субота, 14 вересня 2024 14:48
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Мурахович

Вранці, перед виходом на роботу, назбирав у нашому садку яблук, щоб пригостити колег. А вже коли їхав у метро, побачив у себе на футболці маленьку чорну мурашку. Це я був винен – обдивлявся ті яблука, щоб ненароком когось не одірвати од дому. А таки не догледів. І ось той мурах виліз із рюкзака, й ми їдемо з ним на край світу.

Я назвав його Мураховичем.

Він обережно ходив упоперек моїх грудей, тримаючись ближче до центру, до сонячного сплетіння. До мене враз дійшло, чому так: я був тим єдиним, що зосталося у Мураховича від тих місць, де ростуть яблука і де ріс він сам. І хоч ми з ним там жили кожен по собі й ніякої близькості між нами не спостерігалося, тепер я був островом, що одколовся од батьківщини Мураховича. Тут у вагоні було ще багато островів – втомлені немолоді солдати і гарні юні дівчата. Тільки він їх не знав і боявся знати.

Мене мучила провина, і я нечутно заговорив з Мураховичем. Сказав йому, що й у мене отак трапилось у молодості – покинув свою маленьку батьківщину й опинився серед чужих людей. Якби хто знав, як то було незатишно й сумно. Одначе якось воно так згодом сталося, що я став своїм поміж тих людей, хоча, як тепер бачу, декого треба було обходити десятою дорогою. Тільки ж я тоді цього не знав, не вмів знати. І вони вкрали у мене кращі роки, а коли я зрозумів це, було вже пізно щось виправляти. Слава Богу, ще є трохи тих, хто нічого не краде, а тільки дарує, і це при тому, що я тепер набагато менше на те заслуговую, ніж у молодості, і це нелегко, бо я не знаю, чим віддячити тим людям. І таки неймовірно, що вони є.

Коротше, я переконував Мураховича, що жити можна й у чужих краях. Тільки обережно. Він слухав уважно, і ми доїхали на край світу. Через кілька днів я бачив його там, на столі, на тім місці, де лежали яблука.

Зараз ви читаєте новину «Мурахович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі