понеділок, 09 вересня 2024 05:30

Військові Великої Британії та Франції увійшли в Севастополь

Військові Великої Британії та Франції увійшли в Севастополь
Картину "Облога Севастополя" написав 1904-го художник Франц Рубо

Війська Великої Британії та Франції захопили Севастополь 9 вересня 1855-го.

Севастополь – по-грецьки "місто слави, величі" – заснований 1783-го. Доти на його місці існували два татарські села – Інкерман і Ахт-Яр. 1804-го місто стало головною базою Чорноморського флоту. Вперше прославилося в період Кримської війни.

Кримська війна почалася через суперечки Російської імперії з Османською щодо 12 млн православного населення в османських володіннях. Імператор Микола I хотів встановити над ними протекцію та вимагав надати їм право доступу до Святої Землі. Тоді гострим було "Східне питання" – Османська імперія занепала, чим могли скористатись інші держави.

Однак Велика Британія та Франція гарантували османам підтримку у разі російської агресії. Розлючений Микола I наказав захопити васальні землі османів – Молдавське князівство та Валахію, "захистити населення" і встановити контроль над торгівлею збіжжям цих земель

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гори снарядів та розтрощені бастіони – як виглядав Севастополь під час війни з турками

1–2 вересня 1854-го на рейді Євпаторії кинули якорі 89 бойових і 300 транспортних кораблів сполученого флоту Англії, Франції і Туреччини. Звідти 62-тисячна армія рушила на Севастополь. Здача Севастополя означала б для Росії неминучу втрату Криму й перенесення бойових дій вглиб імперії.

Севастополь був добре укріплений з моря. Союзники відкинули ворогів углиб Кримського півострова, відрізавши від Севастополя. Місто опинилося в облозі. Тривала 349 діб.

Потім росіяни затопили кораблі Чорноморського флоту й залишили Севастополь. Місто підпалили, порохові погреби – підірвали.

Олександр ІІ попросив супротивників припинити бойові дії й сісти за стіл переговорів.

Учасники воєнного конфлікту, а також Австрія та Пруссія, зібралися в Парижі на міжнародний конгрес. Глава російської делегації граф Олексій Орлов 30 березня 1856 року підписав капітуляцію Росії. Паризький мирний трактат позбавив Росію права мати військовий флот на Чорному морі, а також фортеці й прибережні арсенали.

Зараз ви читаєте новину «Військові Великої Британії та Франції увійшли в Севастополь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі