понеділок, 29 липня 2024 09:55

Кліматологи б'ють на сполох через нову загрозу

Кліматологи б'ють на сполох через нову загрозу
Кліматологи б'ють на сполох через глобальне потепління. Фото: pixabay.com

2024 рік став роком кліматичного катаклізму. Минулого тижня світ пережив три найспекотніші дні в сучасній історії, а кожен з останніх 13 місяців без винятку бив історичні температурні рекорди.

Понад 70% усіх працівників у світі, або майже 2,5 млрд людей, страждають від екстремальних температур, пише BBC.

"Люди гинуть від екстремальної спеки. В ООН кажуть про нову епідемію планетарного масштабу, а метеорологи попереджають, що 2024 рік повторить долю дев'яти останніх, які виявилися найспекотнішими в історії людства. Причому із серйозним відривом", - сказано в повідомленні.

Глобальне потепління, викликане діяльністю людини, набирає обертів, попри те, що на зміну феномену нагрівання поверхні Тихого океану Ель-Ніньйо насувається Ла-Нінья. Це протилежне явище, яке тимчасово знижує температури на планеті.

"Світова спільнота як ніколи роз'єднана через російську агресію проти України та протистояння США з Китаєм, проте кліматична криза - спільна проблема людства. Земля нагрівається все сильніше, і життя стає небезпечним для всіх і всюди", - заявив генсек ООН Антоніу Гутерріш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені б'ють на сполох: Європа на порозі нової кліматичної катастрофи

Він звернувся до всіх країн із пропозицією розробити програму боротьби з наслідками екстремальної спеки.

Спека позначається на добробуті населення. Як тільки стовпчик термометра піднімається вище за +34°C, продуктивність праці падає вдвічі, підрахували вчені. Економічні збитки зростають слідом за температурою. ООН оцінює його у $2,4 трлн до 2030 року. У 90-х роках він був у 10 разів меншим.

"Екстремальна спека приходить усе частіше, вона стає все масштабнішою і тривалішою. Вона підриває економіку, гальмує прогрес, підживлює нерівність та вбиває людей", - додав Гутерріш.

Кожен із останніх 13 місяців був теплішим, ніж будь-який відповідний місяць за всю історію спостережень. Це показали кілька температурних баз даних, зокрема бази NASA та кліматичного центру Коперника при ЄС.

Останні 12 місяців поспіль температура планети перевищила доіндустріальні рівні 1850-1900 років більш як на 1,5°С. Поріг умовний, але саме його намагалися утримати майже всі країни світу, коли 2015 року підписували Паризьку угоду про боротьбу зі зміною клімату.

29 липня в Україні очікується мінлива хмарність. Короткочасні дощі з грозами очікуються у східних, південних, більшості центральних областей та на півночі країни. На решті території - без опадів. У більшості регіонів країни буде хмарно, інформує Український гідрометеорологічний центр. Оголосили попередження про небезпечні метеорологічні явища в Києві та Київській області.

Зараз ви читаєте новину «Кліматологи б'ють на сполох через нову загрозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі