четвер, 21 грудня 2023 14:10

Коханням і не пахне: три ознаки, що стосунки побудовані на страху самотності

Коханням і не пахне: три ознаки, що стосунки побудовані на страху самотності
Є кілька головних ознак, що стосунки не мають щирих почуттів і любовіФото: pinterest

Коли стосунки бурхливо розвиваються з самого початку, з'являється ілюзія миттєвої закоханості на все життя.

Щоб зрозуміти, чи справді ми закохані, чи просто боїмося залишитися самі без партнера, є можливість це дізнатись одразу, а не через роки у парі, пише ukr.media.

Психолог Марк Треверс назвав три ознаки, які вкажуть на стосунки, що ґрунтуються не на коханні, а на страху самотності.

Не бути собою

Одна з найбільш явних ознак стосунків, заснованих на страху, — не бути самим собою. Через страх втратити партнера виникає бажання робити все, що видається за потрібне, жертвуючи своїми інтересами, смаками, цінностями та уподобаннями.

"Оскільки ви завжди боїтеся втратити партнера, все, що ви робите, стає актом збереження того, що ви маєте одне з одним, а не способом по-справжньому насолоджуватися часом, який ви проводите разом", — пояснив психолог.

Намагаючись пристосуватися до чиїхось очікувань, людина починає нехтувати своїми власними бажаннями та потребами, що призводить до відчуття незадоволеності та втрати ідентичності. Здорові стосунки характеризуються зусиллями, яких докладають обидва партнери, додав експерт.

Потреба бути в компанії

Багатьом подобається проводити час у компанії коханих людей, але для декого ця радість стає спробою уникнути паралізуючого страху самотності.

Якщо ви почуваєтеся спустошеними за відсутності партнера до такої міри, що вважаєте себе нездатними бути щасливими без нього, це може свідчити про страх втратити людину і залишитися самому, а не про кохання до неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Менше слів, більше уваги: як залишатися бажаною для чоловіка

Хоча прагнення провести час із партнером корисне для стосунків, очікування, що він проводитиме з вами весь свій вільний час, може вказувати на нездорові стосунки.

Ревнощі

Ревнощі — ще одна ознака того, що стосунки перебувають під контролем страху втрати і вашої власної неадекватності.

Згідно з дослідженнями, випадкові ревнощі у стосунках є нормальними і можуть розглядатися як позитивна сила, оскільки вони нагадують парам не сприймати одне одного як належне. Ревнощі посилюють емоції та роблять інтимні моменти більш пристрасними. Однак сильні або ірраціональні ревнощі кореняться в нашому страху бути покинутими.

Коли одружені пари починають відчувати себе самотніми у шлюбі, то це не привід розривати стосунки. Краще розібратись, чого не вистачає для гармонії.

Деякі ознаки, на які слід звернути увагу, включають відчуття нездатності бути собою з партнером, відсутність справжньої близькості та приховування своїх справжніх почуттів і симпатій. Цей стан може виникати через багато різних речей. Основні - депресія, горе, тривога. Також якщо немає нічого спільного або навіть немає схожих цінностей чи потреб.

Зараз ви читаєте новину «Коханням і не пахне: три ознаки, що стосунки побудовані на страху самотності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі