середа, 08 березня 2023 05:34

Протести в Грузії: Вашингтон і Брюссель погрожують Тбілісі санкціями за закон про "іноагентів"

Протести в Грузії: Вашингтон і Брюссель погрожують Тбілісі санкціями за закон про "іноагентів"
США і ЄС пригрозили Грузії санкціями за закон про "іноагентів". Фото: Українська правда

Держдеп Сполучених штатів і Євросоюз відреагували на події в Грузії.

Вашингтон має інструменти для притягнення до відповідальності за порушення прав людини, заявив речник Держдепу США Нед Прайс.

Він додав, що США будуть уважно стежити за ситуацією в Грузії, яка їх "дуже непокоїть", і закликають Тбілісі гарантувати право на мирні протести.

"Ми дуже сподіваємося, що грузинський уряд прислухається до свого народу, який зараз чітко заявляє свою позицію. І ми зараз бачимо, як деякі з цих голосів заглушаються сльозогінним газом, зусиллями з придушення тих, хто намагається скористатись своїм правом на свободу мирних зібрань", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентка Грузії виступила проти скандального закону про "іноагентів"

Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель назвав голосування за законопроєкт "дуже поганою подією для Грузії та її народу".

Цей закон несумісний із цінностями та стандартами ЄС і суперечить заявленій меті Грузії стати членом Європейського Союзу, яку підтримує більшість громадян Грузії, заявив він.

"Його остаточне ухвалення може мати серйозні наслідки для відносин між нами", – підсумував верховний представник.

7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу". Законопроєкт наслідує російське законодавство про "іноагентів".

Під парламентом відбулися протести. Грузинський спецназ застосував проти протестувальників сльозогінний газ та світлошумові гранати.

Силовикам вдалося відтіснити протестувальників від будівлі парламенту та площі перед нею.

Зараз ви читаєте новину «Протести в Грузії: Вашингтон і Брюссель погрожують Тбілісі санкціями за закон про "іноагентів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі