четвер, 11 липня 2024 09:39

Вчені б'ють на сполох: Європа на порозі нової кліматичної катастрофи

Вчені б'ють на сполох: Європа на порозі нової кліматичної катастрофи
Гольфстрім - течія теплої води, яка тече вгору вздовж східного узбережжя Північної Америки та через Атлантику до Європи. Фото: eastnews.ua

Течія Гольфстрім слабшає через кліматичні зміни, що може занурити Європу в стан глибокого замерзання.

Дослідники з Університетського коледжу Лондона виявили, що тепла течія, яка рухається вздовж східного узбережжя Північної Америки та через Атлантичний океан до Європи, може бути особливо чутливою до змін клімату, пише Daily Mail.

"Нове дослідження свідчить, що глобальне потепління може спричинити його зникнення. Це призведе до зниження температури в Європі на 15 градусів. Якщо в майбутньому вітри стануть слабшими, як показало нещодавнє дослідження з використанням кліматичних моделей, це може означати ослаблення Гольфстріму і більш прохолодну Європу", - заявив провідний дослідник доктор Джек Вортон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека до +40°C: синоптики засмутили прогнозом на четвер

Гольфстрім - течія теплої води, яка тече вгору вздовж східного узбережжя Північної Америки та через Атлантику до Європи. Гольфстрім виділяє теплову енергію в атмосферу, підтримуючи в Європі більш високу температуру. Гольфстрім є лише частиною Атлантичної меридіональної перекидної циркуляції (AMOC), величезної мережі течій, які перекачують гарячу воду по всій земній кулі.

Деякі дослідження вже вказали на ослаблення характеру океанічних течій, які визначають клімат планети. Це стурбувало вчених, оскільки океан переносить тепло по всій земній кулі.

"Океан переміщує величезну кількість тепла навколо земної кулі, що еквівалентно енергії мільйонів електростанцій. Таким чином, зміна сили океанських течій може змінити те, скільки тепла куди йде. Це змінить клімат, а за коротші терміни - погоду", - пояснив співавтор дослідження, професор Девід Торналлі.

Дослідники підрахували, що Гольфстрім був вдвічі глибшим і вдвічі швидшим, ніж зараз.

"Під час останнього льодовикового періоду Гольфстрім був набагато сильнішим через сильніші вітри в субтропічній Північній Атлантиці. У результаті Гольфстрім все ще переносив багато тепла на північ, попри те, що решта планети була набагато холоднішою", - пояснюють вчені.

Рекордна спека останніми днями спричинила сотні смертей, а також численні лісові пожежі у Європі та Азії. У Сполучених Штатах Америки також фіксують аномально високі температури.

Зараз ви читаєте новину «Вчені б'ють на сполох: Європа на порозі нової кліматичної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі