пʼятниця, 21 червня 2024 20:05

Як закінчити війну в Україні: про що пишуть світові ЗМІ

США дозволили бити своєю зброєю по території Росії з якої наносяться удари по Україні, повідомили цього тижня західні ЗМІ.

Також медіа не обійшли увагою військовий договір, який підписали Росія і КНДР.

Інша тема тижня – початок переговорів ЄС про вступ України. Вони стартували до моменту поки Угорщина не почне головувати в Раді ЄС із 1 липня.

Gazeta.ua проаналізувала тексти іноземних медіа.

"США дозволили Україні бити по Росії будь-де", Politico, США

США сказали Україні, що вона може використати американську зброю, щоб вражати будь-які російські сили, які атакують її з-за кордону. Не лише ті, що біля Харкова.

Зміна сталася за кілька тижнів після того, як США тихо дали Києву "зелене світло" для прикордонних ударів по Росії у відповідь на напад на Харківщину.

Відтоді українські війська використали американську зброю, щоб принаймні раз завдати удару по РФ, знищивши цілі в Бєлгороді, і зуміли стримати російський штурм. Але українські та інші європейські чиновники тиснули на США, щоб ще більше послабили обмеження.

Автор: Getty Images
  CША дозволили Україні бити своєю зброєю по РФ
CША дозволили Україні бити своєю зброєю по РФ

Радник з питань нацбезпеки Джейк Салліван заявив, що угода з Україною про удари з американської зброї по Росії поширюється "всюди, де російські сили б'ють через кордон по українській стороні, щоб спробувати захопити додаткову українську територію".

Росія заявляла, що незабаром може перейти до атак на Суми

Останніми днями Росія заявляла, що незабаром може перейти до атак на Суми, які теж біля російського кордону. Якщо це станеться, схожа політика буде і там, каже Салліван.

"Йдеться не про географію, а про здоровий глузд. Якщо Росія атакує чи збирається атакувати зі своєї території Україну, то є сенс дозволити Києву бити по силам, які завдають удару з-за кордону", - каже Салліван.

Політика США недопущення дальніх ударів всередині по Росії "не змінилася", підкреслив чиновник.

"Путін не хоче, щоб Південна Корея допомагала Україні", CNN, США

Путін заявив, що Південна Корея зробить "велику помилку", якщо постачатиме зброю Україні. Сказав через день після того, як підписав угоду про взаємну оборону з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином.

Він також заявив, що Сеулу "нічого турбуватися" щодо нового стратегічного партнерства між Росією та КНДР, яке зобов'язує сторони використовувати всі доступні засоби для надання негайної військової допомоги у випадку нападу на іншу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Золота молодь" путінської номенклатури: як живуть і заробляють чада російських можновладців

Сеул висловив "серйозну стурбованість" і засудив Росію і Північну Корею за угоду. Армії США і Південної Кореї проводять регулярні навчання на Корейському півострові й навколо, і обидва союзники тісно співпрацюють з Японією.

Зараз політика Сеулу полягає в тому, щоб не давати летальну зброю Україні

Південна Корея переглядає питання постачання зброї Україні, але Сеул готовий дочекатися пояснень Москви щодо результатів зустрічі Путіна та Кіма.

Зараз політика Сеулу полягає в тому, щоб не давати летальну зброю Україні.

Автор: Getty Images
  Путін відвідав КНДР і зустрівся з Кім Чен Ином
Путін відвідав КНДР і зустрівся з Кім Чен Ином

Раніше Південна Корея передала США снаряди калібру 155 мм замість аналогічних американських, надісланих в Україну.

У недавньому звіті Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) говориться, що запаси Південної Кореї 105-мм гаубичних снарядів можуть дати Україні важливу перевагу на полі бою, якщо їх передадуть Києву.

"Південна Корея має близько 3,4 млн 105-мм снарядів. Україна має близько 100 артилерійських знарядь калібру 105 мм. Під час війни у В'єтнамі ці легші корейські гаубиці виявилися незамінними, враховуючи їх високу мобільність. Їх невелика вага дозволяє українським підрозділам швидко перекидати їх після стрільби, що є важливою тактикою для виживання на сучасному полі бою", - йдеться у звіті CSIS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контури миру і 10-річна угода з США: про що пишуть світові ЗМІ

Україна має близько 100 артилерійських знарядь калібру 105 мм

Представник армії США, які мають майже 30 тис. військових у Південній Кореї, каже, що все тісніші зв'язки між Росією та КНДР непокоять його.

"Ці події мають хвилювати будь-яку країну, яка піклується про збереження миру та стабільності на Корейському півострові, дотримуючись резолюцій Ради Безпеки ООН, і підтримує народ України, який захищає свободу і незалежність від жорстокого вторгнення Росії", – сказав військовий.

"ЄС схвалив офіційний початок переговорів про вступ України", Le Monde, Франція

Усі 27 країн ЄС згодні затвердити рамки для переговорів щодо вступу України і Молдови в Євросоюз на засіданні Ради міністрів в п'ятницю, 21 червня. За словами головуючої в ЄС Бельгії, конференція щодо двох країн, яка офіційно запустить процес вступу, відбудеться у вівторок, 25 червня.

Оскільки в Україні вирує війна, а західна військова допомога надходить порціями, це зобов'язання важливе для президента Володимира Зеленського, який з січня закликає до чіткого знаку з боку ЄС. У грудні 2023-го глави держав і урядів Євросоюзу погодилися розпочати ці переговори після вчасного виходу з зали засідань прем'єра Угорщини Віктора Орбана, який тривалий час виступав проти цього рішення. Єврокомісія вважала, що Києву слід було виконати низку умов щодо боротьби з корупцією та захисту прав меншин, які він виконав.

Києву слід було виконати низку умов щодо боротьби з корупцією

Процес відбувається лише за кілька днів до того, як 1 липня Угорщина перейме піврічне головування в Раді ЄС. 18 червня міністр європейських справ від Угорщини Янош Бока заявив, що відкриття переговорних розділів з Україною протягом наступних шести місяців було б неможливим.

Відсутність підтримки Угорщини не повинна викликати жодних негайних проблем. Починаючи з 25 червня, Єврокомісія має переглянути всі українські закони, щоб переконатися, що відповідають нормам ЄС, охоплюючи широкий спектр сфер, починаючи з верховенства права.

"Як закінчити війну в Україні", 1945, США

Колонка американського історика українського походження Олександра Мотиля

Геноцидна війна Росії проти України не може і не припиниться, доки при владі залишається самообраний глава Кремля Путін. Миру не буде, доки він не піде - фізично чи політично. Є чотири причини такого ставлення до лідера РФ.

По-перше, нічому з його слів не можна вірити. Путін настільки оповитий мантією брехні, що неможливо визначити, правдиві чи ні його заяви. Президент Рональд Рейган закликав американців "довіряти СРСР, але перевіряти". З Путіним це безглуздо. Йому не можна довіряти, бо він напевно звинуватить Захід у будь-якому російському злочині.

Путін має намір відновити Російську імперію та знищити Україну

Путін має намір відновити Російську імперію та знищити Україну. Деякі західні вчені й аналітики вважають, що віддалена можливість коли-небудь вступити Україні в НАТО змусила бідного Путіна відповісти війною та геноцидом. Насправді реімперіалізація стояла на порядку денному Кремля з моменту падіння СРСР.

Борис Єльцин обмежився війною з Чечнею, окупацією Придністров'я, просуванням СНД і використанням російських меншин у сусідніх державах, як троянських коней. Путін підняв ставки одразу після приходу до влади, вчинивши геноцид під час Другої чеченської війни, напавши на Грузію у 2008-му, окупувавши Крим і Донбас у 2014-му та розпочавши тотальну війну проти України у 2022-му. Схема зрозуміла, і геноцидна антиукраїнська риторика Путіна, його товаришів і пропагандистів так само очевидна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метал для вбивства українців постачали з Кривого Рогу: протягом всієї війни ділки працювали на російський ВПК

Третя причина небажання Путіна йти на серйозні переговори - повне його самоототожнення з війною. Він чудово розуміє, що його фізичне та політичне виживання залежить від війни. Почавши її, Путін володіє нею. Якщо все йде добре, він виглядає сильним. Якщо погано, виглядає слабким, а історія Росії рясніє прикладами нещасних випадків, які бувають зі слабкими лідерами.

РФ на шляху до того, щоб стати Північною Кореєю

Путін не може дозволити собі вести переговори про щось інше, крім капітуляції України, бо все інше викликало б питання серед еліт і мас про ціну та мудрість руйнування економіки, втрати мільйона життів та ізоляції Росії від улюблених віл на Заході заради клаптика непридатної для життя української землі.

Автор: Getty Images
  Війна в Україні триває вже третій рік
Війна в Україні триває вже третій рік

Нарешті, є власне самосприйняття Путіна. Як яскраво показав його візит до КНДР, Путін стає Кім Чен Ином, а РФ на шляху до того, щоб стати Північною Кореєю. Можна уявити, як російські багатії звиваються при думці, що французька Рив'єра буде закрита, а корейський концтабір скоро стане їхнім єдиним доступним майданчиком для відпочинку.

Але Кіму і Путіну байдуже до бажань людей. Кім хоче, щоб його люди акуратно стояли у військовому стилі, синхронно піднімали руки, майоріли прапорцями, широко посміхалися щасливими лицями у знаках великої любові до верховного лідера. Путін був у захваті від гігантських портретів себе та Кіма по дорозі в Пхеньян.

Підписана диктаторами угода про стратегічне партнерство, яка "передбачає надання взаємної допомоги у разі агресії проти однієї зі сторін", важлива з двох причин.

Угода символізує перетворення Росії на Північну Корею

Вона сповіщає про участь КНДР у геноцидній війні РФ проти України та підвищує ймовірність того, що, якби Кім влаштував провокацію проти Південної Кореї, і заявив, що вона напала першою, то Росії доведеться втягнутися у бойові дії. Путіну подобається перша частина, але не дуже друга. Хоча, враховуючи його схильність до стратегічних помилок, може бути й не так.

Угода символізує перетворення Росії на Північну Корею і Путіна на Кіма. Як Кім за природою не здатний сумлінно вести переговори з Південною Кореєю, так само й Путін не здатний сумлінно вести переговори з Україною.

Опитування громадської думки показують, що більшість росіян задоволені нинішніми умовами в Росії

Щоб мир був можливим, Путін має піти. За іронією долі, чим більше Росія стає схожою на Північну Корею, і чим більше Путін перетворюється на Кіма, тим більша ймовірність протистояти цій подвійній метаморфозі.

Опитування громадської думки показують, що більшість росіян задоволені нинішніми умовами в Росії. Це віщує погане для країни. Але російські еліти скуштували заборонений плід Заходу і знають, що Північна Корея не вибір ні для них, ні для їхніх дітей. Це віщує погане для Путіна та його прагнень у стилі Кіма.

Єдині запитання - коли російські еліти щось зроблять проти повзучої кореїзації Росії? Коли вирішать, що виживання Путіна несумісне з їхнім? Хто стане наступним Євгеном Пригожиним, Володимиром Леніним чи Фанні Каплан?

Водночас Україна та Захід мають продовжувати нагадувати росіянам на полі бою, що ціна перетворення на КНДР є надзвичайно та невиправдано високою.

Зараз ви читаєте новину «Як закінчити війну в Україні: про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі