вівторок, 12 вересня 2023 16:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Чи близька Україна до отримання ATACMS" - стаття у Reuters

"Чи близька Україна до отримання ATACMS" - стаття у Reuters
Війська США і Південної Кореї, які використовують армійську тактичну ракетну систему ATACMS і південнокорейську ракету Hyunmoo Missile II, запускають ракети у води Східного моря біля Південної Кореї, 5 липня 2017 року / Reuters

Стаття на сайті Reuters

За словами чотирьох американських чиновників, адміністрація Джо Байдена близька до схвалення постачання в Україну ракет більшої дальності, наповнених касетними бомбами. Це дасть Києву змогу завдавати ворогу більшої шкоди у глибині територій, окупованих Росією.

США розглядають можливість доставки тактичних ракетних систем ATACMS, які можуть літати до 306 км

Побачивши успіх касетних боєприпасів, доставлених у вигляді 155-мм артилерійських снарядів в останні місяці, США розглядають можливість доставки однієї або обох армійських тактичних ракетних систем ATACMS, які можуть літати до 306 км, або керованої реактивної системи залпового вогню. GMLRS ракети з радіусом дії 70 км, наповнені касетними бомбами, повідомили троє американських чиновників.

У разі схвалення будь-який варіант буде доступний для швидкої доставки до Києва.

Зараз Україна оснащена 155-мм артилерією з максимальною дальністю стрільби 45 км, яка несе до 48 бомб. ATACMS може запускати близько 300 або більше бомб. Реактивна система залпового вогню GMLRS, версію якої Україна має на озброєнні вже кілька місяців, могла б розсіяти до 404 касетних боєприпасів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

У зв'язку з тим, що український натиск проти російських військ демонструє ознаки прогресу, адміністрація Байдена прагне посилити українську армію у життєво важливий момент.

Чотири джерела повідомили, що рішення відправити ATACMS або GMLRS, або обидва, не є остаточним і може бути відхилене. Адміністрація Байдена місяцями боролася з рішенням щодо ATACMS, побоюючись, що їх відправлення сприймуть як надто агресивний крок проти Росії.

ATACMS розроблені для "глибокої атаки ворожих сил другого ешелону", як йдеться на вебсайті армії США. Їх можуть використовувати для атак на командні та контрольні центри, ППО та логістичні об'єкти далеко за лінією фронту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Київ неодноразово звертався до адміністрації Байдена з проханням про ATACMS, щоб атакувати та порушити лінії постачання, авіабази та залізничні мережі на окупованій Росією території.

Минулого тижня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що вони з держсекретарем Ентоні Блінкеном обговорювали надання США ракет великої дальності та сподіваються на позитивне рішення.

ATACMS або GMLRS не тільки підвищать бойовий дух українців, а й завдадуть необхідного тактичного удару по росіянах

"Зараз настав час", - сказав один із офіційних осіб США, коли українські війська намагаються пробити російські лінії оборони на південь від Оріхова, намагаючись розділити російські сили та поставити під загрозу основні лінії постачання. ATACMS або GMLRS з такими можливостями не тільки підвищать бойовий дух українців, а й завдадуть необхідного тактичного удару.

Наразі Україна має лише один касетний боєприпас, наданий США - 155-мм снаряди, про які було оголошено в липні.

Нова зброя розширить нинішні українські снаряди GMLRS із дальністю до 70 км - версію, яка вибухає понад 100 тис. гострих осколків вольфраму, але не бомби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Виготовлені компанією Lockheed Martin, ATACMS випускаються в кількох версіях. Деякі з них можуть літати в чотири рази далі, ніж GMLRS.

Управління скорочення запасів США PDA, яке дозволяє адміністрації брати зі запасів США та відправляти в Україну, виявилося найшвидшим способом доставити озброєння в Україну – займає дні або тижні.

У проміжний період, перед прибуттям ATACMS, необхідні оновлення програмного забезпечення можуть бути виконані на пускових установках, включаючи M270 і HIMARS, які Київ використовує на полі бою.

Але оскільки остаточне рішення не прийняли, було незрозуміло, чи буде зброя включена в наступні постачання. Зброю можуть відправити вже цього тижня, приблизно під час засідання Контактної групи з питань оборони України 19 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

Президент Байден може також прийняти рішення проти або відкласти рішення щодо передачі.

Касетні боєприпаси заборонені понад 100 країнами. Росія, Україна та США не підписали Конвенцію про касетні боєприпаси, яка забороняє виробництво, накопичення, використання та передачу зброї.

Зазвичай вони випускають велику кількість менших бомб, які можуть вбивати без розбору на великій території. Ті, які не вибухають, становлять небезпеку протягом десятиліть після закінчення конфлікту.

Вашингтон виділив понад $40 млрд військової допомоги Києву після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення 24 лютого.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Чи близька Україна до отримання ATACMS" - стаття у Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі