понеділок, 08 серпня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Подальші атаки на АЕС можуть мати катастрофічні наслідки" – що пише про нас світова преса
5

Росія проводить ядерний тероризм на Запорізькій АЕС, влаштовуючи провокації та звинувачуючи Україну. Вони стріляють по українських цілях із території АЕС, знаючи, що українська сторона не відповість. Стратегія президента США Джо Бадена у війні – не дати Україні програти, допомагаючи дрібними кроками. Америка побоюється ескалації та обміну ядерними ударами між США та Росією, що може завести війну в Україні до ситуації глухого кута з подальшим підривом західної єдності. Це можна вважати однією зі стратегій Путіна. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Новий ракетний удар по українській АЕС – ООН попереджає про "катастрофу", CNN, США

У неділю Україна звинуватила російські сили у запуску ракет по Запорізькій АЕС, що ще більше посилило побоювання щодо аварії наступного дня після того, як ООН попередила, що бойові дії на окупованій електростанції можуть призвести до "ядерної катастрофи". Це другий випадок за кілька днів, коли найбільша в Європі АЕС постраждала. Україна і Росія обмінялися звинуваченнями в обох терактах.

Ракети, запущені в суботу ввечері, впали поряд із сухим сховищем, де зберігаються 174 контейнери з відпрацьованим ядерним паливом, повідомляє українська державна атомна енергетична компанія "Енергоатом". Вибухами вибило вікна в деяких частинах станції, одного робітника госпіталізовано з осколковими пораненнями.

Росія стріляла ракетами по ємностях із відпрацьованим ядерним паливом. Катастрофи дивом вдалося уникнути

"Мабуть, цілилися в ємності з переробленим паливом, які зберігаються поряд із місцем обстрілу. У суботу також пошкодили три детектори радіаційного контролю, що робить складним своєчасне виявлення та реагування у разі загострення радіаційної обстановки або витоку радіації з контейнерів із відпрацьованим ядерним паливом. Цього разу ядерної катастрофи дивом вдалося уникнути, але дива не можуть тривати вічно", – йдеться у повідомленні "Енергоатому".

Київ звинуватив російські сили у зберіганні важкого озброєння та завданні ударів з АЕС. Москва заявила, що українські війська цілилися у комплекс.

Побоювання щодо безпеки Запорізької АЕС зростали з того часу, як російські війська захопили її. У п'ятницю внаслідок обстрілу пошкодили високовольтну лінію електропередач і змусили один із реакторів станції припинити роботу.

Автор: CNN
   Запорізька АЕС видно здалеку у четвер
Запорізька АЕС видно здалеку у четвер

Після атаки "Енергоатом" заявив, що російський артилерійський вогонь пошкодив азотно-кисневу станцію та комбіновану допоміжну будівлю, що "є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, а також висока пожежна небезпека".

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі заявив, що стривожений повідомленнями про пошкодження. Зажадав терміново дозволити групі експертів МАГАТЕ відвідати АЕС для оцінки та охорони комплексу.

Воєнні дії, що загрожують безпеці Запорізької АЕС, абсолютно неприйнятні і їм слід запобігати за будь-яку ціну

"Я вкрай стурбований обстрілом найбільшої в Європі АЕС. Воєнні дії загрожують безпеці Запорізької АЕС. Вони абсолютно неприйнятні і їм слід запобігати за будь-яку ціну", – заявив Гроссі.

Президент Володимир Зеленський звинуватив Росію у використанні АЕС для терору Європи. Він поговорив із головою Європейської ради Шарлем Мішелем про ситуацію на станції.

"Російський ядерний тероризм вимагає жорсткішої відповіді міжнародного співтовариства – санкцій щодо російської атомної галузі та ядерного палива", – заявив Зеленський.

Автор: CNN
  Карта українських АЕС
Карта українських АЕС

"Це серйозне та безвідповідальне порушення правил ядерної безпеки та ще один приклад нехтування Росією міжнародними нормами", – заявив у суботу голова зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель.

Деякі західні та українські офіційні особи вважають, що Росія використовує ядерний об'єкт як опорний пункт для захисту своїх військ та організації атак. Бо припускають, що Київ не відкриватиме вогонь у відповідь і не ризикуватиме ядерною загрозою.

Держсекретар США Ентоні Блінкен звинуватив Москву у використанні АЕС для захисту своїх сил, а міністерство оборони Великої Британії заявило, що дії Росії підривають безпеку станції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні еліти не билися на брудних вулицях міст. Їм не зрозуміти гопника Путіна" – чеський кримінолог Петр Пойман

Український мер Енергодару Дмитро Орлов заявив наприкінці липня, що російські війська застосовували важке озброєння біля АЕС, бо "дуже добре знають, що ЗСУ не дадуть відповідь на ці атаки, бо можуть зашкодити АЕС".

МЗС України попередило у п'ятницю, що подальші атаки на АЕС можуть мати катастрофічні наслідки.

"Можливі наслідки ураження працюючого реактора еквівалентні застосуванню атомної бомби", – йдеться у повідомленні міністерства.

"Що підштовхнуло б Захід та Росію до ядерної війни?", The Economist, Велика Британія

"Слово "неможливе" означає "можливо, але в майбутньому" – жартує міністр оборони України Олексій Резніков.

Протитанкові ракети Javelin Вашингтон не дав Києву, коли Москва захопила перші частини України 2014 року. Їх почали давати дуже мало 2017 року, а потім багато перед тим, як Росія знову вторглася у лютому 2022 року. Зенітні системи Stinger, в яких спочатку відмовляли, прибули в березні. А довгоочікувані ракетні установки HIMARS із червня знищують командні пункти та склади російської зброї далеко за лінією фронту. Якось можуть з'явитися теж винищувачі F-16.

Америка та Європа вітають рішучий бойовий дух України, що викликає болісне питання – чому вони не посилають більше зброї та швидше? Відповіді відрізняються – Захід рухається з безпрецедентною швидкістю, бо віддає пріоритет зброї, яка найбільш потрібна, він має навчати українців користуватися і обслуговувати її. Вони мають показати, що можуть ефективно використовувати її в бою.

Причина для обережності США – страх перед ескалацією. Що Росія завдасть воєнного удару по НАТО або використає хімічну чи ядерну зброю в Україні

Найвагоміша причина для обережності США полягає у страху перед ескалацією – тим, що Росія може завдати воєнного удару по НАТО – "горизонтальна ескалація", або вдатися до хімічної чи ядерної зброї в Україні – "вертикальна ескалація". Будь-яка версія майже напевно втягне НАТО у прямий конфлікт із Росією, і президент Байден пообіцяв уникнути Третьої світової війни.

Контратаки України з метою відвоювати Херсон, що розпочинаються, це випробування. У разі успіху "яструби" побачать доказ, що Україна за правильної допомоги може виграти війну. "Голуби" турбуватимуться, що це може спровокувати Володимира Путіна на надмірну реакцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Крах Російської імперії залежить від України" – Ах'яд Ідігов

Того дня, коли він вторгся в Україну, Путін пригрозив стороннім негайними наслідками, "яких ви ніколи не бачили за всю історію". Державні ЗМІ у Росії зловісно фантазують про ядерні удари по Заходу. Однак зараз США заявляють, що немає ознак, що Росія привела ядерні сили в стан підвищеної бойової готовності. Америка та Росія досі обмінюються інформацією про свої ядерні боєголовки великої дальності. 1 серпня Байден закликав Росію відновити переговори щодо контролю над озброєннями.

Автор: East News
  Жертви російського обстрілу Бахмута
Жертви російського обстрілу Бахмута

За п'ять місяців боїв поріг прямого зіткнення не раз змінювався без страшних наслідків для Заходу.

"НАТО блискуче надає допомогу. Це дало українцям достатню підтримку, але жодного разу не поставило Росію перед точкою, де вони могли б сказати: "Далі ні", – каже Джеймс Ектон із Фонду Карнегі, аналітичного центру у Вашингтоні.

Кожен шматочок салямі західної допомоги означає, що за втрачений час вбивають більше невинних українців

Не всі згодні. "Кожен шматочок салямі означає, що вбивають більше невинних українців. Адміністрація Байдена переоцінила ризик ескалації. Кремль уже робить усе можливе, з погляду звірств та воєнних дій, а його флот та авіація налякані українцями. Росія не хоче йти проти НАТО і ядерна відповідь малоймовірна", – заперечує Бен Ходжес, колишній глава американських сил у Європі.

Інші застерігають, що Росія скоріше піде на ескалацію, ніж упокориться з поразкою. Семюель Чарап із Rand Corporation, аналітичного центру, пов'язаного з Пентагоном, каже, що Росія має невикористаний військовий потенціал, особливо якщо задіє мобілізацію. Повітряні сили також могли бути активнішими. Що більше Захід допомагатиме Україні, то більше Росія підніматиме ставки.

Автор: East News
  Жертви російського обстрілу Бахмута
Жертви російського обстрілу Бахмута

"Стабільної рівноваги не буває. У стадії повільної, поступової ескалації", – каже Чарап.

Історія холодної війни вказує, що країни можуть пройти довгий шлях у веденні опосередкованих воєн проти ядерних держав без відплати. Подумайте, як Росія та Китай підтримували Північний В'єтнам проти США у 1970-х. Або Америка озброювала афганських моджахедів, щоб знекровити СРСР у 1980-х.

Доктрина Росії передбачає чотири сценарії застосування ядерної зброї. Це завдання ракетного удару по Росії чи її союзниках, напад на РФ із застосуванням ядерної чи іншої зброї масового враження, дії, що загрожують ядерним системам управління і контролю РФ. Також – агресія проти РФ із застосуванням звичайних озброєнь, коли саме існування держави під загрозою.

Автор: East News
  Наслідки обстрілу Чугуївського району Харкова
Наслідки обстрілу Чугуївського району Харкова

Озброєння Заходом України далеко не відповідає жодній із цих червоних ліній. Проте концепція екзистенційної загрози є гнучкою, зазначає Бруно Тертре з "Фонду стратегічних досліджень", аналітичного центру у Франції. Путін назвав Україну "питанням життя та смерті". Він також припустив, що будь-який напад на Крим, який РФ анексувала 2014 року, буде таким же серйозним. Якщо Росія анексує ще більше українських територій, спроби повернути їх можуть теж стати більш небезпечними. Інші запитують, а що, якщо Путін вважає себе державою, і будь-яка небезпека для його режиму розглядається як екзистенційна загроза для Росії?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо готуватися до довгої війни. Бачимо, що робить артилерія на полі бою" – боєць Ян Трчка

Ніхто не знає, де червоні лінії Путіна. Можливо, навіть він сам. Америка перестала говорити про те, щоб допомогти Україні "перемогти" та послабити Росію. Натомість говорить про те, щоб Україна не програла. У травневій статті для New York Times Байден перерахував багато речей, на які Америка не піде. Він не намагатиметься повалити Путіна. Не посилатиме війська в Україну чи воювати проти Росії. Не заохочуватиме і не дозволить Україні завдати удару по Росії. Він також не "продовжуватиме війну тільки для того, щоб завдати болю Росії".

Байден попередив Росію, що застосування ядерної зброї "спричинить важкі наслідки". Відповідь залежатиме від обставин, але може йтися про звичайні, а не ядерні удари. Очевидно, Байден не хоче доходити до цього.

Політика Байдена призведе до тривалої війни або ситуації глухого кута у війні

Обминаючи запроваджені ним самим обмеження, Байден залишив місце незаявленим. Високі урядовці США проводять військові ігри, щоб визначити кінцеву мету. Зараз адміністрація Байдена говорить банально, що хоче "демократичну, незалежну, суверенну і процвітаючу Україну". Він не приймає вимоги Києва щодо повернення всіх втрачених територій, зокрема, земель, захоплених РФ 2014 року. Навмисно чи ні, але політика Байдена, швидше за все, призведе до тривалої війни чи ситуації глухого кута. Це ризикує підірвати єдність і стійкість західних країн, якщо виборці повстануть проти економічних спадів та депресії в економіці, нестачі енергії та ініціатив на підтримку України. Це може бути план Путіна.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна готується до контрнаступу на Херсон, позбавляючи росіян мостів та ліній постачання через річку. Як західні інструктори готують новобранців біля лінії фронту. І розбір російського теракту проти бійців "Азова", вбитих у російській в'язниці в Оленівці.

Зараз ви читаєте новину «"Подальші атаки на АЕС можуть мати катастрофічні наслідки" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі