середа, 08 березня 2023 16:30

Спецтема: Війна Росії проти України

Грузини вийшли проти "російського" закону: чому на вулицях Тбілісі спалахнули протести
10

Протести на вулицях Тбілісі у ніч на серед
Фото: NEXTA
Протести на вулицях Тбілісі у ніч на серед
Протести на вулицях Тбілісі у ніч на серед
Протести на вулицях Тбілісі у ніч на серед
Протести на вулицях Тбілісі у ніч на серед

У вівторок парламент Грузії несподівано прийняв у першому читанні проєкт закону про "іноземних агентів", подібний до російського. Він спрямований на обмеження західного впливу. Це спричинило спонтанні масові протести та сутички під парламентом, які тривали до другої ночі, коли учасників розігнали. Опозиція обіцяє продовжувати акції. Для розгону поліція застосувала сльозогінний газ та водомети. Того ж вечора Євросоюз попередив Тбілісі про "серйозні наслідки" в разі остаточного прийняття закону, а в США натякнули на можливі санкції проти Грузії. Gazeta.ua слідкує за тим, що діється в Грузії.

"Російський" закон, що загрожує руху Грузії на Захід

Учасники протестів та представники опозиції виступали під прапорами Грузії та ЄС. Вони заблокували обидва входи до будівлі парламенту в центрі Тбілісі, скандуючи: "Ні російському закону!" та "Путін ху..ло!".

Учасники акції називають закон "російським" і таким, що створює загрозу для євроінтеграції країни, та закликають перешкоджати його прийняттю.

Після придушення спонтанного протесту, опозиція пообіцяла перейти до щоденних акцій "до перемоги".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми накопичили можливості для масштабної атаки" - Ігор Романенко

Під час акції затримали 66 людей. Як повідомило грузинське МВС, учасників затримали за статтями про дрібне хуліганство та непокору вимогам правоохоронців. Також розпочали розслідування за фактами насильницьких інцидентів, заведено кримінальні справи. Їх кількість не уточнюється.

Екслідер "Єдиного національного руху", партії до якої належить засуджений в Грузії експрезидент Міхеіл Саакашвілі, Ніка Меліа оголосив про новий протест біля парламенту вже сьогодні, 8 березня, повідомляє опозиційний телеканал "Мтварі".

Президентка накладе вето. Парламент може його здолати

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в екстреному зверненні у вівторок із Нью-Йорка, де перебуває з візитом, звернулась до учасників акцій та висловила їм свою підтримку, повідомляє телеканал "Мтаварі".

Учасники протестів, ви представляєте вільну Грузію, яка бачить своє майбутнє в Європі, й не дозволить нікому позбавити її цього майбутнього – президентка Грузії

"Звертаюсь до вас, хто стоїть на проспекті Руставелі, бо я була там багато разів. Ви представляєте вільну Грузію, яка бачить своє майбутнє в Європі, й не дозволить нікому позбавити її цього майбутнього", - заявила вона.

Вона додала, що такий законопроєкт не потрібен країні, й заявлені раніше обіцянки влади направити його до Венеційської комісії не мають сенсу, бо вона "дуже добре знає, що то за закон".

"З першого дня я говорила, що накладу вето на цей закон. Обговорювати його подробиці не вважаю за потрібне", – сказала Зурабішвілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія була, є та буде загрозою" - ексміністр оборони Латвії

У парламенті 76 депутатів від правлячої партії "Грузинська мрія" підтримали законопроєкт про "прозорість іноземного впливу". Загалом, у законодавчому органні 150 депутатів.

Парламент має змогу подолати президентське вето, як це вже було минулого року щодо так званого закону про прослуховування, який критикували в ЄС та правозахисники.

Законопроєкт про "іноагентів" "несумісний з цінностями і стандартами ЄС"

Законопроєкт вимагає від неурядових організацій та незалежних ЗМІ, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, оголошувати себе "іноземними агентами". Опозиція назвала його "законом у російському стилі", який затаврує та буде утискати активне грузинське громадянське суспільство та незалежні ЗМІ, передає CNN.

Опозиція стверджує, що законопроєкт - підготовка до президентських виборів 2024 року, який має убезпечити режим в Грузії від критики

Опозиція стверджує, що законопроєкт - підготовка до президентських виборів у 2024 році в Грузії. Він має убезпечити режим в країні від критики.

Представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що законопроєкт стане "величезною невдачею", і США глибоко стурбовані, бо він "вдарить по деяким із базових прав громадян, які займають центральне місце у сподіваннях народу Грузії".

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що законопроєкт "несумісний з цінностями та стандартами ЄС". Брюссель наразі розглядає заявку Грузії на набуття статусу кандидата у члени ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні літаки на озброєнні України зможуть вражати цілі в РФ" - Джеффрі Фішер

Росія прийняла власну версію закону про "іноземних агентів" у 2012 році, розширивши його з роками, щоб переслідувати і придушувати неурядові організації та ЗМІ, які отримують фінансування з Заходу.

"Закон - російський, ми всі це знаємо. Не хочемо бути частиною колишнього СРСР, хочемо бути частиною ЄС, хочемо бути частиною Заходу", - заявив один із протестувальників.

У понеділок слухання у комітеті для обговорення законопроєкту закінчилися бійкою в парламенті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал в Міноборони і найгірший міністр: Артур Переверзєв про проблеми у відомстві

Ухвалення закону призведе до того, що Грузія приєднається до списку недемократичних та авторитарних пострадянських держав, таких як Білорусь, Таджикистан та Азербайджан, які скопіювали російський закон про обмеження діяльності НУО, передає CNN.

Посольство США назвало голосування у вівторок "чорним днем для грузинської демократії". Там додали, що просування парламентом "цих натхненних Кремлем законів несумісне з явним прагненням народу Грузії до європейської інтеграції та її демократичного розвитку".

Закон покладе край давнім прагненням Грузії вступити в ЄС

Два законопроєкти, про "прозорість іноземних агентів" та "реєстрацію іноземних агентів", вніс у парламенту відкрито антизахідний рух "Народна влада", близький союзник правлячої партії "Грузинська мрія".

"Народна влада" стверджувала, що другий законопроєкт - точний аналог Закону США про реєстрацію іноземних агентів (FARA). "Грузинська мрія" підтримала його, заявивши, що такі закони потрібні для підвищення прозорості.

На брифінгу у вівторок увечері голова правлячої партії Іраклій Кобахідзе відповів на заяву посольства США, заявивши, що це "чорний день для радикальної опозиції та її прихильників".

Більшість протестувальників і опозиція бояться, що закон покладе край давнім прагненням Грузії вступити в ЄС. Понад 80% грузин підтримує європейську інтеграцію, яка також закріплена у конституції країни

Більшість протестувальників та опозиція бояться, що ухвалення закону покладе край давнім прагненням Грузії вступити в ЄС. Понад 80% населення Грузії підтримує європейську інтеграцію, яка також закріплена у конституції країни.

Виступаючи у вівторок у Берліні, прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі підтвердив свою підтримку закону, заявивши, що запропоновані положення про "іноземних агентів" відповідають "європейським та світовим стандартам".

Він виступив із зухвалою критикою і звинуватив грузинські групи громадянського суспільства в "боротьбі проти державних інтересів" за допомогою іноземного фінансування, повідомляє англомовна платформа новин, пов'язана з грузинською владою Agenda. Він сказав, що його адміністрація надалі залишається проєвропейською, але Грузія має "суверенне" право приймати рішення про свої закони.

Як пише Agenda, 76 зі 113 депутатів, які були в парламенті, проголосували на першому читанні за законопроєкт.

"Грузинська мрія" про російську сферу впливу

Понад 60 організацій громадянського суспільства та ЗМІ заявили, що не будуть дотримуватися закону, якщо він буде підписаний.

Владу Грузії останніми роками критикували за те, що країна скочується до авторитаризму. У червні ЄС відмовився надати Грузії статус кандидата поряд з Молдовою і Україною, пославшись на політичні та судові реформи в країні, які застопорилися.

У 2008 році Грузія програла коротку і катастрофічну війну з Росією, а кремлівські війська окупували близько 20% території країни, регіони Абхазію і Південну Осетію.

За останні кілька років влада Грузії зробила низку кроків, спрямованих, щоб віддалити країну від Заходу та перевести її у сферу впливу Росії

"За останні кілька років, і особливо за останні 18 місяців, правляча коаліція Грузії зробила низку кроків, спрямованих, щоб віддалити країну від Заходу та поступово перевести її у сферу впливу Росії", - йдеться у звіті за грудень 2022 року, опублікованому Європейською радою з міжнародних відносин.

Законопроєкт матиме "руйнівний вплив" на правозахисні групи в Грузії, заявила в понеділок посол США в Тбілісі Келлі Дегнан, додавши, що "аналогічний закон у Росії" змусив ЗМІ та незгодних замовкнути.

В останні роки влада ув'язнила колишнього президента Саакашвілі у справі, яку європейські офіційні особи називають політично мотивованою. Крім того, за останні два роки країна різко впала в основному індексі свободи преси.

Грузинська опозиція анонсувала масштабні протести після "зачистки" від мітингу околиць парламенту Тбілісі у ніч на середу. Вона пообіцяла перейти до щоденних протестів "до переможного кінця". Відповідний допис з'явився у Facebook екслідера "Єдиного національного руху" Ніка Меліа. Він оголосив про новий протест під парламентом у середу, 8 березня.

Зараз ви читаєте новину «Грузини вийшли проти "російського" закону: чому на вулицях Тбілісі спалахнули протести». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі