вівторок, 09 серпня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія втратила в Україні до 80 тис. убитими та пораненими" – що пише про нас світова преса

Росія втратила в Україні до 80 тис. людей убитими та пораненими, і до 4 тис. одиниць бронетехніки, заявили у Пентагоні. США дадуть нам ще один пакет військової допомоги, вартістю майже $1 млрд. СБУ запобігла замахам на українського міністра оборони та військового головнокомандувача. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"За даними Пентагону, в Україні поранено або вбито до 80 тис. російських військових", The Wall Street Journal, США

До 80 тис. російських військових поранено або вбито менш ніж за півроку боїв в Україні, заявив у понеділок Пентагон. Вперше військові США оголосили свої оцінки збитків Росії від вторгнення. Про це заявив заступник міністра оборони Колін Каль. За декілька днів до російського вторгнення 24 лютого РФ розмістила майже150 тис. військових поблизу кордонів з Україною.

Оцінка втрат у 80 тис. дуже примітна, враховуючи, що росіяни не досягли жодної з цілей Путіна від початку війни

"Оцінка втрат дуже примітна, враховуючи, що росіяни не досягли жодної із цілей Путіна від початку війни. Головною метою РФ було захопити всю країну, змінити владу в Києві, знищити Україну як незалежну суверенну та демократичну державу. Нічого з цього не сталося", – сказав Каль.

Незважаючи на значні втрати, РФ уникла повномасштабної мобілізації, хоча її наступ зупинився. Путін продовжує називати війну "спеціальною воєнною операцією". У кількох десятках регіонів Росії створено добровольчі батальйони для таємного поповнення живої сили. Москва запровадила низку заходів, щоб зміцнити виснажені в боях лави, пропонуючи вигідні короткострокові контракти та дозволяючи воювати чоловікам старше 40 років.

Автор: Getty Images
  Підбитий російський танк біля лінії фронту на Харківщині
Підбитий російський танк біля лінії фронту на Харківщині

Набір у добровольчі батальйони розпочався у червні та активізувався у липні, за даними вашингтонського аналітичного центру Інституту вивчення війни, який прогнозував, що Москва може зібрати понад 30 тис. добровольців.

Кремль розраховує, що російські найманці з ПВК "Вагнер" дадуть додаткові війська. Вони знизили свої стандарти набору і навіть наймають засуджених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні еліти не билися на брудних вулицях міст. Їм не зрозуміти гопника Путіна" – чеський кримінолог Петр Пойман

Загалом російська армія налічує приблизно 900 тис. військових. Неясно, чи враховують оцінки США сепаратистські сили, які діють у створених Росією Л/ДНР.

Адміністрація Байдена дасть Україні ще $1 млрд на зброю та військову техніку, що є одним із найбільших разових пакетів США за війну. Туди входять тисячі набоїв та медичні машини для надання допомоги солдатам на передовій.

Виснаження на полі бою стало ключовим фактором для обох сторін війни

Виснаження на полі бою стало ключовим фактором для обох сторін війни, і медичні автомобілі можуть допомогти Україні швидше вивозити поранених із поля бою. Пентагон не дав оцінки втрат українських сил.

"Моральний дух і воля українців не викликають сумнівів і набагато вищі, ніж середній моральний дух та воля до бою у бійців Росії. Це дає українцям значну перевагу", – заявив Каль.

У понеділок США заявили, що відправлять ще 75 тис. снарядів для 155-міліметрових артилерійських гармат, вибухівку C-4 для підриву, 1000 переносних протитанкових ракет Javelin і 20 тис. снарядів для мінометів. Усього США вже надали Україні військову допомогу на суму $9,8 млрд.

"Пентагон визнав відправлення раніше невідомих протирадіолокаційних ракет в Україну", CNN, США

У понеділок Пентагон оголосив, що США відправили протирадіолокаційні ракети для українських літаків, щоб вразити російські системи радіолокації. Це вперше, коли міністерство оборони США визнало відправлення раніше невідомих ракет в Україну

Каль заявив, що США відправили "деяку кількість" ракет, не уточнивши, скільки США дали або коли їх відправили. Він прямо не сказав, який тип протирадіолокаційної ракети надіслала Америка.

Автор: WSJ
  Виснаження на полі бою стало ключовим фактором для обох сторін
Виснаження на полі бою стало ключовим фактором для обох сторін

Представник міністерства оборони повідомив, що типом відправленої ракети була високошвидкісна протирадіаційна ракета AGM-88 (HARM).

За даними ВПС США, ракети HARM виробництва Raytheon мають дальність дії понад 50 км, що робить їх одним із найбільш далекобійних видів зброї, які США надали Україні. Ракети можуть бути використані для ураження російських зенітних радіолокаційних систем, як-от С-400, через які ВПС України дуже важко діяти на великих ділянках українського повітряного простору. Ракети також можуть націлюватися на російські протибатарейні радари, які Росія використовує для наведення на українську артилерію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо готуватися до довгої війни. Бачимо, що робить артилерія на полі бою" – боєць Ян Трчка

"Ракети відправили у недавніх пакетах. У найближчій перспективі зробимо багато, щоб ВПС України залишалися в повітрі й були більш боєздатними", – сказав Каль.

Він сказав про запасні частини для МіГ-29, які США допомогли відправити в Україну, щоб винищувачі радянської епохи продовжували літати. Потім згадав про ракети, заявивши, що вони "можуть впливати на російські радари та інші об'єкти".

В останні дні в повідомленнях із відкритих джерел згадувалися виявлені залишки того, що, мабуть, є оперенням ракети HARM, яка влучила в російські цілі в Україні.

Росія втратила в Україні вже до 4000 одиниць бронетехніки

Каль оголосив про ракети на брифінгу, присвяченому останньому пакету озброєнь Пентагону вартістю $1 млрд для України. Пакет спрямований на постачання боєприпасів для деяких ключових систем озброєнь, які США надіслали. Це включає високомобільну артилерійську ракетну систему HIMARS, яку українські військові ефективно використали для ураження російських командних пунктів, складів боєприпасів та багато іншого, а також гаубиці M777, які відіграли важливу роль у боях на Донбасі. Каль заявив, що Росія втратила в Україні до 4 тис. одиниць бронетехніки.

"Україна зірвала змову Росії з метою вбивства міністра оборони та військового головнокомандувача", The Guardian, Велика Британія

СБУ затримала двох осіб, які, ймовірно, працюють на російські спецслужби й мали намір вбити міністра оборони України та голову її військової розвідки.

СБУ зірвала змову російської військової розвідки ГРУ з метою використання диверсійної групи для скоєння трьох вбивств, зокрема, відомого українського активіста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крах Російської імперії залежить від України" – Ах'яд Ідігов

Підозрювані – один мешканець Луганської області, а другий – Києва. Російські куратори обіцяли їм до $150 тис. за вбивство кожної з їхніх цілей.

Чоловік із Луганської області в'їхав до України з Білорусі та був затриманий у Ковелі разом із киянином.

В останні тижні СБУ опинилася в центрі уваги після того, як минулого місяця президент Зеленський змінив її главу та генпрокурора, пославшись на десятки випадків співпраці з РФ посадових осіб цих відомств.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія проводить ядерний тероризм на Запорізькій АЕС, влаштовуючи провокації та звинувачуючи Україну. Вони стріляють по українських цілях із території АЕС, знаючи, що українська сторона не відповість. Стратегія президента США Джо Бадена у війні – не дати Україні програти, допомагаючи дрібними кроками. Америка побоюється ескалації та обміну ядерними ударами між США та Росії, що може призвести війну в Україні до ситуації глухого кута з подальшим підривом західної єдності, що можна вважати однією зі стратегій Путіна.

Зараз ви читаєте новину «"Росія втратила в Україні до 80 тис. убитими та пораненими" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі