субота, 01 червня 2024 06:55

Росія лякає держави ОДКБ військами НАТО - аналітики

Росія лякає держави ОДКБ військами НАТО - аналітики
За даними аналітиків, РФ намагається згуртувати членів ОДКБ. Фото: vlast.kz

Росія намагається згуртувати країни ОДКБ.

При цьому в РФ занепокоєні щодо довговічності цієї організації як вектора російського впливу. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

31 травня міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов, виступаючи на засіданні Ради міністрів оборони ОДКБ в Алмати (Казахстан), заявив, що напружена ситуація в Східній Європі і передбачуване нарощування військової допомоги НАТО загрожують безпеці членів ОДКБ. Крім того, країни Північноатлантичного альянсу прагнуть зміцнити свої позиції на Кавказі, отримати доступ до ресурсів Каспійського моря та прямий вихід до Центральної Азії.

Бєлоусов також заявив, що Захід нібито розв'язав інформаційну війну та санкції проти членів ОДКБ, щоб підірвати організацію. Особливо, Росію турбують плани США і НАТО щодо залучення Вірменії до сфери інтересів Заходу.

За даними аналітиків, Вірменія фактично припинила участь в ОДКБ після того, як Росія не змогла запобігти втраті країною Нагірного Карабаху. Тому нині Вірменія залишається членом ОДКБ лише номінально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вірменії люди масово вийшли на протест

Кремль стурбований тим, що погіршення відносин з Вірменією може спонукати інших членів ОДКБ засумніватися у корисності членства в організації. До того ж, нещодавня напруженість у російсько-таджицьких відносинах після теракту в "Крокус Сіті Холл" у березні 2024 року та побоювання Центральної Азії з приводу наслідків вторинних санкцій, можуть спонукати Москву активізувати зусилля щодо переконання членів ОДКБ у тому, що організація та їх участь в інших багатосторонніх організаціях під керівництвом Росії варте того.

Аналітики дійшли висновку, що Казахстан, Киргизстан і Таджикистан навряд чи погодяться на уявну Кремлем геополітичну конфронтацію із Заходом. Щоб домогтися згоди, Кремлю доведеться запропонувати конкретніші обіцянки щодо збереження ОДБК як життєздатної організації колективної безпеки.

Так, на зустрічі з міністром оборони Таджикистану Шералі Мірзо 31 травня Андрій Білоусов заявив, що ситуація в Афганістані та загроза тероризму залишаються основними джерелами нестабільності у Центральній Азії.

Росія нині розглядає можливість виключення Талібану зі списку заборонених організацій і, ймовірно, посилить співпрацю з Талібаном у боротьбі з афганським підрозділом Ісламської Держави ІГ-Хорасан (ІГ-Х), який здійснив напад на "Крокус Сіті Холл".

Аналітики зазначають, що ІДІЛ вербувало громадян Таджикистану для теракту в підмосковному концертному залі, і Таджикистан, ймовірно, розглядає багатосторонні контртерористичні операції як спосіб відновити напружені відносини з Росією, а також боротися з транснаціональними терористичними загрозами, які походять з Афганістану.

Інші держави Центральної Азії, зокрема члени ОДКБ Киргизстан і Казахстан, ймовірно, розглядають пропозиції Росії щодо співробітництва у боротьбі з тероризмом як привабливі переваги продовження відносин з Росією у сфері безпеки.

Вірменія призупинила свою участь в Організації договору про колективну безпеку. Прем'єр країни Нікол Пашинян ще в лютому заявив, що Вірменія заморозила участь в ОДКБ, де домінуючу роль відіграє Росія.

Водночас політик додав, що питання про закриття російської військової бази у Вірменії наразі не стоїть на порядку денному.

Зараз ви читаєте новину «Росія лякає держави ОДКБ військами НАТО - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі