неділя, 30 липня 2023 12:20

Українські військові звільнили місто на Донбасі

30 липня 2014 року українські війська звільнили від окупантів Авдіївку Покровського району Донецької області.

Російські війська контролювали місто від квітня 2014 року. З ними були місцеві найманці, потім прибуло угруповання Ігоря Гіркіна.

"Прийшли реально озлоблені бойовики. Вони могли безпощадно, кого вважали за необхідне, хапати й вести на будівництво своїх укріплювальних зон. Після звільнення міста на їх блок-посту знайшли тіло вбитого невідомого громадянина, тобто це був полонений", - згадував керівник організації "Захисники Донеччини" Володимир Гульчевський.

Автор: "24 канал"
  Звільнення Авдіївки від окупантів розпочалося 28 липня
Звільнення Авдіївки від окупантів розпочалося 28 липня

Позиції навколо Авдіївки дозволяли контролювати північні околиці Донецька і Ясинуватої, південні околиці Горлівки та швидкісну трасу "Донецьк – Горлівка". Тут працював Авдіївський коксохімічний завод, один з найбільших у Європі.

У звільненні міста брали участь військовослужбовці другої батальйонно-тактичної групи 93-ї окремої гвардійської механізованої бригади та бійці "Правого сектора".

"28 липня у першій половині дня відбулася нарада, після чого ми вирушили в напрямку Авдіївки. Наша група обійшла ворога і атакувала його з боку об'їзної, вийшла на блокпост в районі дев'ятиповерхівки, - каже заступник командира п'ятої механізованої роти Кирило Недря. - Збили блок-пости, вийшли на рубіж поблизу розважального комплексу "Царське полювання" і закріпилися. Наступного дня, 29 липня, підійшло підкріплення з нашої 93-ї бригади та бійці "Правого сектора", разом з якими повністю звільнили місто. Велику роль у цій операції зіграв фарт, удача. Ворог заспокоївся і розслабився, вирішивши, що все вже закінчилося. Але тут в атаку пішли ми, і несподівано вибили противника. Слід зазначити, що хоча бойовики й вели щільний вогонь, а деякі БМП отримали по дві гранати з РПГ. Обійшлося без втрат".

Автор: vchasnoua.com
  До вечора 30 липня місто зачистили
До вечора 30 липня місто зачистили

Зачистка міста розпочалась ввечері 29 липня. Бійці ЗСУ дійшли до центру міста, зайняли виконком і міліцію. До кінця 30 липня зачистку успішно завершили. Звільнити місто українським військовим вдалося без серйозного спротиву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські війська замінували околиці села

Після звільнення Авдіївки окупанти переключили увагу на Донецький аеропорт.

Коли звідти вийшли українські війська, бойовики поновили обстріли Авдіївки. Найбільше постраждали дачний сектор, вентиляційний ствол шахти "Бутівка-Донецька" і промзона.

Автор: vchasnoua.com
  Після звільнення Авдіївки окупанти неодноразово намагалися захопити місто. Але ЗСУ відбивали їх
Після звільнення Авдіївки окупанти неодноразово намагалися захопити місто. Але ЗСУ відбивали їх

Бої за промзону досягли піку навесні 2016 року, після чого українська армія поступово відтіснила проросійські сили на південь до автотраси. Але околиці міста досі обстрілюють. Там гинуть військові.

24 липня 2014 року українські військові, зокрема, з батальйону "Донбас" Національної гвардії України, 24-ї, 51-ї та 95-ї бригад звільнили Лисичанськ на Луганщині.

Місто перебувало під контролем бойовиків з травня 2014-го та було основним опорним пунктом проросійських бандформувань у Лисичансько-Сіверськодонецькій агломерації.

У Лисичанську підрозділи АТО провели масштабну загальновійськову операцію, під час якої батальйонно-тактичні групи 24-ї та 95-ї бригад Збройних сил України вийшли на західні околиці міста, знищивши укріплені позиції ворога. Опівночі в наступ пішли 51-ша бригада ЗСУ та рота батальйону "Донбас".

Зараз ви читаєте новину «Українські військові звільнили місто на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі