференцію в лютому 1945 року, розташована надто далеко, щоб у неї могли влучити звичайні українські ракети наземного базування. Однак вона може бути в зоні досяжності інших систем дальнього радіусу дії.

Автор: ONews
  Вибухи біля авіабази міста Саки
Вибухи біля авіабази міста Саки

Попередні 24 години зростала кількість чуток про ракетний потенціал України після того, як США вперше підтвердили, що поставили Києву ракети великої дальності, які використовуються для ураження систем ППО. Пентагон заявив у понеділок, що США поставили деяку кількість зброї в Україну, але відмовився повідомити скільки та якого типу. Поширена думка, що ця зброя – високошвидкісна протирадіолокаційна ракета AGM-88 Harm, хвостове оперення якої знайшли російські блогери в неділю на місці влучання в одну з російських цілей. Зазвичай їх запускають із літака, і вони мають максимальну дальність близько 145 км.

За останній місяць Україна показала, що здатна завдавати дедалі глибших ударів по території, що утримується Росією, за допомогою реактивної артилерії HIMARS, дальність дії якої близько 80 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повітряні сили ЗСУ назвали кількість знищених літаків у Криму

Однак були й інші припущення, що база постраждала від партизанської операції.

Авіабаза Саки розташована приблизно за 425 км від Одеси, що наводить на думку, що на неї могли націлити ракети "Нептун", які раніше використали для підбиття російського військового корабля "Москва". Протикорабельні ракети мають дальність дії біля 300 км, і їх можна використовувати для ураження наземних цілей.

Український чиновник анонімно повідомив, що "використали пристрій виключно українського виробництва". Це може означати, що задіяли крилату ракету "Нептун"

Український посадовець на умовах анонімності повідомив, що під час нападу "використали пристрій виключно українського виробництва". Це може свідчити, що це була крилата ракета "Нептун", розроблена Україною.

"Атака здалеку – тепер Україна теж це робить", La Repubblica, Італія

Військові аналітики досі не розуміють, чим учора українські сили завдали ударів в окупованому Росією Криму.

Більше немає жодного квадратного метра України, де російські солдати могли б почуватися в безпеці

Важливо, що яка б нова зброя зараз не була в українців, для російських солдатів, більше немає жодного квадратного метра України, де вони могли б почуватися в безпеці. Вчора знімки були дорожчими за будь-який аналіз – купальники на пляжі з подивом спостерігали за вибухами та стовпами диму з авіабази.

Зникає поняття тилу, куди перекидати зношені відділи з фронту, зберігати боєприпаси і техніку, лікувати поранених, паркувати гелікоптери та літаки. Окупанти всюди зазнають точкового обстрілу українськими ракетами, якщо тільки не повернуться до Росії, про що влада України просили їх від початку війни. Зникає й уявлення про Крим як про щасливий берег, де можна плавати, не турбуючись про війну, яка досі вважається далекою.

Автор: ONews
  Вибухи біля авіабази міста Саки
Вибухи біля авіабази міста Саки

Протягом двох днів були непідтверджені новини про прибуття в Україну ракет ATACAMS американського виробництва, які здатні з високою точністю вражати цілі на 300 км. У середині червня США після довгих роздумів і мук передали українцям реактивні системи HIMARS, які примудряються летіти на 70 км, і здійснили перелом у війні.

За допомогою HIMARS українці підірвали десятки російських складів боєприпасів протягом кількох тижнів і майже знищили велику перевагу росіян, яка в них була – нескінченно більша кількість артилерійських знарядь і снарядів. Кілометри землі, завойовані росіянами в період з квітня по травень на Донбасі, взяли завдяки артилерійським батареям, що унеможливлювало утримання позицій українськими солдатами. Українські командири кажуть, що замість десяти пострілів, які робили росіяни, роблять тепер один. Зрозуміло, в них закінчуються боєприпаси, й треба набагато акуратніше використовувати їх. Все змінилось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуменюк прокоментувала вибухи в Новофедорівці

Адміністрація Джо Байдена передала українцям HIMARS з однією умовою – не застосовувати проти військових цілей у Росії. Ідея в тому, щоб не дати росіянам приводу для ескалації.

Українці дисципліновані та дотримуються домовленостей. Вони також б'ють лише по військових цілях. По РФ HIMARS жодного разу не стріляли. І жодної системи не втратили. Із цієї причини певний час вважалося, що американці можуть дати такий бажаний стрибок у рівні снарядів. ATACAMS, потужніша версія ракет для HIMARS, б'ють на 300 км. Тепер багато цілей, які раніше були недосяжні, досяжні, зокрема, міст, який зв'язує Росію з Кримом.

Також існує ймовірність, що використовується зброя, розроблена самими українцями, і це знімає всі запобіжники з адміністрації Байдена. Це може бути наземна версія ракет "Нептун", яку вже успішно використовували проти флагмана "Москва". Результат для росіян не змінюється.

Росіяни мали перевагу в ракетах та можливість завдавати ударів з великої відстані. У них більше немає цієї переваги

У війні росіяни мали перевагу в ракетах і можливість завдавати ударів з великої відстані. В них більше немає цієї переваги. Все ставиться під сумнів. Уявіть, що означає для російських військових тримати будь-яку стратегічну позицію з думкою, що за 300 км від них українці мають змогу за кілька хвилин завдати удару.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія втратила в Україні до 80 тис. людей убитими та пораненими та до 4 тис. одиниць бронетехніки, заявили в Пентагоні. США дадуть нам ще один пакет військової допомоги вартістю близько $1 млрд. І СБУ запобігло замахам на українського міністра оборони та військового головнокомандувача.

Зараз ви читаєте новину «"Для російських солдатів більше немає жодного квадратного метра України, де могли б почуватися в безпеці" – світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі