пʼятниця, 07 червня 2024 19:05

Французькі літаки для України і список проросійських депутатів ЄС: про що пишуть світові ЗМІ

Під час візиту президента Володимира Зеленського до Франції на 80-ту річницю висадки західних союзників під час Другої світової війни - Париж оголосив про надання Україні літаків Mirage.

Також французи відправлять 4500 солдатів, які працюватимуть в Україні інструкторами, пишуть іноземні ЗМІ.

Цього тижня світові медіа також підняли тему виборів у Європарламент. Зокрема, склали список із 30 проросійських депутатів.

Упродовж тижня в іноземних інформагентствах писали і про брак боєприпасів до українських систем ППО. Це призвело до ураження російськими ракетами і безпілотниками електростанцій. В Україні почалися масові відключення світла.

Більш детально матеріали іноземних видань аналізувала Gazeta.ua.

"Макрон оголосив, що Франція дасть Україні Mirage 2000-5", Le Figaro, Франція

Французький президент Еммануель Макрон більше року відмовляв Україні у поставках винищувачів Mirage. Але зараз він пішов на поступки та заявив про надання Києві літаків до кінця року.

"Збираємося створити коаліцію з іншими партнерами", - пояснив лідер Франції, не назвавши кількість суден, які будуть передані.

Париж намагається переконати й інші країни, які мають Mirage, передати їх Києву. Греція, Індія, Катар, ОАЕ і Бразилія використовують ці літаки.

З літа на цих машинах українські пілоти проходитимуть навчання у Франції. Наразі французькі ВПС прийняли лише близько десяти українських пілотів для початкового навчання на літаку Alpha. Курс триватиме кілька місяців.

Автор: із сайту ВПС Франції
  Літаки Mirage прибудуть в Україну до кінця року
Літаки Mirage прибудуть в Україну до кінця року

Досі Франція виключала можливість постачання Mirage 2000s, щоб не ослабити свій флот ВПС. Для України, яка має радянські МіГ-21 і готується прийняти американські F16, новий тип літаків може обернутися логістичним головним болем. Також українські ВПС не мають багато вільних пілотів для їх перепідготовки.

Макрон має намір довести Зеленському, якого приймає 7 червня в Єлисейському палаці, що Париж хоче посилити свою допомогу Україні.

Завдяки західній авіації, навіть в обмеженій кількості, Україна зможе посилити свої ППО.

Макрон хоче закріпити підтримку Заходу в тривалій перспективі

Макрон також оголосив про майбутнє формування бригади з 4500 солдатів, екіпірованих і озброєних у Франції для відправлення в Україну. Це оголошення є більш символічним, коли Київ прагне мобілізувати кількасот тисяч чоловіків. Макрону поки не вдалося залучити до цієї ініціативи інші європейські країни. У той же час міністр оборони Рустем Умєров надіслав офіційний запит партнерам з проханням направити інструкторів в Україну.

Відправляючи солдатів не у зону бойових дій, Макрон хоче закріпити підтримку Заходу в тривалій перспективі. Це було б однією з умов виконання гарантій безпеки, підписаних між Україною та її партнерами.

Коли нові червоні лінії зникають, Кремль підвищує привид ескалації. Речник Кремля назвав законними цілями французьких військових інструкторів в Україні.

Росія має бути розбита

За ініціативою Парижа уважно спостерігають у Європі.

"Росіяни не просто слухають, що говоримо, а дивляться, що робимо. Росія має бути розбита. Брак ясності в Європі змусить Кремль повірити, що західні країни не хочуть захищатися. Ця бездіяльність провокує Путіна", – каже балтійський чиновник щодо пропозиції відправити війська в Україну.

Макрон має намір протистояти цій логіці, навіть якщо це ризиковано.

"Найкращі друзі Росії в Європарламенті", Politico, США

У ЄС 6-9 червня проходять вибори до Європарламенту. Ми дізналися, хто з теперішніх 705 євродепутатів були головними союзниками Кремля.

Резолюції парламенту, де критикували Москву, підтримувала значна більшість євродепутатів. Але невелика група рішуче виступала проти, утримувалася або пропускала голосування. За протоколами голосування по 16 резолюціях із 2020-го ми виявили 30 депутатів, які найбільше підтримали Росію.

Дві третини з них борються за переобрання. Більшість складають ультраліві та ультраправі депутати від груп "Ідентичність і демократія", ІД, та "Ліві". Решта - незалежні.

Серед них Тетяна Жданока, яку звинувачують у шпигунстві на користь Росії. Латвійська євродепутатка не бореться за переобрання. Європарламент провів розслідування та визнав її порушницею кодексу поведінки, і оштрафував на 1750 євро.

Деякі депутати змінили позицію

Максиміліан Крах від ультраправої "Альтернативи для Німеччини" припинив передвиборну кампанію та відмовився від ролі лідера АдН після серії скандалів. Він не підтримав жодного тексту з критикою Росії. У інших євродепутатів від АдН значною мірою такі самі результати голосування.

Марсель де Граафф - нідерландський політик, який вийшов з групи ІД - голосував "проти" на кожному антиросійському голосуванні, на якому був.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США за крок до підписання безпекової угоди з Україною: про що пишуть світові ЗМІ

Ірландська ліва пара Клер Дейлі та Мік Уоллес, які ведуть важку боротьбу за переобрання, голосували проти резолюції Європарламенту, яка закликала до створення трибуналу для судового переслідування влади Росії за агресію проти України. Розслідування Irish Times у 2022-му показало, що ці двоє широко фігурували в ЗМІ Росії.

Результати свідчать, що деякі депутати змінили позицію, дедалі частіше віддаючи перевагу утриманню від голосування, замість голосувати "проти".

"Темрява знову огортає Україну", The Washington Post, США

Відключення почалися в понеділок і посилювалися протягом тижня, занурюючи більшу частину Києва в темряву, за винятком кількох годин щодня. Вночі цілі квартали темні.

Відчуваються наслідки невпинних ударів російських дронів і ракет по електростанціях України. Державний дистриб'ютор електроенергії Укренерго заявив, що остання атака на електромережу на вихідних означає нормування електроенергії по всій країні. Це був шостий такий обстріл з березня.

Відключення розділили Київ на заможних і незаможних. Навіть мешканці деяких елітних адрес раптом опинилися в останній категорії.

Від початку вторгнення Росія атакувала енергетичний сектор України. Атаки призвели до колапсу системи взимку 2022-2023 років і залишили значну частину країни без електрики, тепла та води на довгі холодні зимові місяці. Але мережу досить легко відремонтувати, тому цього разу Кремль змінив тактику. Зараз російські війська зосередилися на ТЕС і ГЕС України.

Концентровані ракетні удари по електростанціях були руйнівними

Атаки 2022-го на системи передачі не були такими руйнівними, заявив гендиректор найбільшої приватної енергетичної компанії України ДТЕК Максим Тимченко. Підстанції мережі добре захищені за бетонними огорожами, а в разі руйнування обладнання можна швидко замінити.

Автор: Укргідроенерго
  Українські ГЕС опинилися у небезпеці через російські ракетні удари
Українські ГЕС опинилися у небезпеці через російські ракетні удари

Але концентровані ракетні удари по електростанціях були руйнівними. За словами Тимченка, ДТЕК втратив 86% генеруючих потужностей. Ситуацію ускладнює те, що багато електричних об'єктів не раз ставали мішенями в циклі "руйнування-відновлення-руйнування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Блиск та злиденність" українського ОПК

Енергоблок ДТЕК, який ремонтували кілька тижнів тому, на вихідних знову зазнав удару, повідомив Тимченко. Тепер його просто немає.

Українська електромережа значною мірою уникла ударів минулої зими, частково завдяки системі ППО, яка перехопила велику кількість ракет і дронів. Але зараз російські ракети все частіше потрапляють в цілі. Київ каже, що їм бракує зенітних систем, і що в ППО закінчуються боєприпаси частково через затримки Заходу з постачанням зброї.

Економія енергії буде частиною нашого повсякденного життя

Питання в тому, що буде далі. Більше половини енергетичних потреб України забезпечує атомна енергетика, на яку може припадати 70% електрики під час тривалих періодів високого споживання взимку. Однак ТЕС і ГЕС дають додаткову електричну потужність, необхідну, щоб її можна було відносно швидко наростити, і покрити короткострокове збільшення споживання. Без цієї додаткової потужності енергосистема стикається з дисбалансами та дефіцитами.

"Наслідки російських атак на енергетику є довгостроковими, бо економія енергії буде частиною нашого повсякденного життя в найближчі роки. Під час війни втрачено понад дев'ять гігават генеруючих потужностей, близько половини виробництва енергії в Україні", - заявив прем'єр Денис Шмигаль.

Планові відключення триватимуть з перервами протягом літа, оскільки АЕС проходять планове технічне обслуговування, а споживання електроенергії зростає через підвищення температури і увімкнення кондиціонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сербська розтяжка. У Белграді Сі запропонував "єдину долю"

Українські чиновники намагаються забезпечити електростанції необхідним обладнанням, щоб наростити виробництво електроенергії. За їхніми словами, багато потрібно замовити зараз, і компоненти не прибудуть вчасно до зими.

Планові відключення триватимуть

Тимченко каже, що Конференція з відновлення України відбудеться наступного тижня в Берліні. Ця зустріч, присвячена допомозі Україні, дасть можливість отримати таке обладнання, як газові турбіни. Він також сподівається досягти домовленості з європейськими чиновниками про закупівлю вживаного та списаного обладнання з електростанцій ЄС.

Україна збільшила імпорт енергоносіїв із сусідніх країн, але цього недостатньо, щоб покрити дефіцит.

Планові відключення триватимуть. Питання лише в тому, наскільки серйозними будуть, повідомив гендиректор Укренерго Володимир Кудрицький.

Деякі аналітики кажуть, що ця зима буде складнішою, ніж попередня.

Зараз ви читаєте новину «Французькі літаки для України і список проросійських депутатів ЄС: про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі