середа, 08 березня 2023 09:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Опозиція Грузії анонсувала масштабні протести "до переможного кінця"
4

У столиці Грузії Тбілісі 7 березня спалахнули протести через ухвалення "закону про іноагентів"
Фото: Labor initiatives
У столиці Грузії Тбілісі 7 березня спалахнули протести через ухвалення "закону про іноагентів"
У столиці Грузії Тбілісі 7 березня спалахнули протести через ухвалення "закону про іноагентів"
У столиці Грузії Тбілісі 7 березня спалахнули протести через ухвалення "закону про іноагентів"

Грузинська опозиція анонсувала масштабні протести після "зачистки" від мітингу околиць парламенту у Тбілісі.

Пообіцяла перейти до щоденних протестів "до переможного кінця". Відповіднмй допис з'явився у Facebook екслідера Єдиного національного руху Ніка Меліа.

Меліа оголосив про новий протест під парламентом у середу, 8 березня. Єдиний нацрух – політсила ув'язненого експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі.

"Починаючи з 15:00 вся Грузія збиратиметься на площі Руставелі доти, доки не доб'ється перемоги. Ми стоятимемо стільки днів, скільки знадобиться. Ніхто не відсиджуватиметься вдома, я впевнений. Тепер наш будинок – Руставелі", – заявив опозиціонер.

Меліа анонсував масові протести в Грузії через "закон про іноагентів".

"Пишаюся всіма, кого затримали слуги росіян. Чим більше вони заарештують сьогодні, тим менше заарештують завтра. Скоро весь проспект Руставелі стане всім грузинським, а не російським", – заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентка Грузії виступила проти скандального закону про "іноагентів"

Перший канал грузинського суспільного мовника констатує що протягом ночі 8 березня кілька разів ситуація у центрі Тбілісі ставала "напруженою" і доходило до локальних зіткнень між поліцією та мітингарями

"Ніч розпочалася бурхливими сутичками між правоохоронцями і учасниками стихійного мітингу під будівлею парламенту Грузії. Перед цим спецпідрозділи поліції витіснили більшість мітингарів з проспекту Руставелі. Був навіть епізод, коли проти поліції застосували "коктейлі Молотова", а кількох активних демонстрантів затримали", – пише "ЄП".

Як зазначається, були спроби учасників мітингу прорватися до парламенту. Однак вони подолали лише металеву огорожу.

Після 2:00 спецпідрозділи поліції витіснили майже усіх учасників з-під будівлі. І мітинг, по суті, завершився, хоча окремі групи мітингарів, а також невелика частина поліцейських лишалися у центрі до ранку.

Опозиція заявляє про численні арешти учасників мітингу та деяких політиків. З даними міністрова внутрішніх справ Грузії, затримані 66 осіб.

7 березня парламент Грузії ухвалив у першому читанні закон про "іноагентів", спрямований на обмеження західного впливу. Опозиція назвала закон російською калькою.

Ухвалення законопроєкту підтримує керівна партія "Грузинська мрія". Заявила, що він спрямований виключно на досягнення прозорості фінансування НУО та ЗМІ.

Це викликало протести та сутички під парламентом. Учасників протесту кілька разів розганяли за допомогою водометів і перцевого спрею, але щоразу протестувальники поверталися до будівлі парламенту.

Того ж вечора Євросоюз попередив Грузію про "серйозні наслідки" в разі остаточного ухвалення закону, а в США натякнули на можливі санкції проти Грузії.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція Грузії анонсувала масштабні протести "до переможного кінця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі