середа, 19 червня 2024 23:50

Новий кульбіт Рамафоси. Україна та ПАР уже мають підстави для прогресу

Новий кульбіт Рамафоси. Україна та ПАР уже мають підстави для прогресу
Фото: eastnews.ua

Переобраний президентом Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса у день своєї інавгурації тримає інтригу: хто увійде до уряду та хто стане віце-президентом. Тим часом Україна намагається використати шанс на зближення з ПАР. Чи вдається, - розбиралася Gazeta.ua.

Гості в хату

Представник Рамафоси Вінсент Магвенья розповів, що гостями інавгурації стали представники 21 країни Африки, представлені також інші континенти, але залишається питання, чи приїде хтось від Палестини. Офіційне запрошення від ПАР, за словами Магвеньї, надіслано.

Главами держав представлені Танзанія, Сенегал, Намібія, Кенія, Ліберія, Маврикій. На додачу два королі: Летсі ІІ з Лесото та Мсваті ІІІ з Есватіні.

Представлені, хоча й не на такому високому рівні, Конго, Мавританія, Коморські острови, Мадагаскар, Ботсвана та Ангола, Мозамбік, Єгипет, Того, Руанда та Уганда.

Цікаво, що від БРІКС прибули посли Бразилії та Китаю, заявлений віце-президент Куби. Решта країн, за словами Магвеньї, будуть предсатавлені послами у ПАР. Серед них, напевне, і Росія, хоча окремо про це інформації немає.

Інавгурацію проігнорував лідер партії "Списи нації" Джейкоб Зума. За його словами, Рамафоса "здав" ідеали "Африканського національного конгресу" угодою з "Демократичним альянсом". Інший політик, лідер партії "Борці за економічну незалежність" Джуліус Малема, відсутній через те, що перебуває на суді Східного Лондона за підозрою у незаконному зберіганні та застосуванні вогнепальної зброї на мітингу у 2018 році.

Зранку посада, уряд - потім

Основною інтригою інавгурації Рамафоси мав стати склад уряду та персоналія віце-президента ПАР. Однак на церемонії 19 червня посадовців не названо. Нова коаліція викликає таку напругу, що президент не поспішатиме з презентацією уряду, зазначили в його адміністрації, консультації триватимуть увечері 19 червня. Говорити буде про що.

До місця церемонії зібралися люди з усієї ПАР з наміром почути в інавгураційній промові президента Рамафоси, як він долатиме найбільші проблеми країни: економічний занепад та безробіття.

Деякі ставили запитання, що буде із законом про всезагальне медичне страхування, котрий Рамафоса підписав незадовго до виборів. Документ викликав чимало зауважень, зокрема, від окружного прокурора.

"Дух Африки"

Сама церемонія мала ознаки одночасно магічного ритуалу та військового параду: спочатку священики різних конфесій провели моління за Божу благодать (почали буддисти, були юдеї та мусульмани), потім відбулося військово-повітряне шоу, а до Рамафоси звернулася з палким закликом принести благополуччя країні жінка, вбрана у традиційний африканський костюм. Наприкінці свого спічу-танцю вона впала на коліна перед Сирілом Рамафосою.

Після присяги Рамафоси та інавгураційної промови безхмарне небо над Преторією мережили бойові літаки та гелікоптери. Маневри у небі викликали захват глядачів. Публіці показали й президентський літак.

Використовуємо шанс

Наша країна продовжує активізувати відносини з ПАР. Зокрема, 19 червня керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником президента ПАР з питань нацбезпеки Сідні Муфамаді. Окрім підсумків Швейцарського саміту миру співрозмовники узгодили подальший план контактів між країнами та "можливість залучення ПАР до спільних ініціатив у сфері продовольчої безпеки", говориться в офіційному повідомленні.

В інавгураційній промові Сиріл Рамафоса підкреслив значення моменту, коли чорношкірі та білі громадяни ПАР "працюватимуть разом заради процвітання країни". Говорячи про зовнішню політику, він зазначив: базуватиметься на міжнародному праві, солідарності (співпраці) та на мирі. Це означає гарні перспективи для України - навряд чи ПАР допомагатиме Росії якщо декларує такі стратегічні напрямки. Якщо ж зважити на настрої у суспільстві, на котрі Рамафоса вимушений буде спиратися для протистояння потужній ліворадикальній опозиції та групам упливу всередині "АНК", ПАР на офіційному рівні має висловитися про російську агресію на територію України. Не випадково Рамафоса оголосив старт національного діалогу.

Зараз ви читаєте новину «Новий кульбіт Рамафоси. Україна та ПАР уже мають підстави для прогресу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі