середа, 09 вересня 2020 08:20

Росії заборонили мати флот на Чорному морі

Росії заборонили мати флот на Чорному морі
У 1854–1855 роках Севастополь був у облозі. Деталь панорами Франца Рубо "Оборона Севастополя" (1904)

Британські та французькі війська захопили Севастополь 9 вересня 1855-го. Росія підписала договір, який забороняв їй мати флот на Чорному морі.

Приводом для Кримської війни стало захоплення російськими військами Молдовського князівства та Волощини (Валахії) 1853 року, з метою заволодіти торгівлею збіжжям дунайських країн. 1 червня 1953-го Петербург офіційно розірвав дипломатичні відносини з державою османів. Представники Великої Британії, Франції, Пруссії та Австрії прийняли звернення до султана з вимогою дотримуватися всіх попередніх угод щодо православного населення та до Миколи І, який мав вивести війська з території Османської імперії. Стамбул оголосив війну.

Здача Севастополя означала б для Росії неминучу втрату Криму й перенесення бойових дій вглиб імперії. Севастополь був добре укріплений з моря. Тому англо-франко-турецька армія вдалася до маневру: 1 вересня несподівано висадилася з кораблів у Євпаторію і суходолом вирушила на південь у напрямку Севастополя.

Коли солдати союзників з'явилися на околицях Севастополя, росіяни атакували їх в Балаклаві та біля Інкермана. Але союзники відкинули їх углиб Кримського півострова, відрізавши від Севастополя. Місто опинилося в облозі. Тривала 349 діб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гори снарядів та розтрощені бастіони – як виглядав Севастополь під час війни з турками

На світанку 5 лютого 1855 року російський десант атакував союзників. Захопив кілька вулиць, але далі наступ захлинувся - закінчилися набої. Замість світового тріумфу, їх очікувало підписання принизливого миру.

Тоді ж оголосили, що 58-річний цар Микола І помер від застуди. Того ж дня на російський трон сів його син Олександр ІІ.

Росіяни затопили кораблі Чорноморського флоту й залишили Севастополь. Олександр ІІ попросив супротивників припинити бойові дії й сісти за стіл переговорів.

Учасники військового конфлікту, а також Австрія та Пруссія, зібралися в Парижі на міжнародний конгрес. Глава російської делегації граф Олексій Орлов 30 березня 1856 року підписав капітуляцію Росії. Паризький мирний трактат позбавив Росію права мати військовий флот на Чорному морі, а також фортеці й прибережні арсенали.

У 1854–1855 роках місто було в облозі. Війська Великої Британії, Франції та Туреччини вибили з Севастополя російські війська 27 серпня 1855 року. Після поразки у Кримський війні Росія підписала договір, який забороняв їй мати флот на Чорному морі.

Зараз ви читаєте новину «Росії заборонили мати флот на Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі