середа, 03 листопада 2021 08:20

За день знищили усіх євреїв міста

За день знищили усіх євреїв міста
У Польщі масове знищення євреїв у 1942—1943 роках проводилось у рамках операції "Рейнхардт". Фото: http://www.territoryterror.org.ua

У Польщі 3 листопада 1943-го відбулася "Кривава середа" - наймасовіше одноденне вбивство за всі роки Другої світової війни. Нацисти розправилися з в'язнями Майданека, Травніков та інших польських концтаборів. Загинули 42 тис. людей.

Після захоплення Третім рейхом Польщі восени 1939-го нацисти розпочали створення на її території єврейських гетто та виселення до Любліну євреїв з Німеччини. Їх вирішили використати на примусових роботах. Почали зводити концтабори. Більшість таборів смерті знаходилася на території Польщі, але були в Німеччині, Хорватії, Білорусії та в Україні. Насамперед нацисти знищували дітей, жінок, старих та інвалідів. Молодих чоловіків задіювали на виснажливих роботах і лише потім убивали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацисти знищили всіх євреїв у місті

У Польщі масове знищення євреїв у 1942—1943 роках проводилось у рамках операції "Рейнхардт". Пік убивств припав на середу, 3 листопада. Нацисти планували втілити в життя о "остаточне вирішення єврейського питання" до кінця року. У Майданеку на околиці Любліна, Травниках та інших місцях, де проходили розправи, нацисти за цей день убили загалом близько 42 тис. осіб.До війни Люблін називали "Єрусалимом Царства Польського". Третину населення міста складали етнічні євреї.

Загалом нацисти створили понад чотири десятки єврейських гетто, концтаборів та таборів смерті. У них було знищено близько 6 млн євреїв. Крім того, нацисти масово вбивали радянських військовополонених, представників слов'янського цивільного населення, комуністів, соціалістів, ромів, психічно хворих людей – десятки мільйонів людей.

Біля Ваймару в Третьому Рейху нацисти 16 липня 1937-го відкрили концтабір Бухенвальд. За роки Другої Світової війни він став одним із настрашніших, після Освенцима, таборів смерті.

За час існування концентраційного табору через нього пройшли понад 250 тис.осіб і 56 тис. загинули. Переважна частина загиблих — євреї та політичні в'язні, військовополонені, цигани та гомосексуалісти. Війська Третьої армії США 11 квітня 1945 року звільнили в'язнів нацистського табору Бухенвальд.

Зараз ви читаєте новину «За день знищили усіх євреїв міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі