четвер, 17 серпня 2023 11:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Українська армія невпинно просувається: скільки відвоювали з початку літа

ЗСУ 16 серпня звільнили село Урожайне на Донеччині. Про це у середу заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Наші оборонці закріплюються на рубежах. Наступальні дії тривають", – заявила вона.

Морські піхотинці оприлюднили кадри звільнення Урожайного.

Урожайне - селище в Донецькій області. Кілька днів тому російські "воєнкори" заявляли, що армія РФ відступила звідти. Також це зафіксовано на карті DeepState, проте від українського командування офіційного підтвердження не було. Згодом Маляр підтвердила успіхи.

Автор: DeepState
  Звільнене село Урожайне
Звільнене село Урожайне

Від початку контрнаступу ЗСУ відвоювали понад 192 кв. км території на півдні України та 40 кв. км на Бахмутському напрямку. Військовий експерт Іван Ступак у коментарі Gazeta.ua розповів, що контрнаступ триває важко та повільно, проте українська армія невпинно просувається, прорвавши першу лінію оборони ворога. Без авіації і достатньої кількості артилерії ЗСУ змушені були відмовитися від тактики, якої нас навчали західні партнери.

Gazeta.ua зібрала дані про успіхи ЗСУ від 4 червня, від дати початку контрнаступу.

Триває наступ на трьох напрямках

Українські війська ведуть зараз наступ на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках, каже речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов.

ЗСУ продовжують наступ південніше Бахмута. Також тримають оборону на Куп'янському та Лиманському напрямках. Противник не мав успіху у своїх наступах північно-східніше Дружби, не зміг повернути втрачене положення на околицях Кліщіївки.

Російські війська не змогли прорватися до українських позицій в районі Новокалинового, Авдіївки, Побєди, Новомихайлівки. Вони зазнали втрат у людях, озброєнні та техніці.

Хронологія звільнення окупованих територій

4 червня на південному фронті України розпочався контрнаступ ЗСУ, який продовжив попередню серію наступальних акцій під Бахмутом та в районі Білогорівки на Донеччині.

Перші звільнені населені пункти контрнаступу - 11 червня ЗСУ заявили про деокупацію Благодатного, Нескучного і Макарівки на межі Донеччини та Запоріжжя

11 червня ЗСУ заявили про звільнення населених пунктів Благодатне, Нескучне та Макарівка, що на межі Донеччини та Запоріжжя. 12 червня Маляр повідомила, що державний прапор знову майорить над Сторожовим на Донеччині.

24 червня ЗСУ офіційно підтвердили звільнення територій під Красногорівкою у Донецькій області, які були під контролем окупантів з 2014 року.

Автор: DeepState
  Звільнені під час контрнаступу населені пункти в Запорізькій області
Звільнені під час контрнаступу населені пункти в Запорізькій області

26 червня Маляр повідомила, що за тиждень ЗСУ просунулися на 1-2 км на східних напрямках фронту. За час наступу на півдні українські військові звільнили 130 кв км. Цього ж дня Сили оборони повернули під контроль України село Рівнопіль Донецької області.

На Бахмутському напрямку Сили оборони 25 липня вибили росіян з позицій біля Андріївки, в напрямку Старомайорського. ЗСУ також стримували наступ ворога в районі Мар'їнки. На інших напрямках теж відбивали атаки противника.

Автор: DeepState
  Звільнені під час контрнаступу населені пункти в Донецькій області
Звільнені під час контрнаступу населені пункти в Донецькій області

Наступного дня у Генштабі повідомили, що ЗСУ продовжують наступ на трьох напрямках. Натомість російські окупанти намагались повернути втрачені позиції біля Роботиного Запорізької області. Тоді Маляр розповіла, що Сили оборони продовжують успішно вести наступальні дії на південному фланзі біля Бахмута. Жорсткі бої тривали в районі населених пунктів Кліщіївка, Курдюмівка, Андріївка.

27 липня українські війська звільнили село Старомайорське на Донеччині. А також відбили декілька ворожих штурмів без втрати позицій. Генштаб повідомляв, що Сили оборони наступають на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

31 липня стало відомо, що за час контрнаступу українські війська звільнили на півдні понад 204 кв км території.

2 серпня Сили оборони вибили росіян з позицій біля Авдіївки у Донецькій області. ЗСУ стримували наступ Росії на Куп'янському та Лиманському напрямках.

На окупованих територіях росіяни облаштували багатоешелоновану систему інженерних загороджень, яка складається з декількох смуг, протяжністю від 10 до 40 км кожна, із великою щільністю мінування

Командувач Сил підтримки ЗСУ, бригадний генерал Дмитро Герега, розповів, що на окупованих територіях росіяни облаштували багатоешелоновану систему інженерних загороджень, яка складається з декількох смуг, протяжністю від 10 до 40 км кожна з великою щільністю мінування. Це викликає складність для Сил оборони у веденні наступальних дій на південному напрямку.

6 серпня глава ГУР Кирило Буданов оцінив контрнаступ ЗСУ і сказав, що просування військ на Бахмутському напрямку відбувається трохи швидше, ніж на півдні.

За літо ЗСУ звільнили більше землі, ніж росіяни захопили за зиму

Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес повідомив, що у рамках літньої кампанії контрнаступу Україна вже звільнила більше території, ніж Росія захопила за весь зимовий наступ.

Згодом, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що ЗСУ відвоювали половину територій, яку Росія окупувала з початку повномасштабного вторгнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є три сценарії завершення війни в Україні" - Юрій Пойта

Американські офіційні особи заявили 26 липня, що ЗСУ зараз бере участь у головному напрямі контрнаступу, перекидаючи більше військ і техніки на найзахідніший із трьох фронтів, біля Запоріжжя.

Тоді ж аналітики Інституту вивчення війни сказали, що ЗСУ запустили механізовану контрнаступальну операцію в Запорізької області та, ймовірно, прорвали ворожі позиції оборони поблизу Оріхова.

Росіяни перенапружені, відчувають проблеми з логістикою, постачанням, персоналом та озброєнням. Стає помітним, як вони починають відступати

Аналітики The New York Times повідомляли, що росіяни перенапружені, відчувають проблеми з логістикою, постачанням, персоналом та озброєнням і стає помітним, як вони починають відступати.

3 серпня у британській розвідці назвали одним із факторів, який уповільнює контрнаступ ЗСУ - рослинність на бойових полях півдня України.

Згодом Маляр заявила, що Сили оборони подекуди вже прорвали першу лінію оборони й зараз перейшли на проміжну.

"Вигризти кожен сантиметр окупованої землі"

"Український контрнаступ успішно триває. Історію про його провал, насамперед, почали розганяти росіяни. Їм від першого дня нашого наступу потрібно було показати, що в нас все погано, що фронт не рухається. Вони долучили до своєї кампанії дискредитації білоруського диктатора Олександра Лукашенка та "корисних ідіотів" і проплачених аналітиків на Заході", - каже військовий експерт Іван Ступак.

Він додає, що це не відміняє того, що українським захисникам насправді важко просувати, але вони це все-таки роблять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

"Дійсно, дуже важко просуватись. Наші війська навіть були змушені відмовитись від тактики, якої навчилися від країн Заходу. Зокрема, від британців та американців. Західна тактика передбачає тотальне домінування в повітрі та артилерії. Якщо подивитеся будь-яке американське кіно про війну, то побачите абсолютний контроль армії США в небі. Їх військові знищують позиції та артилерію противника бомбами та ракетами, після чого на ці позиції заходить піхота за підтримки артилерії. У нас немає відповідної кількості та якості літаків, визначеної в їхніх же нормах для наступу, і немає артилерії. Тож Генштаб вирішив повернутися до нашої тактики. Західні партнери розцінили це як слабкість. Тоді на Заході й розпочалися розмови про провал наступу", - каже експерт.

Іван Ступак пояснює, наскільки важко вдається звільнення кожного сантиметра української землі.

Наші військові буквально на животах проповзають, вигризаючи всю ту землю, смугу замінування. 1,5 тис. мін на кожен кв км – найбільш замінована земля у світі

"Наші військові буквально на животах проповзають, вигризаючи всю ту землю, смугу замінування. 1,5 тис. мін на кожен кв км. Це найбільш замінована земля у світі, як сказав міністр оборони Олексій Резніков. Нереальна кількість мін та снарядів, які не розірвалися. Американці такого ніколи не бачили – ні в Іраку, ні в Афганістані, ні у В'єтнамі, ні у Кореї", - каже експерт.

Іван Ступак підсумовує, чому вважає український контрнаступ успішним.

"Насамперед, Генштаб хвилює безпека наших військових і техніки, щоб її зберегти. Не можемо розміновувати тими великими засобами, які отримуємо від західних партнерів, адже вони надто великі та гучні, тож ворог їх бачить і чує, а потім помічає та знищує артилерією або з гелікоптерів. Маємо просування до першої лінії оборони ворога. Наші війська вже мають там свої позиції. Тож наступ - успішний, проте не такий швидкий, як би ми хотіли. Й основних наших сил на фронтах росіяни ми ще не бачили", - каже експерт.

Наступ російських окупантів на Куп'янському напрямку має локальний характер. Дії армії РФ не мають ознак стратегії, заявив заступник начальника ГУР Вадим Скібіцький у коментарі Financial Times.

Зараз ви читаєте новину «Українська армія невпинно просувається: скільки відвоювали з початку літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі