пʼятниця, 31 травня 2024 20:00

США за крок до підписання безпекової угоди з Україною: про що пишуть світові ЗМІ

США близькі до підписання безпекової угоди з Україною, яка подібна до тих, що Київ вже має з іншими західними партнерами, повідомляють світові медіа.

Також західні ЗМІ написали про погані стосунки президента Володимира Зеленського з Джо Байденом через ряд проблем.

Попри це ЗМІ вказують, що сам Вашингтон за крок від того, щоб дозволити ЗСУ бити зброєю по Росії. Й вже дозволив це робити в Харківській області.

Gazeta.ua проаналізувала матеріали в іноземних виданнях.

"США наближаються до безпекового договору з Україною", Bloomberg, США

Адміністрація Байдена близька до завершення переговорів щодо двосторонньої безпекової угоди з Україною. Вашингтон підтримає оборону і безпеку Києва за допомогою спектру можливостей, включаючи ППО, дрони. Активізує розбудову ОПК країни, щоб виробляти більше артилерії та боєприпасів.

Цей крок відбувається в критичний момент війни з Росією, яка нарощує військові сили біля кордону України і посилює повітряні атаки. Відносини Вашингтону і Києва погіршилися через рішення Байдена пропустити наступного місяця саміт миру, який організовує Швейцарія.

Автор: pexels.com
  Сполучені Штати готові підписати безпекову угоду з Україною
Сполучені Штати готові підписати безпекову угоду з Україною

Хоча декілька лідерів "Великої сімки" планують взяти участь, президент Зеленський закликав приєднатися лідерів Китаю та США. Білий дім заявив, що від США буде інший посадовець. Пекін закликав до міжнародної конференції, яка б зібрала Росію і Україну за столом переговорів.

Україна може розраховувати на стійку, довгострокову підтримку

Минулого року Байден оголосив, що США та інші країни "Великої сімки" укладуть з Україною угоди про безпеку, і закликав інших союзників робити те саме. Держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту в Київ заявив, що країни зможуть підписати 10-річну угоду за "лічені тижні".

"Ці угоди посилають чітке повідомлення, що Україна може розраховувати на стійку, довгострокову підтримку партнерів. Це не питання, яке можна обговорювати з року в рік", – сказав Блінкен.

"Не кусай руку, яка тебе годує – як Зеленський критикує Байдена", The Financial Times, Велика Британія

США близькі до підписання безпекової угоди з Україною в знак підтримки - щоб заспокоїти Київ після "напружених" відносин, які за словами українських чиновників, досягли найнижчого рівня за період вторгнення.

Ця угода стане найважливішою в серії подібних, які Україна уклала з країнами НАТО. Вони передбачають зобов'язання щодо довгострокової підтримки, включаючи військову підготовку, обмін розвідданими та економічну допомогу.

Офіс Зеленського цього тижня опублікував поради для чиновників і депутатів, з якими ознайомилося FT. Там є вказівки критикувати Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна за відмову від участі у саміті миру.

Є вказівки критикувати Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна

Декілька українських чиновників заявили, що озлобленість Києва через брак підтримки США його ініціативи мирного саміту - є лише одним із багатьох моментів тертя з Вашингтоном та іншими західними партнерами, які спалахнули в особливо важкий для керівництва України час.

Понад десяток нинішніх і колишніх українських посадовців і дипломатів країн "Великої сімки" у Києві, які розмовляли з FT, вказують на ряд спірних питань. Серед них шестимісячна затримка Конгресу щодо схвалення військової допомоги США, відсутність прогресу щодо членства України в НАТО на липневому саміті Альянсу у Вашингтоні, заборона адміністрації Байдена на використання Києвом американської зброї для ударів по Росії, і удари українських БПЛА по російських НПЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит солдат у ЗСУ та імовірність появи інструкторів НАТО в Україні: про що пишуть світові ЗМІ

Українські атаки на дві радіолокаційні системи, які є частиною системи ядерного попередження Москви, минулого тижня були особливою точкою конфлікту з Вашингтоном, який стурбований, що це може спровокувати РФ на подальшу ескалацію.

Інші моменти стосуються різних стратегій щодо того, як Україна може досягти перемоги та як ця перемога може виглядати.

Кілька українських урядовців і дипломатів із країн "Великої сімки" згадали також про звільнення головнокомандувача Валерія Залужного в лютому та міністра інфраструктури Олександра Кубракова цього місяця. Обидва користувалися повагою та тісно співпрацювали з чиновниками США та ЄС. Посли країн "Сімки" попередили Зеленського, що вважають такі кроки руйнівними та незрозумілими.

Погіршення відносин і розбіжності відбуваються, коли українські війська намагаються утримати оборону проти більшої та краще озброєної російської армії на сході. А Зеленський перебуває під величезним тиском, щоб мобілізувати більше людей, і прийняти інші непопулярні рішення для посилення військових зусиль.

Можемо відверто обговорювати різні теми та питання

Глава Офіса президента Андрій Єрмак заявив, що анонімні джерела не зможуть зірвати мирний саміт або непохитні відносини Києва з Вашингтоном.

"Можемо відверто обговорювати різні теми та питання. У нас спільні цінності та мета. Ця мета – перемога України, яка залишається незмінною з перших днів російського вторгнення", – сказав він.

Адміністрація Байдена – один із найстійкіших прихильників України. Вона виділила понад $175 млрд екстреної допомоги країні з початку вторгнення. Байден не раз заявляв, що США залишатимуться з Україною "стільки, скільки потрібно".

Представник США сказав, що хоча в усіх відносинах є точки розбіжностей, є позитивні зміни, які підбадьорили Київ. Зокрема, передання ракет ATACMS з радіусом 300 км і ухвалення Конгресом допомоги на $60 млрд. Він також сказав, що запит України на використання зброї США для ударів по Росії відносно недавній, три тижні, відколи російські війська відкрили новий фронт у Харківській області, і цей запит адміністрація розглядає, припускаючи, що незабаром можлива зміна.

Високий український чиновник сказав, що Зеленський став більш "емоційним і нервовим" через ситуацію на полі бою і те, що він бачить як прагнення США почати переговори з Росією, попри публічну заяву Білого дому, що це цілком рішення Києва, чи розпочинати їх.

"Зеленський думає, що вони хочуть, щоб війна закінчилася до виборів у США", – каже чиновник.

Він додав, що президент України також невдоволений, що адміністрація Байдена наполягає, щоб Київ не шкодив російській нафтовій інфраструктурі через побоювання підвищення світових цін на бензин у рік виборів.

Зеленський глибоко стурбований військовою ситуацією

Інший високий український чиновник використав слово "параноя", щоб описати настрої в президентському офісі в останні місяці, коли Зеленський і його команда працювали над підготовкою до мирного саміту.

"Зеленський глибоко стурбований військовою ситуацією, а особливо мирним самітом у червні", – сказав чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сербська розтяжка. У Белграді Сі запропонував "єдину долю"

Він намагався залучити лідерів якомога більшої кількості країн на свій саміт у Швейцарії, щоб об'єднати світову спільноту проти агресії Путіна. Російського лідера туди не запросили.

Свою участь підтвердили представники понад 80 країн. Росія ж працювала над тим, щоб переконати країни, що розвиваються, не їхати до Швейцарії.

Декілька членів уряду Зеленського заявили, що їх починають турбувати методи, які використовує їхній президент для спілкування зі США. Один сказав, що він "дуже роздратований" Байденом, додавши, що стурбований "відкритим провокуванням" Білого дому.

"Не слід кусати руку, яка тебе годує", - сказав він.

"США близькі до того, щоб дозволити Україні бити по Росії", Politico, США

Президент Байден і його помічники ведуть дискусії, щоб дозволити Україні бити зброєю США по Росії. Союзники в Європі та конгресмени з обох партій все частіше закликають главу Білого дому дозволити такі удари.

Особа, знайома з дискусіями Вашингтону і Києва, каже, що остаточне рішення щодо пом'якшення заборони "дуже близьке", натякаючи, що Байден скоро дасть Україні "зелене світло".

Влада США розглянула зміну політики після того, як Росія розпочала атаку на Харків.

Автор: pexels.com
  США дозволили Україні бити своєю зброєю по РФ
США дозволили Україні бити своєю зброєю по РФ

Адміністрація Байдена по-тихому вже дала Україні дозвіл бити по Росії біля Харкова, заявив представник США, знайомий з цим кроком, що є серйозною зміною, яка допоможе Україні краще захиститися.

"Президент недавно наказав своїй команді забезпечити, щоб Україна могла використати американську зброю для цілей протидії вогню в Харківській області, щоб могла відповісти російським силам, які завдають їй ударів або готуються вдарити", - підтвердив чиновник, додавши, що політика щодо дозволу дальніх ударів по Росії "не змінилася".

Група республіканців і демократів у Палаті представників висловила розчарування політикою Байдена

Військові чиновники США під час дискусії з конгресменами тижнями сперечалися на користь того, щоб дозволити Україні використовувати зброю США для ударів по Росії, з деякими обмеженнями щодо систем і міст.

У розвідки та військових є консенсус, що є військова цінність у тому, щоб дозволити Україні бити по цілях в Росії, бо Москва ефективно використала це обмеження собі на користь.

Високі чиновники адміністрації Байдена все частіше публічно сигналізують про відкритість до таких змін. Держсекретар Блінкен підтримує скасування обмежень, і став першим представником США, який публічно натякнув, що Байден може змінити курс. Пізніше речник з нацбезпеки Джон Кірбі не виключив можливі зміни.

Група республіканців і демократів у Палаті представників висловила розчарування політикою Байдена в листі від 20 травня до міністра оборони Ллойда Остіна. Конгресмени заявили, що обмеження дозволили Москві "безкарно атакувати Україну з російської території".

Зараз ви читаєте новину «США за крок до підписання безпекової угоди з Україною: про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі