субота, 16 вересня 2023 10:10

У шахті на Донбасі провели ядерний вибух

У шахті на Донбасі провели ядерний вибух
Через затоплення шахти бойовиками невдовзі може статися масштабна екологічна катастрофа Фото: facebook.com/IHRCSMM/

Підземний ядерний вибух провели у східному крилі шахти "Юнком" в Юнокомунарівську - тепер Бунге, 16 вересня 1979 року. Експеримент назвали "Кліваж".

У шахті фіксували велику частоту раптових викидів вугілля, породи й газу. За задумом експертів цьому мав перешкодити контрольований вибух. Міг знизити напругу в гірничому масиві.

Усіх людей з Юнокомунарівська евакуювали до навколишніх поселень. Заряд підірвали о 9:00 на глибині 903 м між вугільними пластами "Дев'ятка" та "Цегельний". Потужність заряду становила 0,2-0,3 Кт. У результаті вибуху утворилася шестиметрова порожнина зі значно більшою зоною дроблення.

Експеримент "Кліваж" завершився успішно. Уже невдовзі фахівці спостерігали значне зниження частоти викидів, а радіація трималася на фоновому рівні. Вугілля в шахті добували ще 23 роки, а про можливі радіаційні впливи ніхто й не згадував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донбас на межі екологічної катастрофи. Зачепить і Росію

2018 року у так званій ДНР вирішили затопити шахту. Учені наголошували, що такі дії можуть спричинити радіоактивне забруднення підземних вод і призвести до всеєвропейської екологічної катастрофи. Забрудненими опиняться басейни річок Сіверський Донець і Кальміус, а також Азовське море, що зачепить не лише Донбас, а й Дніпропетровську, Харківську й Запорізьку області.

2020-го голова делегації Верховної Ради України в ПА Микита Потураєв на засіданні Парламентської асамблеї у Відні зазначив, що станом на початок року шахта Юнком затоплена радіоактивною водою.

Улітку вчені повідомляли, що сумарна концентрація радіонуклідів у водоносних горизонтах прилеглої території при заборі на відстані 5 км від об'єкта становила 20-34*103 Бк/кг. Це означало, що заражена вода добралася до горизонтів питної.

Перший промисловий підземний ядерний вибух на території України здійснили 9 липня 1972-го. Провели його в околицях села Хрестище на Харківщині з метою закриття аварійного газового викиду. Операція мала кодову назву "Факел".

За чотири роки до цього в Харківській області виявили велике родовище газу - 300 млрд м куб. Його одразу розпочали добувати, однак при бурінні свердловин допустили низку інженерних помилок. Тиск у них сягав понад 400 атм. 1971-го на свердловині №35 стався газовий викид, який одразу підпалили, щоб уникнути вибуху. Перекриття доступ кисню до свердловини шляхом накриття, спроби закопати її не зупинили пожежу.

Тоді вчені вирішили спробувати експерементальний метод, який успішно показав себе в подібній ситуації на родовищі Урта-Булак в Узбекистані. Тоді "факел" горів три роки.

Зараз ви читаєте новину «У шахті на Донбасі провели ядерний вибух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі