пʼятниця, 14 червня 2024 20:30

Контури миру і 10-річна угода з США: про що пишуть світові ЗМІ

США підписали з Україною безпекову угоду на 10 років. Вона зобов'язує Америку допомагати, але не дорівнює п'ятій статті НАТО.

Це одна з 31 схожих угод, яку Захід підписав чи планує укласти з Києвом, пишуть світові ЗМІ.

Також медіа не оминули саміт миру, який почався у Швейцарії. Він має згуртувати світ для спільного тиску на Москву, щоб та припинила війну.

Gazeta.ua проаналізувала матеріали в іноземних виданнях.

"Байден і G7 прагнуть заспокоїти Україну", Foreign Policy, США

США подвоюють підтримку України унаслідок укладення довгострокової угоди з безпеки, оприлюдненої на саміті G7 в Італії. 10-річна домовленість зобов'язує Вашингтон підтримувати ЗСУ.

У рамках угоди США продовжать навчати українські війська та даватимуть зброю. На відміну від статті 5 НАТО, пакт між США і Україною не вимагає від Вашингтону відправляти американські війська на захист Києва у разі майбутнього нападу. Але зобов'язує Штати провести консультації на високому рівні з Києвом протягом 24 год.

Угода не формально обов'язковий договір. І це залишає відкритими двері для Дональда Трампа, щоб потенційно вийти з неї, якщо повернеться в Білий дім.

Автор: Getty Images
  Лідери G7 прагнуть показати Україні, що готові підтримувати її у довгостроковій перспективі
Лідери G7 прагнуть показати Україні, що готові підтримувати її у довгостроковій перспективі

Пакт є однією зі щонайменше 31 двосторонньою угодою з безпеки, яку різні країни підписали або планують укласти з Україною в найближчі місяці. Західні чиновники рекламують ці угоди як ознаку постійного зобов'язання їхніх країн допомагати Україні у війні проти Росії, але найрішучіші прихильники Києва кажуть, що ці домовленості не можуть замінити кінцеву мету - вступ в НАТО.

"Угода - спроба показати Росії і Китаю, що G7 єдині у прагненні залишатися в справі стільки, скільки потрібно. Це частково спроба Байдена підтвердити лідерство після обмежених, але вагомих перемог ультраправих на виборах до Європарламенту, які могли б зменшити підтримку ЄС України", - каже старша наукова співробітниця Центру стратегічних і міжнародних досліджень Емілі Бенсон.

Угода - спроба показати Росії і Китаю, що G7 єдині у прагненні залишатися в справі

Лідери G7 також планують засудити ріст зв'язків Кремля з КНДР та попередять китайські банки, що ті зіткнуться з додатковими санкціями Заходу, якщо далі будуть допомагати Росії ухилятися від санкцій.

G7 оголосило про надання Україні кредитів на $50 млрд, які фінансуватимуться за рахунок відсотків з арештованих російських активів у західних банках. Ця кредитна угода матиме великий вплив і буде тривалою.

Хоча угода про безпеку між США та Україною й ті, які Київ підписав з іншими країнами Європи, не відповідають кінцевій меті президента Володимира Зеленського щодо вступу в НАТО - вони є кроком у цьому напрямку.

"У Швейцарії відкрився саміт миру для України, але без Росії", France24, Франція

Цими вихідними Швейцарія прийме десятки світових лідерів, щоб намітити перші кроки до миру в Україні. Росія, яка розпочала і продовжує війну, не братиме участі.

Цей процес, який навряд чи принесе серйозні результати цими вихідними, значною мірою символічна спроба Києва згуртувати світ і показати силу проти свого краще озброєного противника.

Саміт відбувається, коли російські війська досягають скромних територіальних здобутків на сході та північному сході України, розширюючи контроль, який вже мають, приблизно над чвертю країни.

Серед ставок буде - скільки країн можуть залучити швейцарці та українці. Чим більша явка, тим сильнішим буде міжнародний тиск заради миру. Швейцарці розіслали близько 160 запрошень і кажуть, що візьмуть участь близько 90 делегацій. Приблизно половина гостей - з Європи. Зеленський очолив заклики до участі в Азії та за її межами

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Золота молодь" путінської номенклатури: як живуть і заробляють чада російських можновладців

Кілька десятків учасників будуть главами держав і урядів, зокрема президент Франції Еммануель Макрон, Польщі Анджей Дуда, прем'єр Японії Фуміо Кішіда, Великої Британії Ріші Сунак, канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем'єр Канади Джастін Трюдо.

Автор: Getty Images
  Президент Джо Байден підписав із Володимиром Зеленським 10-річну безпекову угоду, за якою США готові довгострокову підтримувати Україну
Президент Джо Байден підписав із Володимиром Зеленським 10-річну безпекову угоду, за якою США готові довгострокову підтримувати Україну

Участь візьмуть віце-президентка США Камала Гарріс і радник Білого дому з нацбезпеки Джейк Салліван. Президент Джо Байден має бути на зборі коштів у Лос-Анджелесі, який проводять актори Джордж Клуні та Джулія Робертс.

Ключового союзника Росії, Китаю - не буде. МЗС КНР заявило, що вважає, що така міжнародна мирна конференція має бути за участі РФ.

Росія не має багато союзників у цій ситуації. У неї є ряд держав, на які можна тиснути

Наразі менше половини зі 193 членів ООН планують взяти участь, що свідчить про вичікувальну позицію в багатьох світових столицях.

"Росія не має багато союзників у цій ситуації. У неї є ряд держав, на які можна тиснути, і кілька, які бажають залишитися осторонь того, що бачать як протистояння США-Росія, НАТО-РФ", - каже професор досліджень міжнародної безпеки в Інституті вищої освіти в Женеві Кіт Краузе.

Скептики говорять, що на саміті не буде суттєвих досягнень щодо миру без Росії. Путін не вірить, що Швейцарія, яка підтримала санкції ЄС проти Москви, є нейтральною.

Очікується, що учасники об'єднаються навколо підсумкового документа або спільного плану, і Україна матиме великий вплив на те, що в ньому буде. Але робота над формулюваннями ще триває. Це може пояснити, чому деякі країни не кажуть, чи братимуть участь.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що українські чиновники запросили країни, які поважають незалежність і територіальну цілісність України. За його словами, основою переговорів має стати формула миру з 10 пунктів президента Зеленського, і висловив можливість запрошення Росії на другий такий саміт.

"Шукаємо можливість на другий саміт запросити представника Росії та разом представити спільний план, вироблений міжнародним співтовариством", - заявив Єрмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французькі літаки для України і список проросійських депутатів ЄС: про що пишуть світові ЗМІ

Мирний план Зеленського містить амбітні заклики. Зокрема припинення бойових дій і виведення військ РФ з окупованої території України, включно з Кримом. Це малоймовірний результат на даному етапі, бо Київ не може говорити з позиції сили. Російська армія має перевагу в живій силі та вогневій потузі, а імпульс ЗСУ зупинився через затримки з західними військовими поставками. Мабуть, тому найбільш спірні моменти плану не обговорюють.

На саміті розглядатимуть лише три теми - ядерна безпека, зокрема на підконтрольній Росії ЗАЕС, гуманітарна допомога, і продовольча безпека

На саміті розглядатимуть лише три теми - ядерна безпека, зокрема на підконтрольній Росії ЗАЕС, гуманітарна допомога, і продовольча безпека не лише в Україні, а й у світі. Зокрема, побічні наслідки війни на українське сільське господарство та експорт.

Західні чиновники заявили, що ці теми мають міжнародний інтерес, і Києву легко згуртувати щодо них світ. Але не охоплюють жорсткіші питання, які можна вирішити лише з Москвою.

Росія не бажає демонструвати ознаки прийняття формули миру України, яку відкидає. Путін підтримує угоду, яка базується на проєкті, укладеному на початку війни. Він включає положення про нейтральний статус Києва, обмежує його армію, відкладаючи переговори щодо статусу окупованих РФ територій.

Україні слід вийти з конференції з підтвердженням зобов'язань її провідних союзників навколо її "нижньої лінії" щодо таких питань, як територіальна цілісність і майбутні відносини, навіть якщо членство у НАТО чи ЄС може бути далеким.

Як показують минулі війни, контури миру починаються задовго до того, як бойові дії на полі бою припиняються.

"Чому Україна не готова до мирних переговорів", Bloomberg, США

Думки оглядача Марка Чемпіона.

Оскільки цього тижня відбулися три великі саміти, присвячені Україні, у Німеччині, Італії та Швейцарії, я запитав кількох людей, чи настав час заохочувати Україну укласти мирну угоду з Росією.

"Забудьте про Україну. Це історія не про неї, а про вас і нас. Це найбільша війна в Європі, а за деякими показниками у світі, з 1945-го. Розмір має значення, бо великі війни є переломними, їх результати визначають, як багато націй будуть жити поколіннями. Ця така ж", - сказав історик, професор Гарвардського університету Сергій Плохій.

Історик Тімоті Снайдер з Єльського університету сказав, що люди часто думають про Україну як про прикордонну країну.

"Історично це була скоріше точка опори, центральна для великих держав", - каже він.

Форма світового порядку залежить від того, що станеться в Україні

10-річні угоди про безпеку, підписані США та Японією з Україною під час зустрічі G7 в Італії, певною мірою сприяли визнанню цієї центральної ролі. Президент Байден назвав угоду разом з іншою про використання заморожених російських активів для забезпечення позики Києву на $50 млрд - доказом того, що Кремль не може просто чекати, поки західна підтримка розвалиться. Ці кроки є хорошими, якщо не запізнілими, але потрібні конкретніші зобов'язання.

"Форма світового порядку залежить від того, що станеться в Україні. Важливо, хто її контролює", – каже Снайдер.

Що все це означає для відбудови, фінансування та миру, які обговорюють цього тижня? Що Захід і українці розуміють ставки, і готові робити все, щоб перемогти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Блиск та злиденність" українського ОПК

Поговоріть із старшим партнером київського інвестиційного фонду Horizon Capital Василем Тофаном, який має під управлінням активи на $1,6 млрд, переважно в Україні. Він та його партнери ризикують втратити статки через війну, але Тофан більше боїться передчасної мирної угоди, яка в перспективі залишить Україну непридатною для інвестицій і закриє шлях до європейського майбутнього. А країна назавжди буде під загрозою нападу Росії.

Внаслідок війни з'явиться нова бізнес-модель

Тофан засмучений, що більше іноземних інвесторів не приходить в Україну, не знаючи, що навіть якщо війна триває, вони статистично менш вірогідно постраждають від ракетного удару в Києві, ніж від ДТП у Лондоні. Важко знайти дані, але з урахуванням біля 100 смертей на дорогах і кількох тисяч серйозних травм у Лондоні за рік, цифри реальніші, ніж більшість людей могли б уявити. Як і багато українців, він розчарований, що багато людей на Заході не розуміють конфлікт як спільну боротьбу.

Безумовно, Україна має важке минуле, включаючи глибокі проблеми з корупцією. Але більша частина стереотипів застаріла, і внаслідок війни з'явиться нова бізнес-модель, яка перетворить країну на недорогий бек-офіс для Європи. Вона має одну з найбільших груп інженерів-програмістів на континенті, третину європейських родовищ літію, і експортує більше зерна, ніж до вторгнення.

Зараз ви читаєте новину «Контури миру і 10-річна угода з США: про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі